Behálózva: hálózatelmélettől a kontrollig | Pécsi Tudományegyetem Közgazdaságtudományi Kar

Behálózva: hálózatelmélettől a kontrollig

Hogyan kapcsolódik minden egymáshoz, és mit jelent ez a tudományban, az üzleti és a mindennapi életben? Az emberi társadalomban is, a világban is minden mindennel összefügg, egy bonyolult, mindent átszövő hálónak a része. A hálózatok tudománya az utóbbi másfél évtizedben igen látványos fejlődésen ment keresztül és kiderült, hogy a természetben és a társadalomban megjelenő hálók zöme – pl. egy kereskedelmi, villamos-energia, közlekedési hálózat, vagy akár a fehérjék, sejtek hálózatai – sokkal inkább hasonlít egymáshoz, mind azt valaha is remélhettük volna, és viselkedésük leírható néhány egyszerű törvénnyel. A szerkezet mellett a hálózatok fejlődésének dinamikáját is jobban megismertük, azonban egy érdekes és sok kihívást tartogató terület a hálózatok ellenőrzésének, kontrolljának kérdésköre. A világunkban meglévő hálózatok valódi természetének megértésével olyan, az emberiséget foglalkoztató kérdésekben kerülhetünk közelebb a válaszhoz, mint a vírusok leküzdése, a gazdasági válságok kezelése, a terrorizmus visszaszorítása. Ebbe az izgalmas területbe enged betekintést Barabási Albert-László, a hálózatkutatás egyik kiemelkedő nemzetközi szereplőjének előadása a Pécsiközgáz szervezésében, 2015. november 23-án.

Barabási Albert-László kutatásai nagyban hozzájárultak ahhoz, hogy a hálózatelmélet számos tudományterületen alkalmazott elemzési eszközzé váljon. Az általa bevezetett skálafüggetlen hálózat fogalma arra a megfigyelésre épül, hogy a nagy, komplex hálózatok szerkezete nagyon hasonló, legyen szó akár egy közlekedési hálózatról, társadalmi hálózatról vagy fehérjék kapcsolatrendszeréről. Ez a speciális szerkezet azt jelenti, hogy ezekben a hálózatokban a kicsi, kevés kapcsolattal rendelkező szereplők mellett mindig jelen vannak a nagy, sok kapcsolattal rendelkező és így a hálózat gerincét alkotó szereplők, elemek.

A szerkezeti hasonlóság mellett az is kiderült, hogy ezeket a komplex rendszereket hasonló dinamika vezeti: a fejlődés során a nagyobb szereplőknek nagyobb esélye van arra, hogy újabb kapcsolatokat halmozzanak fel, így alakulnak ki a nagy, központi szereplők, elemek. Egy további, és egyelőre kevésbé tárgyalt érdekes kérdés a hálózatok ellenőrzése: hogyan lehet ezeket a nagy és komplex rendszereket, mint amilyen egy közlekedési hálózat, egy telefonhálózat vagy akár szervezetünk sejtjeinek rendszere ellenőrizni, kontrollálni az egyes csomópontokon, elemeken keresztül.

Barabási Albert-László a bostoni Northeastern Egyetem professzora, ahol a Komplex Hálózatok Kutatócsoportjának vezetője, de tanít a Harvardon, valamint a Közép Európai Egyetemen is. Hálózatelmélettel foglalkozó publikációi meghatározóak, Behálózva című könyvét számos nyelvre lefordították. 

Időpont: 2015. november 23. 16 óra
Helyszín: Tudásközpont

Barabási Albert-László életrajza

Az előadás videója

A program a TÁMOP-4.2.1.C-14/1/KONV-2015-0010 „TUDÁS-PARK” FEJLESZTÉSE A PÉCSI TUDOMÁNYEGYETEM BÁZISÁN pályázat keretein belül valósul meg.

KTK Tehetségpont

A Kompetencia- és Tehetségfejlesztő Központ célja a PTE KTK hallgatóinak támogatása tehetségük felismerésében, kibontakoztatásában, szakmai sikereinek elérésében; ezzel hozzájárulva a hallgatóink munkaerő-piaci értékének növeléséhez és vállalati partnereink igényeinek kielégítéséhez. Segítjük a pécsiközgázosok közösségének építését, hogy minden hallgatónk megtalálja a helyét, és egyszerűen JÓL ÉREZZE MAGÁT.

Tovább

pecs.hubbub

A pecs.hubbub egy közösségi finanszírozási platform, melyen ötletgazdák tehetik közzé projektjeiket és így forrást gyűjthetnek szűkebb és tágabb közösségeikből, rajongóktól, szakmai szervezetektől vagy a közösségi médián elért és megérintett csoportoktól. A Pécsiközgáz Simonyi BEDC az egyetem többi karával szorosan együttműködve segítséget nyújt az ötletgenerálásban, -fejlesztésben, a crowdfunding-gal kapcsolatos ismeretek elsajátításában, a közösségi finanszírozási kampány lépéseinek kidolgozásában és menedzselésében.

Tovább

Továbbképzés

A Pécsiközgáz Továbbképző Központ a Kar meglévő oktatási palettája mellé olyan képzéseket kínál, amelyekkel specializálhatják, kiegészíthetik meglévő ismereteiket az ide jelentkezők, vagy épp a piaci igényekhez igazodó új kompetenciákat szerezhetnek. Legyen az OKJ-képzés, szakirányú továbbképzés vagy vállalati tréning, lényeg a sikeresebb szereplés a munkaerőpiacon.

Tovább