Az MTA-PTE Innováció és Gazdasági Növekedés Kutatócsoport zárókonferenciája

Varga József k, 04/11/2017 - 13:52

Innovációs együttműködések, vállalkozás és gazdasági növekedés

A Pécsi Tudományegyetem Közgazdaságtudományi Karán működő MTA-PTE Innováció és Gazdasági Növekedés kutatócsoport az innováció-vállalkozás-gazdasági fejlődés kérdéskörét tanulmányozta 2012 és 2017 között.

Az innováció kulcs a gazdasági növekedésben, a vállalkozás kulcs az innovációban, a fejlett területekkel való innovációs együttműködések pedig kulcsszerepet játszhatnak a lemaradó régiók fejlődésében. A kutatás során kiemelt hangsúlyt kaptak Magyarország és Kelet-Közép-Európa régiói. A csoport munkája során fokozott figyelmet fordított a kutatási eredmények szakpolitikai hasznosíthatóságára. Így fontos szerepet kapott olyan gazdasági modellek építése, melyek az innovációt ösztönző kormányzati beavatkozások hatásait mérik. A regionális fejlesztésre fordított támogatások hasznosulásáról ugyanis igen keveset tudunk még, így a gazdasági hatások ismerete a jó kormányzásban nagy fontossággal bír. A kutatócsoport munkájának eredményei számos konferencián, vezető nemzetközi és hazai szaklapban és könyvben kerültek közlésre.  

A május 3-án megrendezésre kerülő konferencián a kutatócsoport többek között a kutatás eredményeiről és tapasztalatairól is beszámol, a konferencia témájához pedig vezető hazai kutatók is kapcsolódnak előadásaikkal.

A konferencia záróeseménye a csoport vezetőjének, Varga Attilának „Regionális fejlesztéspolitikai hatáselemzés. Innováció, vállalkozás és gazdasági növekedés a GMR-Európa modellben” című, az Akadémiai kiadónál megjelent könyvének bemutatója.
A bemutatóra neves felkért hozzászólók fogadták el a meghívást.

Időpont: 2017. május 3. (szerda) 10 óra

Helyszín: Magyar Tudományos Akadémia (1051 Budapest, Széchenyi István tér 9.)

A konferencia programja

10:00 Köszöntő:
Varga Attila, egyetemi tanár, az MTA doktora, kutatócsoport-vezető

10:10 Megnyitó:
Schepp Zoltán, habilitált egyetemi docens, a PTE Közgazdaságtudományi Kar dékánja

10:20 Lengyel Imre, intézetvezető egyetemi tanár, az MTA doktora:
A magyar gazdasági növekedés térbeli korlátai

10:40 Zoltan Acs, egyetemi tanár, George Mason Egyetem (USA) és Szerb László, intézetvezető egyetemi tanár, az MTA doktora, a kutatócsoport tagja:
Gazella cégek: USA–Magyarország összehasonlítás. Mennyire innovatívak is a magyar gazellák? 

11:10 Török Ádám, akadémikus, az MTA főtitkára:
A magyar nemzeti innovációs rendszer az európai uniós versenyben

11:30 Erdős Katalin, Ph.D., tudományos munkatárs, adjunktus, a kutatócsoport tagja:
Az egyetemi spin-off cégek szabályozása Magyarországon

11:50 Sebestyén Tamás, Ph.D., tudományos munkatárs, adjunktus, a kutatócsoport tagja:
Lokális erőforrások vagy hálózati beágyazottság? Innováció Nyugat- és Kelet-Közép Európa régióiban

12:10 Varga Attila:
Mennyibe kerül és mit eredményez a regionális fejlesztés? Innováció-ösztönző szakpolitikai beavatkozások hatásainak vizsgálata gazdasági modellekkel

12:30 Könyvbemutató
Varga Attila: Regionális fejlesztéspolitikai hatáselemzés. Innováció, vállalkozás és gazdasági növekedés a GMR-Európa modellben. Akadémiai Kiadó, Budapest, 2016.

A könyvbemutatót vezeti:
Lengyel Imre intézetvezető egyetemi tanár, az MTA doktora

Meghívott hozzászólók:

  • Rákossy Balázs, a Nemzetgazdasági Minisztérium európai uniós források felhasználásáért felelős államtitkára
  • Rechnitzer János, egyetemi tanár, az MTA doktora, a Magyar Regionális Tudományi Társaság és az MTA Regionális Tudományi Bizottságának elnöke
  • Révész Tamás, Ph.D., tudományos főmunkatárs

13:00 Ebéd

A konferencián való részvétel regisztrációhoz kötött.

Regisztráció ezen a linken: http://ktk.pte.hu/node/2777 

KTK Tehetségpont

A Kompetencia- és Tehetségfejlesztő Központ célja a PTE KTK hallgatóinak támogatása tehetségük felismerésében, kibontakoztatásában, szakmai sikereinek elérésében; ezzel hozzájárulva a hallgatóink munkaerő-piaci értékének növeléséhez és vállalati partnereink igényeinek kielégítéséhez. Segítjük a pécsiközgázosok közösségének építését, hogy minden hallgatónk megtalálja a helyét, és egyszerűen JÓL ÉREZZE MAGÁT.

Tovább

pecs.hubbub

A pecs.hubbub egy közösségi finanszírozási platform, melyen ötletgazdák tehetik közzé projektjeiket és így forrást gyűjthetnek szűkebb és tágabb közösségeikből, rajongóktól, szakmai szervezetektől vagy a közösségi médián elért és megérintett csoportoktól. A Pécsiközgáz Simonyi BEDC az egyetem többi karával szorosan együttműködve segítséget nyújt az ötletgenerálásban, -fejlesztésben, a crowdfunding-gal kapcsolatos ismeretek elsajátításában, a közösségi finanszírozási kampány lépéseinek kidolgozásában és menedzselésében.

Tovább

Továbbképzés

A Pécsiközgáz Továbbképző Központ a Kar meglévő oktatási palettája mellé olyan képzéseket kínál, amelyekkel specializálhatják, kiegészíthetik meglévő ismereteiket az ide jelentkezők, vagy épp a piaci igényekhez igazodó új kompetenciákat szerezhetnek. Legyen az OKJ-képzés, szakirányú továbbképzés vagy vállalati tréning, lényeg a sikeresebb szereplés a munkaerőpiacon.

Tovább