NÁLAD IS AZ ELSŐ HELYEN VAN? Tanácsok sorrendmódosítás idején a Pécsiközgázról! | Pécsi Tudományegyetem Közgazdaságtudományi Kar

NÁLAD IS AZ ELSŐ HELYEN VAN? Tanácsok sorrendmódosítás idején a Pécsiközgázról!

Varga József sze, 06/14/2017 - 14:55

Áprilisban kezdetét vette a tavaszi felvételi ügyintézés időszaka. Szerencsére már nem kell sokat várnod július 26-ig, a felvételi pontszámok kihirdetéséig. Addig azonban még van 1-2 tennivalód.  

Szerencsés helyzetben vagy, amennyiben a felvételi határidőig a pontszámításhoz szükséges minden dokumentumot (pl.: nyelvvizsga bizonyítvány, érettségi bizonyítvány) fel tudtál tölteni és minden adatot meg tudtál adni. Akik ezt nem tudták megtenni, azok július 12-ig pótolhatják elmaradásukat.

JÚLIUS 12. nem csak a hiánypótlás szempontjából fontos dátum. Eddig a határidőig van ugyanis lehetőséged egyszeri SORRENDMÓDOSÍTÁSra is. Fontos, hogy mindenképpen olyan egyetem és kar képzését jelöld meg, ahová a leginkább szeretnél bekerülni. Érdemes mérlegelned, hogy a diploma mellett mi mindent tud még neked adni az egyetem és miként tud segíteni karriered építésében is.

 

MILYEN SZEMPONTOKAT MÉRLEGELJ? 

MIÉRT ÉRDEMES A PÉCSIKÖZGÁZT ELSŐ HELYRE TENNI?

 

Kisebb létszám, gyakorlatorientált képzés, nagyobb hatékonyság

A kezelhető hallgatói létszám lehetőséget teremt arra, hogy az oktatók sokkal közvetlenebb kapcsolatot alakítsanak ki a hallgatókkal, és a tanórák keretében aktuális gazdasági és társadalmi problémákat vitassanak meg, csoportos feladatként projekteken, esettanulmányokon dolgozzanak. Kis csoportban nem csak a hallgatók csapatmunka készégét fejleszthetjük, hanem egyéni kompetenciáikat is, így hatékonyabban fel tudnak készülni a munka világára.” – foglalta össze gondolatait a Pécsiközgáz Kompetencia és Tehetségfejlesztő Központ vezetőjeként is dolgozó oktatónk Gyarmatiné Dr. Bányai Edit.

 

Tapasztalt oktatói gárda

Érdemes olyan helyen tanulni, ahol az oktatók a hazai társadalom- és gazdaságtudományi kutatások aktív és elismert résztvevői. A tudományos fokozattal rendelkező, minősített oktatók aránya országos viszonylatban az élvonalba pozícionál több vidéki egyetemet, köztük a Pécsi Tudományegyetem Közgazdaságtudományi Karát is. Oktatóink a tanítás és kutatás mellett a gazdasági élet sikeres szereplői, szakmai tapasztalataikat az oktatás területén is felhasználják.

 

Infrastrukturális fejlesztések, épülő University Business Center

„Már számos évvel ezelőtt megszületett a terv, hogy a Karunk egy új épülettel gazdagodik, ahol olyan szolgáltatások kapnak helyet, amelyek hozzásegítik a hallgatóinkat a gyakorlati tapasztalatok megszerzéséhez. A négyszintes, nagyvárosi hangulatot idéző, fiatalos, modern épületben helyet kap a Külügyi Iroda, a Simonyi BEDC, a Tehetségpont, a hallgatói tájékoztatás, a kari diákszervezetek, de lesznek tárgyalók, co-working terek, előadótermek és kialakításra kerül egy business labor is.” – emelte ki Schepp Zoltán, a kar dékánja.

 

Hallgatói juttatások, támogatások és ösztöndíjak

Könnyítve az önköltséges hallgatókra nehezedő anyagi terhen, kidolgoztuk a Pécsiközgáz Alma Mater ösztöndíjprogramot. A normál eljárásban igényelhető egyetemi támogatások mellett az ösztöndíj tanulmányi és szociális alapon is megpályázható. A támogatás mértéke az önköltség díjának akár az 50%-át is elérheti. Mindemellett teljes körű információt és ügyintézést biztosítunk a Diákhitel2 kapcsán. Továbbá a Pécsi Tudományegyetem húszmillió forintot oszt szét azok között, aki idén első helyen jelölik meg Magyarország első egyetemét. A Rektori Ösztöndíjpályázat szerint minél több pontot gyűjt össze valaki, annál nagyobb az esélye a százezer forintra, mivel az ösztöndíjat minden karon a legmagasabb pontszámmal felvettek kaphatják meg.

 

Megemelt kollégiumi férőhelyek száma

Kollégiumi férőhely elnyerésére jogosult az a hallgató, aki az Egyetemre felvételt nyert. Karunkhoz legközelebb található kollégium – a Szalay (UNIV) Kollégium – 2011-ben egy teljes körű felújításon esett át. A 2x3 fős blokkokban külön étkező, konyha, fürdő és WC került kialakításra. A kollégiumban megtalálható még: konditerem, társalgók, étterem, kerékpártároló, parkoló, tanulószobák, internet elérés szobánként. Karunk a következő tanévben 265 fős férőhellyel gazdálkodhat, ami a korábbi évekhez képest sokkal több hallgató számára teremt lakhatási lehetőséget.

 

Alacsonyabb költségek – lakhatás, létfenntartás

A Privátbankár adatai szerint az albérletek árai Budapest nagy egyetemének kerületeivel és 7 egyetemi város összehasonlításával Pécsett szinte a legolcsóbbak. Habitat for Humanity Magyarország oldalán megtalálható ábrák jól bizonyítják, hogy Baranya megye és Pécs lakbérei az országos átlag alatt helyezkednek el.  A lakbér mellett egyéb járulékos költségeket is szemügyre kell vennünk, mint a bevásárlás, tömegközlekedés és szórakozás. Szerencsére Pécsett ugyanakkora keretből jobban ki lehet jönni, mint más megyeszékhelyeken.

 

Magyarország első egyeteme, stabil egyetem

A Pécsiközgáz legsikeresebb, volt hallgatóiból álló Alumni Tanács tagjait kérdeztük pályakezdésről, karrierépítésről. A sokféle válasz egy ponton találkozott: mindenki egyetértett abban, hogy első munkahelyig biztosan számít, hogy hol szerezte a jelentkező a diplomáját. Egy egyetem, kar hírneve, az ottani oktatás minősége és az ott végzettek teljesítménye alapján kategorizálnak a munkáltatók. „Büszkék vagyunk, hogy Magyarország első egyeteméhez tartozunk, ami folyamatosan jelen van az ország top egyetemei között.”

 

Berlin, London, Párizs – külföldi kapcsolataink

Országos DPR kutatások eredményekét elmondható, hogy azok a hallgatók, akik egyetemi éveik alatt külföldön töltöttek pár félévet, azok átlagosan nettó 30 ezer forinttal magasabb fizetésre számíthatnak. Karunk több mint 70 európai intézménnyel áll kapcsolatban. Nagyon szoros az együttműködés a londoni Middlesex Universityvel, a Hageni Távtanulási Egyetemmel, az Ohio Universityvel, a Capilano Universityvel és további hollandiai, spanyol, finn, német, francia és olaszországi egyetemmel is.

 

Közösség, kapcsolatépítés és tapasztalatszerzés

Fészek, HÖT, JESZ, Kappa Tau Béta, MKT, és ez csak néhány a megszámlálhatatlan hallgatói szervezet közül. Az újságírástól, a sportmenedzsmenten át, a szakmai konferenciákig és versenyekig remek lehetőségeket kínálnak az érdeklődés kielégítésére és a különböző pozíciók, feladatok kipróbálására. Nem lehet eléggé hangsúlyozni a közös munka során egyre szorosabbá váló kapcsolati háló fontosságát.

 

Pécs, az egyetemisták városa

Pécsett minden 12. járókelő, aki szembejön az utcán nagy eséllyel egyetemista. A campusok környékén ennek a valószínűsége a 90% felé közelít. A sok kulturális és szakmai program lehetőséget teremt arra, hogy jobban megismerjétek egymást és karok közötti kapcsolatok, barátságok alakuljanak ki. Tavasztól késő őszig az utcára költöznek az események: fesztiválok, szabadtéri programok, trendi éttermek és hangulatos kávézók várják a városlakókat és a látogatókat.

 

Reméljük, a leírtak alapján meggyőztünk, és szeptemberben veled is találkozhatunk a Pécsiközgáz campusán!

Kérdés esetén keresd Tanulmányi Osztályunk munkatársait az alábbi elérhetőségeken:

Címünk: 7622 Pécs, Rákóczi út 80.
Telefon: +36 72 501 599 / 23335-ös vagy 23159-es vagy 23258-as mellék
Email: felvi@ktk.pte.hu, to@ktk.pte.hu

Kövess minket Instagramon és Facebookon is!

Az adat- és sorrendmódosítás, adat- és dokumentumpótlásról bővebben ide kattintva olvashatsz. 

KTK Tehetségpont

A Kompetencia- és Tehetségfejlesztő Központ célja a PTE KTK hallgatóinak támogatása tehetségük felismerésében, kibontakoztatásában, szakmai sikereinek elérésében; ezzel hozzájárulva a hallgatóink munkaerő-piaci értékének növeléséhez és vállalati partnereink igényeinek kielégítéséhez. Segítjük a pécsiközgázosok közösségének építését, hogy minden hallgatónk megtalálja a helyét, és egyszerűen JÓL ÉREZZE MAGÁT.

Tovább

pecs.hubbub

A pecs.hubbub egy közösségi finanszírozási platform, melyen ötletgazdák tehetik közzé projektjeiket és így forrást gyűjthetnek szűkebb és tágabb közösségeikből, rajongóktól, szakmai szervezetektől vagy a közösségi médián elért és megérintett csoportoktól. A Pécsiközgáz Simonyi BEDC az egyetem többi karával szorosan együttműködve segítséget nyújt az ötletgenerálásban, -fejlesztésben, a crowdfunding-gal kapcsolatos ismeretek elsajátításában, a közösségi finanszírozási kampány lépéseinek kidolgozásában és menedzselésében.

Tovább

Továbbképzés

A Pécsiközgáz Továbbképző Központ a Kar meglévő oktatási palettája mellé olyan képzéseket kínál, amelyekkel specializálhatják, kiegészíthetik meglévő ismereteiket az ide jelentkezők, vagy épp a piaci igényekhez igazodó új kompetenciákat szerezhetnek. Legyen az OKJ-képzés, szakirányú továbbképzés vagy vállalati tréning, lényeg a sikeresebb szereplés a munkaerőpiacon.

Tovább