Jubileumi X. Számvitel Tudomány-Szakma-Oktatás Nemzetközi Konferencia | Pécsi Tudományegyetem Közgazdaságtudományi Kar

Jubileumi X. Számvitel Tudomány-Szakma-Oktatás Nemzetközi Konferencia

Endeli Katalin k, 11/14/2017 - 15:53

A Pécsi Tudományegyetem Közgazdaságtudományi Kara és a Janus Pannonius Közgazdasági Szakkollégium 2017. november 6-8. között rendezte meg tizedik alkalommal Dr. Papp László a Kar egyik alapítója, volt dékánja, a Számvitel Tanszék volt vezetője, az egyetem volt gazdasági rektorhelyettese emlékére a Számvitel Tudomány-Szakma-Oktatás Nemzetközi Konferenciát.

A Konferencia keretében 44 előadás hangzott el, ebből 25 plenáris ülés keretében. A plenáris ülés mellett három szekció – Nemzetközi, PhD és Hallgatói szekció -  keretei között folyt a tudományos és szakmai tanácskozás a számvitel témakörében, illetve ehhez a témakörhöz  kapcsolódóan.  

A Konferencia fővédnöke, Dr. Bélyácz Iván akadémikus, egyetemi tanár köszöntőjében elmondta :

„Tudományos konferenciát rendezni, azon részt venni a tudományba vetett hit jele, a tenni, továbblépni akarás bizonyítéka. Az a hit él benne, hogy az „emberi tudás határtalanul halad előre.” (Széchenyi)

A konferencia ünnep, amellyel a tudomány rangját emelik. Nem lehet továbblépni az elért eredményeken, a felmerülő kérdéseken történő együtt gondolkodás nélkül...”

A Konferencia kiemelt szakmai támogatója a kezdetektől a Magyar Könyvvizsgálói Kamara. A Kamarát az országos elnök Dr. Pál Tibor egyetemi tanár (Miskolci Egyetem), az oktatási alelnök Dr. Hegedűs Mihály címzetes egyetemi tanár, valamint a Baranya megyei szervezet elnöke dr. Biró Zoltán képviselte.

A Konferencia előadói között üdvözölhettük az Állami Számvevőszék képviselőjét Makkai Mária Felügyeleti Vezető Asszonyt, a PwC részéről Novák Miklós könyvvizsgálat és számviteli tanácsadás igazgatót, Szalay Imrét a Projekt Management Institute Magyar Tagozatának elnökét, Véry Zoltán címzetes egyetemi docenst, neves controlling szakembert.

Érdekes szakmai előadásokat hallhattak a résztvevők Rayman János neves numizmatikai szakírótól, Dr. Kaposi Zoltán egyetemi tanártól, Dr. Titkos Csaba habilitált docenstől, Dr. Petschnig Mária Zitától a Pénzügykutató Zrt. tudományos főmunkatársától, Dr. Kéri László politikai elemzőtől.

Az előadók között a Budapesti Corvinus Egyetem, Kisvállalkozás Fejlesztési Központjának, a Budapesti Gazdasági Egyetem Pénzügyi és Számviteli Karának, a Budapesti Műszaki Egyetem Gazdaság és Társadalomtudományi Karának, az Eötvös Loránd Tudományegyetem Gazdálkodástudományi Intézetének, a bajai Eötvös József Főiskola,  a Miskolci Egyetem Gazdaságtudományi Karának, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem, Nemzetközi és Európai Tanulmányok Karának, a Partiumi Keresztény Egyetem Gazdaság és Társadalomtudományi Karának (Nagyvárad, Románia),  az Óbudai Egyetemnek, a Szegedi Tudományegyetem Gazdaságtudományi Karának, valamint a házigazda Pécsi Tudományegyetem Közgazdaságtudományi Karának kutatói szerepeltek.

A Konferencia Nemzetközi szekciója november 7-én közös ülést tartott a PTE alapításának 650. évfordulójára rendezett programsorozat keretében zajló 4th Sino-Hungarian International Forumra a kínai Nanjing Audit University-ről érkezett kutatói küldöttséggel.  

A Konferencia összes előadása nyitott ajtókkal várta a szakmai és tudományos  érdeklődőket.

A résztvevők a tervezett program szerint 18 óra 5 percnyi tiszta előadásidőben hallgathatták volna az előadókat, ténylegesen  ennél hosszabb ideig, 18 óra 35 percig tartottak az előadások, ami a maga nemében is kuriózum.

Két rendhagyó program is zajlott a Konferencia keretében. November 7-én pódiumvitára került sor Dr. László Gyula egyetemi tanár moderálásával a számviteli szakmák jövője témakörben, majd  szinte ennek folytatásaként november 8-án kerekasztal  beszélgetés és vita zajlott a számvitel oktatás jövőjéről. A kerekasztalbeszélgetés és vita résztvevői az együtt gondolkodás folytatása mellett döntöttek.  

A Konferencián elhangzott előadások videó felvételeit a Kar honlapján, az előadások tanulmányait pedig hamarosan könyv formájában olvashatják az érdeklődők.

KTK Tehetségpont

A Kompetencia- és Tehetségfejlesztő Központ célja a PTE KTK hallgatóinak támogatása tehetségük felismerésében, kibontakoztatásában, szakmai sikereinek elérésében; ezzel hozzájárulva a hallgatóink munkaerő-piaci értékének növeléséhez és vállalati partnereink igényeinek kielégítéséhez. Segítjük a pécsiközgázosok közösségének építését, hogy minden hallgatónk megtalálja a helyét, és egyszerűen JÓL ÉREZZE MAGÁT.

Tovább

pecs.hubbub

A pecs.hubbub egy közösségi finanszírozási platform, melyen ötletgazdák tehetik közzé projektjeiket és így forrást gyűjthetnek szűkebb és tágabb közösségeikből, rajongóktól, szakmai szervezetektől vagy a közösségi médián elért és megérintett csoportoktól. A Pécsiközgáz Simonyi BEDC az egyetem többi karával szorosan együttműködve segítséget nyújt az ötletgenerálásban, -fejlesztésben, a crowdfunding-gal kapcsolatos ismeretek elsajátításában, a közösségi finanszírozási kampány lépéseinek kidolgozásában és menedzselésében.

Tovább

Továbbképzés

A Pécsiközgáz Továbbképző Központ a Kar meglévő oktatási palettája mellé olyan képzéseket kínál, amelyekkel specializálhatják, kiegészíthetik meglévő ismereteiket az ide jelentkezők, vagy épp a piaci igényekhez igazodó új kompetenciákat szerezhetnek. Legyen az OKJ-képzés, szakirányú továbbképzés vagy vállalati tréning, lényeg a sikeresebb szereplés a munkaerőpiacon.

Tovább