Nálad is első helyen van? | Pécsi Tudományegyetem Közgazdaságtudományi Kar

Nálad is első helyen van?

Endeli Katalin cs, 06/14/2018 - 14:55

Áprilisban kezdetét vette a tavaszi felvételi ügyintézés időszaka. Szerencsére már nem kell sokat várnod július 25-ig, a felvételi pontszámok kihirdetéséig. Addig azonban még van 1-2 tennivalód.  

Szerencsés helyzetben vagy, amennyiben a felvételi határidőig a pontszámításhoz szükséges minden dokumentumot (pl.: nyelvvizsga bizonyítvány, érettségi bizonyítvány) fel tudtál tölteni és minden adatot meg tudtál adni. Akik ezt nem tudták megtenni, azok július 11-ig pótolhatják elmaradásukat.

JÚLIUS 11. nem csak a hiánypótlás szempontjából fontos dátum. Eddig a határidőig van ugyanis lehetőséged egyszeri SORRENDMÓDOSÍTÁSra is. Fontos, hogy mindenképpen olyan egyetem és kar képzését jelöld meg, ahová a leginkább szeretnél bekerülni. Érdemes mérlegelned, hogy a diploma mellett mi mindent tud még neked adni az egyetem és miként tud segíteni karriered építésében is.

MILYEN SZEMPONTOKAT MÉRLEGELJ? MIÉRT ÉRDEMES A PÉCSIKÖZGÁZT ELSŐ HELYRE TENNI?

Kisebb létszám, gyakorlatorientált képzés, nagyobb hatékonyság

A kezelhető hallgatói létszám lehetőséget teremt arra, hogy az oktatók sokkal közvetlenebb kapcsolatot alakítsanak ki a hallgatókkal, és a tanórák keretében aktuális gazdasági és társadalmi problémákat vitassanak meg, csoportos feladatként projekteken, esettanulmányokon dolgozzanak. Kis csoportban nem csak a hallgatók csapatmunka készégét fejleszthetjük, hanem egyéni kompetenciáikat is, így hatékonyabban fel tudnak készülni a munka világára.” – foglalta össze gondolatait a Pécsiközgáz Kompetencia és Tehetségfejlesztő Központ vezetőjeként is dolgozó oktatónk Gyarmatiné Dr. Bányai Edit.

Tapasztalt oktatói gárda

Érdemes olyan helyen tanulni, ahol az oktatók a hazai társadalom- és gazdaságtudományi kutatások aktív és elismert résztvevői. A tudományos fokozattal rendelkező, minősített oktatók aránya országos viszonylatban az élvonalba pozícionál több vidéki egyetemet, köztük a Pécsi Tudományegyetem Közgazdaságtudományi Karát is. Oktatóink a tanítás és kutatás mellett a gazdasági élet sikeres szereplői, szakmai tapasztalataikat az oktatás területén is felhasználják.

Hallgatói juttatások, támogatások és ösztöndíjak

Könnyítve az önköltséges hallgatókra nehezedő anyagi terhen, kidolgoztuk a Pécsiközgáz Alma Mater ösztöndíjprogramot. A normál eljárásban igényelhető egyetemi támogatások mellett az ösztöndíj tanulmányi és szociális alapon is megpályázható. A támogatás mértéke az önköltség díjának akár az 50%-át is elérheti. Mindemellett teljes körű információt és ügyintézést biztosítunk a Diákhitel2 kapcsán. Továbbá a Pécsi Tudományegyetem húszmillió forintot oszt szét azok között, aki idén első helyen jelölik meg Magyarország első egyetemét. A Rektori Ösztöndíjpályázat szerint minél több pontot gyűjt össze valaki, annál nagyobb az esélye a százezer forintra, mivel az ösztöndíjat minden karon a legmagasabb pontszámmal felvettek kaphatják meg.

Megemelt kollégiumi férőhelyek száma

Kollégiumi férőhely elnyerésére jogosult az a hallgató, aki az Egyetemre felvételt nyert. Karunkhoz legközelebb található kollégium – a Szalay (UNIV) Kollégium – 2011-ben egy teljes körű felújításon esett át. A 2x3 fős blokkokban külön étkező, konyha, fürdő és WC került kialakításra. A kollégiumban megtalálható még: konditerem, társalgók, étterem, kerékpártároló, parkoló, tanulószobák, internet elérés szobánként. Karunk a következő tanévben körülbelül 250 fős férőhellyel gazdálkodhat, ami a korábbi évekhez képest sokkal több hallgató számára teremt lakhatási lehetőséget.

Alacsonyabb költségek – lakhatás, létfenntartás

Az első és legfontosabb a felmerülő költségek terén talán a lakhatás, amely köszönhetően az olcsón (9500-18.000 forint) elérhető kollégiumi férőhelyeknek nem jelent akkora terhet, mint más egyetemvárosokban. A lakbér mellett egyéb járulékos költségeket is szemügyre kell vennünk, mint a bevásárlás, tömegközlekedés és szórakozás. Szerencsére Pécsett ugyanakkora keretből jobban ki lehet jönni, mint más megyeszékhelyeken.

Magyarország első egyeteme, stabil egyetem

A Pécsiközgáz legsikeresebb, volt hallgatóiból álló Alumni Tanács tagjait kérdeztük pályakezdésről, karrierépítésről. A sokféle válasz egy ponton találkozott: mindenki egyetértett abban, hogy első munkahelyig biztosan számít, hogy hol szerezte a jelentkező a diplomáját. Egy egyetem, kar hírneve, az ottani oktatás minősége és az ott végzettek teljesítménye alapján kategorizálnak a munkáltatók. „Büszkék vagyunk, hogy Magyarország első egyeteméhez tartozunk, ami folyamatosan jelen van az ország top egyetemei között.”

Berlin, London, Párizs – külföldi kapcsolataink

Országos DPR kutatások eredményekét elmondható, hogy azok a hallgatók, akik egyetemi éveik alatt külföldön töltöttek pár félévet, azok átlagosan nettó 30 ezer forinttal magasabb fizetésre számíthatnak. Karunk több mint 70 európai intézménnyel áll kapcsolatban. Nagyon szoros az együttműködés a londoni Middlesex Universityvel, a Hageni Távtanulási Egyetemmel, az Ohio Universityvel, a Capilano Universityvel és további hollandiai, spanyol, finn, német, francia és olaszországi egyetemmel is.

Közösség, kapcsolatépítés és tapasztalatszerzés

Fészek, HÖT, JESZ, Kappa Tau Béta, MKT, és ez csak néhány a megszámlálhatatlan hallgatói szervezet közül. Az újságírástól, a sportmenedzsmenten át, a szakmai konferenciákig és versenyekig remek lehetőségeket kínálnak az érdeklődés kielégítésére és a különböző pozíciók, feladatok kipróbálására. Nem lehet eléggé hangsúlyozni a közös munka során egyre szorosabbá váló kapcsolati háló fontosságát.

Pécs, az egyetemisták városa

Pécsett minden 12. járókelő, aki szembejön az utcán nagy eséllyel egyetemista. A campusok környékén ennek a valószínűsége a 90% felé közelít. A sok kulturális és szakmai program lehetőséget teremt arra, hogy jobban megismerjétek egymást és karok közötti kapcsolatok, barátságok alakuljanak ki. Tavasztól késő őszig az utcára költöznek az események: fesztiválok, szabadtéri programok, trendi éttermek és hangulatos kávézók várják a városlakókat és a látogatókat.

Reméljük, a leírtak alapján meggyőztünk, és szeptemberben veled is találkozhatunk a Pécsiközgáz campusán!

Kérdés esetén keresd Tanulmányi Osztályunk munkatársait az alábbi elérhetőségeken:

Címünk: 7622 Pécs, Rákóczi út 80.
Telefon: +36 72 501 599 / 23335-ös vagy 23159-es vagy 23258-as mellék
Email: felvi@ktk.pte.hu, to@ktk.pte.hu

Kövess minket Instagramon és Facebookon is!

Az adat- és sorrendmódosítás, adat- és dokumentumpótlásról bővebben ide kattintva olvashatsz. 

KTK Tehetségpont

A Kompetencia- és Tehetségfejlesztő Központ célja a PTE KTK hallgatóinak támogatása tehetségük felismerésében, kibontakoztatásában, szakmai sikereinek elérésében; ezzel hozzájárulva a hallgatóink munkaerő-piaci értékének növeléséhez és vállalati partnereink igényeinek kielégítéséhez. Segítjük a pécsiközgázosok közösségének építését, hogy minden hallgatónk megtalálja a helyét, és egyszerűen JÓL ÉREZZE MAGÁT.

Tovább

pecs.hubbub

A pecs.hubbub egy közösségi finanszírozási platform, melyen ötletgazdák tehetik közzé projektjeiket és így forrást gyűjthetnek szűkebb és tágabb közösségeikből, rajongóktól, szakmai szervezetektől vagy a közösségi médián elért és megérintett csoportoktól. A Pécsiközgáz Simonyi BEDC az egyetem többi karával szorosan együttműködve segítséget nyújt az ötletgenerálásban, -fejlesztésben, a crowdfunding-gal kapcsolatos ismeretek elsajátításában, a közösségi finanszírozási kampány lépéseinek kidolgozásában és menedzselésében.

Tovább

Továbbképzés

A Pécsiközgáz Továbbképző Központ a Kar meglévő oktatási palettája mellé olyan képzéseket kínál, amelyekkel specializálhatják, kiegészíthetik meglévő ismereteiket az ide jelentkezők, vagy épp a piaci igényekhez igazodó új kompetenciákat szerezhetnek. Legyen az OKJ-képzés, szakirányú továbbképzés vagy vállalati tréning, lényeg a sikeresebb szereplés a munkaerőpiacon.

Tovább