Dékáni jó tanácsok hiánypótlás és sorrendmódosítás idején | Pécsi Tudományegyetem Közgazdaságtudományi Kar

Dékáni jó tanácsok hiánypótlás és sorrendmódosítás idején

Endeli Katalin k, 05/29/2018 - 11:48

A július 11-et nem csak azért érdemes megjegyezni, mert 2018-as felvételi hiánypótlási határideje, hanem azért is, mert eddig van lehetőség az egyszeri sorrendmódosításra. Utóbbi pedig közel sem egyszerű, éppen ezért karunk dékánjával, Dr. Schepp Zoltánnal beszélgettünk, hogy véleménye szerint miért fontos a sorrendmódosítás.

Mire kell odafigyelni a sorrendmódosítás során?

Két dologra biztosan: az egyik a finanszírozás, a másik pedig azok az információk, amiket az ember a közelmúltban szerzett. 

Jelentkezni az év elején kellett, azóta pedig egy csomó új benyomás érhette a fiatalokat – nyílt napok, campus-látogatások, beszélgetések hallgatókkal, végzettekkel. Az érettséginek köszönhetően pedig a felvételizők próbára tehették saját magukat, tudásukat és teherbíró képességüket. Úgy gondolom, hogy ez egy olyan érzékeny időszak egy felvételiző esetében, amikor még néhány hét, pláne hónap nagyon sokat számíthat abban, hogy miként vélekedik dolgokról, mik a domináns érzelmei.

Szerintem egyáltalán nem baj az, ha a fiatalok első sorban az érzéseikre hallgatnak, viszont ezzel párhuzamosan az is szerencsés, hogyha hagyják, hogy valaki a környezetükben majd a józanész szempontjait is képviselje (például a szülők). Mindenképp szükség van valakire, aki segít mérlegelni a döntést, figyelembe venni a korlátokat és lehetőségeket.

Milyen szempontokat kell mérlegelniük a felvételizőknek, ha sorrendmódosításon gondolkodnak?

A közgazdasági képzési terület sok szempontból különleges. Évekkel korábban ezen a területen jelentősen lecsökkent az állami ösztöndíjas férőhelyek száma az alapképzésen, és azóta a hallgatók döntő többsége önköltséges formában tanul. A 2018-as felvételi eljárásban viszont a korábbiakhoz képest alacsonyabb ponthatárok kerültek meghirdetésre állami ösztöndíjas finanszírozási formában is. Ennek pedig többféle következménye lehet. Nyilván többen reménykednek abban, hogy ennek az alacsonyabb (szakonként változóan 420 körüli) ponthatárnak már meg tudnak felelni. A meghirdetett minimum pont országosan egységes, tehát valamennyi intézményre (a budapesti és vidéki intézményekre egyaránt) egységesen érvényes. Tudni kell azonban, hogy ez a minimumpontszám, nem biztos, hogy mindenhol így is marad. Lesznek olyan intézmények, és a nagy budapesti intézmények várhatóan ezek közé fognak tartozni, ahol a tényleges állami ösztöndíjas ponthatár továbbra is magas lesz. Arra számítunk, hogy a nagyobb vidéki intézményekben jó eséllyel az előre meghirdetett ponthatárok környékén marad majd a felvételi ponthatár. Érdemes erre is gondolni, amikor valaki felállítja a maga sorrendjét, főleg ha állami ösztöndíjjal szeretne továbbtanulni. Érdemes második helyen azoknak is megjelölni a Pécsiközgáz állami ösztöndíjas képzését, akik kacérkodnak a budapesti tanulmányok gondolatával, hiszen előfordulhat, hogy a pontszámuk oda nem lesz elég, ide viszont igen.

Mikor érdemes sorrendet módosítani?

Hogy mikor módosítson valaki? A „Jobb később, mint soha” elv mindenképp jó kiindulási alap. Emellett érdemes szemügyre venni, hogy hol mekkorák a túljelentkezések. Érdemes az első helyen olyan intézményt megjelölni, ami a felvételiző szíve vágya, hiszen általában van egy olyan intézmény, ami kiemelkedik a többi közül, második helyen pedig már hallgasson az eszére is. És amikor eljön ez a felismerés, hogy nem ez alapján került kialakításra a sorrend, akkor kell módosítani. Ha valaki már eleve így rendezte sorba – és én nagyon remélem, hogy ez így volt – akkor ott nem kell módosítani. Illetve abban is reménykedem (különösen azok esetében, akik ebből a régióból származnak), hogy sokan vannak, akik az első helyre teszik a Pécsiközgázt, mert ez a szívük vágya.

Miért fontos a sorrendmódosítás?

Ez alapvetően egy korrekciós lehetőség. Amikor én felvételiztem, akkor még nem volt ilyen lehetőség. Akkor azok a döntések, amiket pillanatnyi impulzusok alapján hoztunk meg, visszafordíthatatlanok voltak. Mondjuk én utóbb nem bántam meg, de azért amikor az ember másokkal együtt (például osztálytársaikkal) azon mereng, hogy ki mit gondol, azért hajlamos befolyásolás alá kerülni. A sorrendmódosítás pont azért van, hogy ha az ember (az előbb mondottak szerint józan ésszel) belátja, hogy nem az optimális döntést hozta, akkor tudjon rajta változtatni.

Miért érdemes egy vidéki egyetemet választani első helyen egy fővárosi helyett?

Általában véve azt gondolom, hogy a munka, a karrier világa és az egyetemi tanulmányok időszaka – különösen az alapképzés esetében, két különböző dolog. Azt látjuk, hogy akik nálunk sikeresen elvégzik a tanulmányaikat, gond nélkül találnak munkát akár Budapesten, akár külföldön – bárhol. Abban viszont már nem vagyok olyan biztos, hogy Budapesten ugyanolyan örömteli és életre szóló élményekkel és szoros kapcsolatokkal gazdagodnak a hallgatók, mint vidéken, ahol a kisebb létszámnak köszönhetően mindenki ismer mindenkit. Itt tehát más a légkör, másfajta kötődések alakulnak ki az intézménnyel, az oktatókkal és ami ennél fontosabb, a sorstársakkal. Nálunk, a Pécsiközgázon jól látszik, hogy az Alumnin keresztül elért egykori véndiákoknak milyen értékes ez a kapcsolatrendszer, amit itt szereztek. A vidéki nagyvárosok (különösen Pécs) olyan atmoszférát kínálnak, ami azt hiszem egy olyan metropoliszban, mint amilyen Budapest is, nem valósul meg.

Én abban egészen biztos vagyok, hogy ha valaki a pécsi képzést (amelyik közel 50 éve létezik, és amit nem csak országosan, hanem azon túlmutatóan is elismernek) bármelyik másik magyarországi képzéssel összevetem, akkor tisztán racionális síkon nem látszik különbség. Se munkaerőpiaci értékben nem kap többet és az esetek elsöprő többségében a személyes fejlődésben sem.

Azonban vannak olyan körülmények, amelyekkel számolni kell. Az élet egy nagyvárosban lényegesen drágább, és ugyanabból a büdzséből sokkal kevesebbre telik. Komoly megpróbáltatások idején (például vizsgaidőszakban), amikor a hallgatónak szükség van arra, hogy érezze a támaszokat, azokat a biztos kuckókat, amikre építkezhet, azt az otthontól távol nem biztos, hogy meg fogja kapni. Persze nem vagyunk egyformák, vannak, akik bátrabb természetűek és vannak, akik minél távolabb mennének a szülői háztól. Sokfélék vagyunk, így nem gondolom, hogy mindenkinek ideális választás lenne a nagyvárosba költözés, de azt igenis gondolom, hogy nem szól nagyon sok racionális érv egy fővárosi intézmény mellett, ha csak az intézményeket, a rajtuk keresztül realizálható tudásnövekményt és munkaerőpiaci aspirációkat hasonlítjuk össze.

Miben más a Pécsiközgáz mint a többi egyetem?

A napokban volt nálunk egy habilitáció, melynek kapcsán lehetőségem nyílt beszélgetni az egyik budapesti kollégával. Ő fogalmazta meg, hogy különlegesek vagyunk, hiszen az intézményünknek jól látható  értékrendje van – a Pécsiközgáz egy generációkon átívelő több évtizedes értéket, minőséget és teljesítményt képvisel.

Sokan hiányolják azt, hogy az emberek nem aszerint boldogulnak, hogy mit és hogyan teljesítenek. Sokan azért mennek el ebből az országból, mert ebben az értelemben élhetőbb körülményekre számítanak. Mi pedig egy olyan világot próbálunk építeni, ami mindemellett emberséges, befogadó, támogató és segítőkész, de egyébként teljesítmény és értékközpontú. Azt hiszem, hogy ennek van ritkaságértéke a felsőoktatásban, a gazdasági felsőoktatásban és azon túlmutatóan is – az országunkban és a mi városunkban is.

Mit tanácsolna a szülőknek, hogy miként segítsék a felvételizőket?

A szülő azzal segíthet a legtöbbet, ha egy jó érdekegyensúlyra törekszik. Ha hagyja, hogy a gyerek szíve szerint azt válassza, amit zsigerileg szeretne. Arra azért mindenképpen érdemes odafigyeljen, hogy legkésőbb a második helyen legyen ott az a szempont is, amit az ő feladata és felelőssége képviselni. Hagyni kell, hadd álmodják a jövőjüket a fiatalok, de óvnunk is kell őket, hogy mindeközben ne vétsenek hibákat. Én azt gondolom, hogy az a fontos, hogy végül olyan sorrend szülessen, amiben kevés vagy egyáltalán nincs rossz kimenetel/döntés.

Szerencsére nekem még van néhány évem eddig a döntési helyzetig, de ha most lennék ebben a helyzetben, hogy a lányom felvételizik, akkor erre figyelnék.

KTK Tehetségpont

A Kompetencia- és Tehetségfejlesztő Központ célja a PTE KTK hallgatóinak támogatása tehetségük felismerésében, kibontakoztatásában, szakmai sikereinek elérésében; ezzel hozzájárulva a hallgatóink munkaerő-piaci értékének növeléséhez és vállalati partnereink igényeinek kielégítéséhez. Segítjük a pécsiközgázosok közösségének építését, hogy minden hallgatónk megtalálja a helyét, és egyszerűen JÓL ÉREZZE MAGÁT.

Tovább

pecs.hubbub

A pecs.hubbub egy közösségi finanszírozási platform, melyen ötletgazdák tehetik közzé projektjeiket és így forrást gyűjthetnek szűkebb és tágabb közösségeikből, rajongóktól, szakmai szervezetektől vagy a közösségi médián elért és megérintett csoportoktól. A Pécsiközgáz Simonyi BEDC az egyetem többi karával szorosan együttműködve segítséget nyújt az ötletgenerálásban, -fejlesztésben, a crowdfunding-gal kapcsolatos ismeretek elsajátításában, a közösségi finanszírozási kampány lépéseinek kidolgozásában és menedzselésében.

Tovább

Továbbképzés

A Pécsiközgáz Továbbképző Központ a Kar meglévő oktatási palettája mellé olyan képzéseket kínál, amelyekkel specializálhatják, kiegészíthetik meglévő ismereteiket az ide jelentkezők, vagy épp a piaci igényekhez igazodó új kompetenciákat szerezhetnek. Legyen az OKJ-képzés, szakirányú továbbképzés vagy vállalati tréning, lényeg a sikeresebb szereplés a munkaerőpiacon.

Tovább