Nobel-díjas professzorokkal találkozhattak karunk fiatal oktatói - beszámoló az I.S.E.O Summer School-ról | Pécsi Tudományegyetem Közgazdaságtudományi Kar

Nobel-díjas professzorokkal találkozhattak karunk fiatal oktatói - beszámoló az I.S.E.O Summer School-ról

Nagy Ákos k, 07/03/2018 - 19:38

ISEO Nobel-díjasok Konferencia

2018. június 21-30. között idén 15. alkalommal került megrendezésre az I.S.E.O. Summer School az olaszországi Iseo-tó partján található Iseo városkában, amelyen a Közgazdaságtudományi Kar négy kollégájának (Danka Sándor, Gerdesics Viktória, Posza Alexandra, Sipos Norbert) volt lehetősége részt venni. A tíznapos program idén a „Challenges and Opportunities in a Shifting Global Economy” címet kapta, amelyet olyan Nobel-díjasok előadásai fémjeleztek, mint

- Michael Spence (Nobel-díj 2001, New York University), előadásában a digitalizációnak a világgazdaságra kifejtett hatását, a jövőbeli irányokat mutatta be,

- Robert Engle (Nobel-díj 2003, New York University), a kockázatmenedzsment különböző aspektusait és megjelenési formáit taglalta, és

- Robert Merton (Nobel-díj 1997, MIT), aki egy jól működő pénzügyi rendszer és a világgazdaság fejlődésének kapcsolatáról értekezett.

Mellettük elismert szakemberek jelentek meg az előadók sorában többek között a London School of Economics, a Bocconi University, a University of Paris 1 – Sorbonne, a Cambridge University intézményekből. A témák széles spektrumot öleltek fel a regionális fejlődést meghatározó tényezőktől kezdve a klímaváltozáson keresztül a migráció gazdasági hatásáig bezárólag, ugyanakkor a központban Kína szerepe és jövőbeli fejlődési irányai jelentősen meghatározták a résztvevőkkel folytatott aktív diskurzust.

A világ minden tájáról ide utazott hatvan fős csoport részt vehetett továbbá a University of Brescia gyönyörű épületében, Franco Modigliani születésének 100. évfordulója tiszteletére megrendezett „Franco Modigliani’s Legacy in the World Economy” elnevezésű konferencián is. Ennek keretén belül megemlékeztek a munkásságáról, hiszen az olasz származású Nobel-díjas közgazdász nevével fémjelzett (Modiglani–Miller) tételek a vállalati pénzügyek egyik legfontosabb alapját képezik, amit mi sem mutat jobban, minthogy a tételek ismertetésénél már nem hivatkoznak a szerzők tudományos műveire. Emellett Modigliani az ISEO alapítója, valamint számos közgazdász generáció gondolkodásának meghatározó, emblematikus alakja.

Az aktív, tartalmas program, a több mint tizenöt témát felsorakoztató szakmai továbbképzés mellett a szervezők szabadidős tevékenységekkel tették lehetővé az lombardiai táj és az olasz kultúra megismerését. Brescia és Verona városnéző programjai mellett rendkívüli gasztroélménnyel gazdagodhattak a résztvevők az olasz konyha remekeit felsorakoztató catering részeként. Az ünnepélyes oklevélátadó gálavacsorát a híres Berlucchi pincészetben tartották, amely a több mint kétezer hektáros Franciacorta terület egyik legkiemelkedőbb pezsgőpincéje.

KTK Tehetségpont

A Kompetencia- és Tehetségfejlesztő Központ célja a PTE KTK hallgatóinak támogatása tehetségük felismerésében, kibontakoztatásában, szakmai sikereinek elérésében; ezzel hozzájárulva a hallgatóink munkaerő-piaci értékének növeléséhez és vállalati partnereink igényeinek kielégítéséhez. Segítjük a pécsiközgázosok közösségének építését, hogy minden hallgatónk megtalálja a helyét, és egyszerűen JÓL ÉREZZE MAGÁT.

Tovább

pecs.hubbub

A pecs.hubbub egy közösségi finanszírozási platform, melyen ötletgazdák tehetik közzé projektjeiket és így forrást gyűjthetnek szűkebb és tágabb közösségeikből, rajongóktól, szakmai szervezetektől vagy a közösségi médián elért és megérintett csoportoktól. A Pécsiközgáz Simonyi BEDC az egyetem többi karával szorosan együttműködve segítséget nyújt az ötletgenerálásban, -fejlesztésben, a crowdfunding-gal kapcsolatos ismeretek elsajátításában, a közösségi finanszírozási kampány lépéseinek kidolgozásában és menedzselésében.

Tovább

Továbbképzés

A Pécsiközgáz Továbbképző Központ a Kar meglévő oktatási palettája mellé olyan képzéseket kínál, amelyekkel specializálhatják, kiegészíthetik meglévő ismereteiket az ide jelentkezők, vagy épp a piaci igényekhez igazodó új kompetenciákat szerezhetnek. Legyen az OKJ-képzés, szakirányú továbbképzés vagy vállalati tréning, lényeg a sikeresebb szereplés a munkaerőpiacon.

Tovább