Hogyan tovább? szülői fórum | Pécsi Tudományegyetem Közgazdaságtudományi Kar

Hogyan tovább? szülői fórum

Endeli Katalin sze, 12/19/2018 - 14:29

Pályaválasztási dilemmák - hogyan tovább?

A pályaválasztás során sokszor kiemelt fontosságú, hogy a szülők támogassák gyermekeiket továbbtanulási döntéseikben. Éppen ezért karunk nemcsak a diákoknak igyekszik segíteni nyílt napjaival, hanem a szülők számára is megfelelő információt kíván biztosítani. Milyen fontos határidőket kell betartani? Milyen anyagi terheket jelent a továbbtanulás és megtérülhet-e ez a befektetés? Milyen támogatások, ösztöndíjak érhetők el? Többek között ezekre a felmerülő kérdésekre szeretnénk megadni a választ a január 19-én 10 órától tartott szülői fórumon. 

Helyszín: PTE Közgazdaságtudományi Kar B314-es terem – 7622 Pécs, Rákóczi út 80. (bejárat a Vasvári Pál utca felől)
Időpont: 2019. január 19. (szombat) 10:00

Minden érdeklődő szülőt sok szeretettel várunk! 

50 nap van hátra a felvételi jelentkezési határidőig

A hamarosan érettségiző diákokra kihívásokkal teli időszak vár. Nemcsak azt kell eldönteniük, hogy melyik tárgyakból érettségizzenek (akár emelt szinten), hanem hamarosan elérkezik a február 15-e is, a felvételi határideje. Ki kell választaniuk, hogy melyik főiskolai, egyetemi szakon tanuljanak tovább. A döntés természetesen a legtöbb esetben nem egyszerű, hiszen messze nem minden gyerek születik határozott elképzelésekkel, és a többség még most, a határidőhöz közel is bizonytalan a választást illetően. Éppen ezért érdemes a döntési folyamatot átgondoltan felépíteni.

A legfontosabb természetesen az, hogy mi érdekli leginkább a hamarosan felvételiző diákot, de emellett még más tényezőket is érdemes mérlegelni. Az érdeklődésen kívül a későbbi elhelyezkedési lehetőségeket és a várható fizetéseket is jó számításba venni. Az Oktatási Hivatal frissdiplomások körében végzett kutatásai alapján az elmúlt években az informatikai végzettségű pályakezdők mellett a gazdaságtudományi és műszaki végzettségűek kapják a legmagasabb a havi nettó átlagjövedelmet, míg a legalacsonyabb bért a pedagógiai és agrár szakterületen végzettek kapják. A Diplomás Pályakövetési Rendszer (DPR) felmérése alapján például a karunkon végzett hallgatók kétharmada három hónapon belül talál munkát. Míg ez más egyetemek, karok és képzések esetén akár a duplájára is nőhet.

Több pályaválasztási szakember felhívja arra a figyelmet, hogy a gyorsan változó világban ma még nem léteznek azok a szakmák, amelyek 10 év múlva a legkeresettebbek lesznek. Érdemes ezért olyan képzési területben gondolkodni, amely széleskörű elhelyezkedési lehetőségeket és sokoldalúan felhasználható tudást, képességeket biztosít.

Mindemellett lényeges lehet a bekerülési ponthatár is. A felvi.hu kimutatásai alapján a vidéki egyetemeken átlagosan alacsonyabbak a bekerülési ponthatárok, mint a budapesti képzések esetében. Ez azonban közel sem jelenti azt, hogy a képzés gyengébb volna, amit a HVG rangsor eredményei is megerősítenek.

Nem utolsó sorban pedig anyagi szempontból sem árt jól megválasztani, hogy melyik városban van az a felsőoktatási intézmény, amelynek falai között a felvételiző később éveket tölt majd el, illetve milyen anyagi terheket jelent az adott képzés az esetlegesen felmerülő tandíjon felül. A Privátbankár adatai szerint az albérletek árai Budapest tíz nagy egyetemének kerületeivel és hét egyetemi város összehasonlításával Pécsett szinte a legolcsóbbak.

További érvek a Pécsiközgáz mellett >>>

KTK Tehetségpont

A Kompetencia- és Tehetségfejlesztő Központ célja a PTE KTK hallgatóinak támogatása tehetségük felismerésében, kibontakoztatásában, szakmai sikereinek elérésében; ezzel hozzájárulva a hallgatóink munkaerő-piaci értékének növeléséhez és vállalati partnereink igényeinek kielégítéséhez. Segítjük a pécsiközgázosok közösségének építését, hogy minden hallgatónk megtalálja a helyét, és egyszerűen JÓL ÉREZZE MAGÁT.

Tovább

pecs.hubbub

A pecs.hubbub egy közösségi finanszírozási platform, melyen ötletgazdák tehetik közzé projektjeiket és így forrást gyűjthetnek szűkebb és tágabb közösségeikből, rajongóktól, szakmai szervezetektől vagy a közösségi médián elért és megérintett csoportoktól. A Pécsiközgáz Simonyi BEDC az egyetem többi karával szorosan együttműködve segítséget nyújt az ötletgenerálásban, -fejlesztésben, a crowdfunding-gal kapcsolatos ismeretek elsajátításában, a közösségi finanszírozási kampány lépéseinek kidolgozásában és menedzselésében.

Tovább

Továbbképzés

A Pécsiközgáz Továbbképző Központ a Kar meglévő oktatási palettája mellé olyan képzéseket kínál, amelyekkel specializálhatják, kiegészíthetik meglévő ismereteiket az ide jelentkezők, vagy épp a piaci igényekhez igazodó új kompetenciákat szerezhetnek. Legyen az OKJ-képzés, szakirányú továbbképzés vagy vállalati tréning, lényeg a sikeresebb szereplés a munkaerőpiacon.

Tovább