PTE-PEAC, avagy az egyetem labdarúgó csapata

2020. december 13. 13:43

A PEAC 1923-as alapítása óta számos változáson ment keresztül, de két dolog mindig is biztos pont volt az egyesületet tekintve. A kezdetektől fogva megőrizték a fekete-fehér klubszíneket, és az egyetemmel a mai napig igen szoros kapcsolatot ápolnak. Kezdetben az atlétika volt a PEAC első számú szakosztálya, de az évek alatt rengeteg fejlődésen ment keresztül a klub, és rengeteg új sportág felé nyitottak, melynek eredményeként ma már nem kevesebb, mint 11 különböző szakosztállyal rendelkeznek, köztük a para-sport és a szabadidő sport, és még az e-sport is megtalálható. Az egyesület majdnem 100 éves történelme során számos kiváló sportolót adott a világnak minden szakosztály, céljuk, hogy ezt a tendenciát továbbra is megőrizzék. 2018 végén a PEAC a város kiemelt sportegyesületévé vált, ennek következményeként a Magyar Kormány egyedi támogatásában részesült. A forrásokból a sportszakmai fejlődés mellett a létszámnövekedést tűzték ki célul, emellett a közép és hosszú távú tervek között szerepel a régió meghatározó sportegyesületévé való válás, az évről évre magasabb osztályokban történő szereplés, illetve későbbi válogatott sportolók kinevelése.

Szeptember 28-án a III. Pécsi Tanuló Fesztivál keretén belül megrendezett PEAC-orientációs napon jártam, ahol lehetőségem adódott Hang Lajossal, a PEAC labdarúgó szakosztályának vezetőjével beszélgetni a szakosztály jelenlegi helyzetéről, illetve a jövőbeli tervekről. Lajos úgy nyilatkozott, hogy ennek az eseménynek a gyermek labdarúgás népszerűsítése volt a cél, illetve a szakosztály többi pécsi futball egyesülettől eltérő felfogásának bemutatása, ugyanis mint megtudtam, a PEAC elsősorban tömegsport orientált, viszont igyekeznek a szakmai mércét olyan magasra helyezni, hogy azoknak a játékosoknak a számára, akik versenysportra hivatottak, minden körülmény adott legyen a fejlődéshez.

PEAC és az egyetem kapcsolata

A PEAC mindig is szoros kapcsolatot ápolt az egyetemmel, ezért szokták is a csapatot „egyetemistáknak” becézni. Ez jelenleg sincs másképp, ugyanis minden korosztályt figyelembe véve kb. 200 labdarúgó szerepel a szakosztályban, és közülük nagyságrendileg 20 az egyetemi hallgató, ráadásul az edzői stábban is több egyetemi dolgozó található. Emellett a jövőben az Egészségtudományi Kar szakemberek segítségével „szűrni” fogja a játékosokat már a nagyobb utánpótlás korosztályoktól kezdve, melynek a lényege, hogy a mozgás koordinációs hibákra minél hamarabb fény derüljön, és ezáltal ezeket a jövőben sikerüljön teljesen kiküszöbölni. Illetve Lajos azt is fontosnak véli megemlíteni, hogy a labdarúgást nem helyezik a tanulás elé, hanem a kettőt szimbiózisban képzelik el, és „az ép testben ép lélek” filozófiáját vallják.

Labdarúgó pályafutás kezdete

Arról is kérdezősködtem, hogy vajon mi lehet az az alsó korhatár, amikor már érdemes lehet a gyerkőcöt elvinni egy-egy foglalkozásra, illetve, hogy mi az a felső korhatár (ha van ilyen) ameddig egy játékos képes lehet űzni ezt a sportágat. Az MLSZ szerint már 5(!) éves kortól lehet valaki igazolt labdarúgó, és a PEAC-nál 6 éves korosztálytól kezdik a labdarúgás specifikus képzést. Lajos azt a filozófiát vallja, hogy ez alatt a kor alatt a legfontosabb a mozgás szeretetének átadása a gyerekeknek, és 6 éves kortól is elsősorban a játék örömének és a csoportban való foglalkozás megtapasztalása a legfontosabb a gyerekek számára, semmiképp nem a fizikális edzés. Emellett úgy véli, hogy felső korhatára nem igazán van a labdarúgásnak, példaként megemlíti azt is, hogy pár hete került megrendezésre a PEAC létesítményében a nagy sikerrel záruló veterán bajnokság 6 csapat részvételével, ahol 60 fölötti játékosok is szerepeltek.

Új székhely

Egy városi megállapodás keretein belül, mely mindhárom nagy pécsi labdarúgó egyesületet érint, a PEAC a jövőben átteszi a székhelyét a Stadion utcába, és a mérkőzéseiket a most még a PMFC kötelékébe tartozó pályán fogják játszani. De hogy is néz ki ez a valóságban, és milyen előnyei származhatnak ebből a csapatoknak? A folyamatot körforgás-szerűen kell elképzelni a három egyesület között. A PVSK bővíteni szeretett volna, ehhez a legmegfelelőbb opció a szomszédban található telek (jelenleg a PEAC pályája) volt, ebből nekik infrastrukturális előnyeik származnak, a PMFC-nek jelenleg saját akadémiája épül a Kovács-telepen, illetve a PEAC számára az előnyt, hogy az egyetemhez közel sikerült egy modernebb ingatlant szerezni. Lajos a legnagyobb lehetőséget ebben a megállapodásban a szakmai előrelépés mellett abban látja, hogy ez megkönnyíti számukra az egyetembe való beintegrálódás folyamatát. Ezáltal adottak lesznek a körülmények, hogy közös sport és kulturális eseményeket szervezhessenek a saját létesítményükben, ahol az egyetemi hallgatók nagyobb arányban tudnak majd részt venni mind a labdarúgó szakosztály, mind a teljes PEAC kötelékében.

Felnőtt csapat célkitűzései

A PEAC labdarúgó szakosztályának a csúcsa a jelenleg megyei első osztályban szereplő felnőtt csapat. Azonban annál nagyobb céljai vannak a szakosztálynak, minthogy hosszú éveken keresztül „megragadjon” a csapat ebben az osztályban. Lajos a kérdésemre azt válaszolta, hogy legkésőbb a PEAC centenáriumi, azaz 100 éves évfordulójára szeretnék elérni, hogy az NB3-ban szerepelhessenek, hogy méltó módon képviselhessék magát az egyetemet. Viszont, ha úgy alakul a bajnokság sorsa, hogy korábban, akár már az idei szezon végén lehetősége nyílna a csapatnak, hogy felkerüljön magasabb osztályba, akkor azzal élni is fognak, mivel a lehetőségek most már adottak hozzá.

PEAC életérzés

Zárszóként Lajos arról nyilatkozott, hogy szerinte miben tér el a PEAC labdarúgó szakosztálya másik klubokétól, illetve, hogy mik lennének azok a tényezők, amik miatt bárkinek nyugodt szívvel ajánlaná az egyesülethez való csatlakozást. Két igazán meghatározó okot emelt ki, az egyik a kiváló, családias légkör, ami abból is látszik, hogy az évenkénti több alkalommal megrendezésre kerülő nagyobb eseményeken szülők, gyerekek, öregfiúk egyaránt részt vesznek, és közösen töltenek el időt ebben a közegben. Illetve a másik meghatározó ok az, hogy az egyesület mögött áll az egyetem, ami Pécsett szintén egy brand, tehát ha valaki itt elkezd sportolni, akkor egy olyan életpálya modellbe kerülhet bele, ami egész élete során elkíséri. Diákként támogatják a tanulását, egyetemi hallgatóként részt vehet az egyetemi szociális, illetve sportéletben, öregdiákként pedig a PEAC közösség tagja maradhat örökre.