fbpx Konferencia védnökei | Pécsi Tudományegyetem Közgazdaságtudományi Kar

Konferencia védnökei

BÉLYÁCZ Iván

Dsc akadémikus, egyetemi tanár az MTA rendes tagja, osztályelnök, IX. Gazdaság – és Jogtudományok Osztálya

Bélyácz Iván 1971-ben szerzett közgazdász diplomát Budapesten. 1972-ben egyetemi doktori címet kapott, 1981-ben lett a közgazdaságtudományok kandidátusa, 1990-ben pedig akadémiai doktori címet ért el. 2004-ben akadémiai levelező taggá, 2010-ben rendes taggá választották. 
1971 óta a Közgazdaságtudományi Kar (és jogelődje) oktatója, ahol eleinte vállalati gazdaságtant oktatott, az utóbbi negyedszázadban pedig beruházás-elméletet, vállalati pénzügyeket és kockázatelemzést tanított, amelyek egyben kutatási területei is voltak. 

1971 és 1973 között ösztöndíjas gyakornok, 1973-1975 között egyetemi tanársegéd, 1975-1981 között egyetemi adjunktus, 1981-1991 között egyetemi docens, 1991 óta egyetemi tanár. 1994 óta a Közgazdaságtudományi Karon működő Gazdálkodástani Doktori Iskola vezetője. 1984-1992 között az egyetem rektor-helyettese volt.

 

Geert HOFSTEDE

Professor Emeritus Maastricht University, Hollandia, az MTA tiszteletbeli tagja, a Pécsi Tudományegyetem díszdoktora

Geert Hofstede 1928-ban született Hollandiában. Első diplomáját 1953-ban szerezte meg a Delfti Műszaki Egyetemen (Delft Technical University). 1967-ben summa cum laude minősítéssel doktorált A Groningen Egyetem Szociálpszichológia szakán. 

Az 1970-es években publikálta először az IBM alkalmazottainak vizsgálatán alapuló elemzéseit. A Hofstede által kidolgozott dimenziók és metaforák azóta már alap tételnek számítanak a szervezettudományban, csakúgy mint a menedzsmentben. 

Hofstede első könyve: „Culture’s Consequences” (A kultúrák következményei) először 1980-ban jelent meg. A következő – már nem csak az értő szakemberek, hanem a nagyközönség számára készült – mű, a „Cultures and Organizations: software of the mind” (Kultúrák és szervezetek: az elme szoftvere) első kiadása 1991-ben jelent meg. Ezt a változatot (amelyet számos további kiadás követett), tizenhét nyelven adták ki, többek között magyarul is. A könyv hazai megjelenésének alkalmából a szerző látogatást tett a PTE-n és „teltházas” előadást tartott a Közgazdaságtudományi Kar hallgatóinak és oktatóinak a Rákóczi úti Halasy-Nagy József Aulában. 

Geert Hofstede a tilburghi egyetem Professor Emeritusa, a maastrichti egyetem kutatója és számos egyetem díszdoktora. Kifejezte szándékát a Karral, a tanszékkel való további kapcsolattartásra, amelynek keretében engedélyezte legújabb kérdőívének használatát, a vezetői célok nemzetközi kutatásába való bekapcsolódást.

További részletek