Teendők, amikor felvettek

Beiratkozás

A sikeres felvételt követően az egyik legfontosabb lépés a beiratkozás. A beiratkozás az online elérhető Neptun Tanulmányi Rendszeren keresztül történik. A belépéshez szükséges felhasználó nevet/Neptun kódot kiértesítő levélben küldjük el neked, jelszót az alábbi oldalon tud generálni.. A levelet augusztus első hetében kell megkapnod, amennyiben mégsem érkezne meg, feltétlenül vedd fel a kapcsolatot Tanulmányi Osztályunk munkatársaival.  A NEPTUN rendszerébe történő belépést követően meg kell adnod személyes és tanulmányaiddal kapcsolatos adataidat, továbbá adatkezelési nyilatkozatot is kell tenned.

A Neptun Tanulmányi Rendszeren keresztül az alábbiakat tudod elintézni:

 • Tandíj befizetés, kiírt tételek befizetése
 • Diákigazolvány igénylés
 • Személyes adatok kezelése, adatváltoztatás stb.
 • Tárgyfelvétel/kurzusfelvétel
 • Vizsga fel és lejelentkezés
 • Neptun Meetstreet, virtuális terek, dokumentumok stb.

 

A beiratkozással kapcsolatos további információk:

A beiratkozási folyamat során eldöntheted, hogy megkezded-e tanulmányaidat vagy sem. Ez azt jelenti, hogy aktívra kell állítanod a szemeszter állapotát, amennyiben el akarsz kezdeni tanulni. Amennyiben passzíváltatnád a félévedet azt kérvényezned kell a Kar Tanulmányi Bizottságától itt.

A beiratkozás előtt újonnan felvett hallgatóink a tandíj kiírásokat tudják befizetni, jelszót tudnak módosítani.

Amennyiben a felvételi eljárás során állami ösztöndíjas besorolást nyertél, a beiratkozási lap és nyilatkozat kitöltésével tudod elfogadni az állami ösztöndíjas képzés feltételeit (a feltételekről részletesen az Oktatási Igazgatóság honlapján tudsz tájékozódni.

A beiratkozási folyamat részeként a kitöltött beiratkozási lapot le kell töltened és kinyomtatva, aláírva le kell adnod a Tanulmányi Osztálynak, ezt megteheted a Regisztrációs/Orientációs Napon, de postai úton is eljuttathatod hozzánk (címünk: PTE Közgazdaságtudományi Kar – Tanulmányi Osztály, 7622 Pécs, Rákóczi út 80).

A beiratkozási folyamat lépéseiről ide kattintva olvashatsz részletesebben.

Hallgatói szerződés

Amennyiben önköltséges hallgatóként nyertél felvételt a Pécsiközgázra és önköltséges hallgató vagy, akkor a  Neptunban történő beiratkozást követően a Neptun/Tanulmányok/Hivatalos bejegyzések menüben találhatod a legenerált hallgatói szerződésedet, amit 2 példányban ki kell nyomtatnod, kitölteni és aláírni, majd eljuttatni a Tanulmányi Osztályra. Amikor ez legenerálódik, akkor értesítést fogsz kapni erről Neptunban. Ne feledd, hogy a szerződés mindkét példányát vissza kell postáznod a megadott címre. Egy példányt a későbbiekben vissza fogsz kapni, miután a Kar dékánja is aláírta a szerződésedet.

 

Orientációs Napok - 2023 szeptemberi kezdés

Neked is itt a helyed, ugyanis részletes tájékoztatást tartunk a tanévkezdéssel kapcsolatos legfontosabb információkról és teendőkről. Az Orientációs Napok találkozhatsz jövőbeni csoporttársaiddal, az intézetigazgatókkal és a Tanulmányi Osztály munkatársaival is.

Az Orientációs Napok részletes programját itt találodilletve emailben is kiküldjük.

Mit kell hoznod az Orientációs Napok?

 • füzetet és tollat, hogy a legfontosabb információkat lejegyzetelhesd

A korábbi évek hagyományaival ellentétben nem kell elhoznod bizonyítványaidat és okleveleidet, ezeket kötelezően fel kell töltened a Neptunba a beiratkozás után közvetlenül. Ezzel kapcsolatban bővebb tájékoztatást fogsz kapni az orientációs napon a Tanulmányi Osztálytól. 

 

Orientáció - 2024 februári kezdés

A keresztfélévben magyar  nyelvű  szakokra felvett hallgatók számára orientációs programot szervezünk, amelynek az időbeosztása a következő:

2024. február 07.  13:00-14:00 Alapképzések nappali tagozat, Mesterképzések nappali tagozat

2024. február 17. 8:00-9:00 Mesterképzések levelező tagozat

Az Orientáció mindenki számára kötelező - és nagyon hasznos is, hiszen minden fontos infromáció itt hangzik majd el.

 

Tandíj befizetése

Amennyiben önköltséges képzésre nyertél felvételt, úgy költségtérítési/önköltség díjat kell fizetned az egyetemnek. A kifizetést a Neptun rendszerén keresztül történik. 

A félévre megállapított költségtérítést a kari tanács által évente jóváhagyott, és a Térítési és juttatási szabályzat alapján meghatározott időpontig kell befizetni. 

Legfontosabb szabályok: 

A költségtérítést legfeljebb három részletben lehet befizetni. 

1.

részlet  

a teljes költségtérítés

40 %-a

legkésőbb a bejelentkezési időszak megkezdését megelőző utolsó munkanapon

2.

részlet

a teljes költségtérítés

30 %-a

őszi szemeszterben október 15.
tavaszi szemeszterben március 15.

3.

részlet

a teljes költségtérítés

30 %-a

őszi szemeszterben november 15.
tavaszi szemeszterben április 15. 

 

 • A 30 % mértékű költségtérítés részletek késedelmes befizetése esetén késedelmi díj kerül felszámításra, a késedelmi díj összege a késedelemmel érintett költségtérítés részlet 6 %-a. 
 • Amennyiben a költségtérítés kiírása nem három részletben történik, akkor minden késedelmesen befizetett részlet után felszámításra kerül a késedelmi díj, melynek összege a késedelemmel érintett költségtérítés részlet 6%-a. 
 • A késedelmi díj abban az esetben kerül felszámításra, ha a költségtérítés összege a beérkezési határidőt követő három napon belül nem érkezik meg az Egyetem bankszámlájára; függetlenül attól, hogy a hallgató fizetési kötelezettségét milyen módon teljesíti. 
 • Késedelmi díj abban az esetben is felszámításra kerül, ha számla alapján a hallgatótól eltérő személy, illetve cég fizeti be késve a költségtérítés összegét
 • Ezek a szabályok nem alkalmazhatók a hallgató költségtérítése azon része vonatkozásában, amelyet a hallgató diákhitelből, engedményezéssel fedez

A költségtérítés befizetésének további szabályairól a PTE Térítési és juttatási szabályzatában olvashatsz, a kiegyenlítés módjairól ide kattintva olvashatsz részletesebben.

 

Diákhitel

Egyetemi hallgatóként számos kiadás fog rád várni. Amennyiben mindezek terhet jelentenek neked és családodnak, legyen szó akár az albérleti díjról vagy a tandíj fizetéséről érdemes utána nézned a diákhitel lehetőségeknek.

 • Diákhitel 1 - A felsőoktatásban tanulók döntő többsége jogosult a Diákhitelre. A hitelt felveheti állami ösztöndíjas és önköltséges képzésben részt vevő hallgató is, akár nappali, akár esti, akár levelező tagozaton vagy távoktatásos formában tanul.
 • Diákhitel 2 - A hitelre kizárólag akkor jogosult, ha önköltséges képzésben vesz részt, akár nappali, akár esti, akár levelező tagozaton vagy távoktatásos formában tanul.

Diákhitel2 olyan mindenki számára elérhető hitelprogram, amelynek feltételeit a Kar méltányosnak tartja. A diákhitel igénylése a kar Tanulmányi Osztályán is intézhető. A szükséges információkért, kitöltendő dokumentumokért Schunk Szilvia és Gáspárné Szomor Anett tanulmányi ügyintézőhöz lehet fordulni a normál ügyfélfogadási idő alatt.

További részletek az igénylésről, törlesztésről a diákhitel.hu oldalon.

 

Diákigazolvány

A diákigazolvány díjmentes, és minden olyan hallgató igényelheti, aki aktív jogviszonnyal és aktív félévvel rendelkezik magyarországi felsőoktatási intézményben. Az igénylés benyújtása előtt fontos, hogy ellátogass egy okmányirodába, ahol rögzítik a fényképedet és az aláírás képedet és létrehozzák NEK azonosítódat. Mire lesz szükséged az ügyintézés során? Mi a diákigazolvány készítés és igénylés folyamata? Kattints!

A diákigazolvány elkészítése biztosan el fog tartani pár hétig, de addig sem kell lemondanom a kedvezményekről. Kérj igazolást az Oktatási Igazgatóságtól!

Az elkészült diákigazolványt majd ne az Okmányirodában keresd és ne is a postával várd! Igazolványodat az Oktatási Igazgatóságon tudod majd átvenni. Ne feledd, hogy a diákkedvezményeket csak az aktuális félévre vonatkozó érvényesítő matricával ellátott igazolvánnyal veheted igénybe. A matricát szintén az Oktatási Igazgatóságon veheted majd át a meghirdetett időszakokban. 

Hasznos linkek:

 

Gólyatábor - csak szeptemberi kezdés esetén

Minden gólyának „kötelező” részt venni a Pécsiközgáz HÖT által szervezett csapatépítő és felkészítő táborban. A gólyatábor remek lehetőségeket tartogat, hiszen a játékos és szórakoztató programok révén megismerheted jövőbeni csoport- és évfolyamtársaidat, és a beiratkozás, az első pár nap teendőivel kapcsolatban is hasznos információkkal lát el titeket a HÖT csapata.