Nálad is első helyen van? - Tárt karokkal vár a Pécsiközgáz!

Az egyetemi jelentkezés mondhatni izzasztó akadálypálya: kitalálni, megnézni, összeszedni, kitölteni, feltölteni, hiánypótolni, megszámolni mindent időben, pontosan. Sokaknak ez lehet a felnőttkor első komolyabb próbája. Ahhoz azonban, hogy július 24-én, a ponthatárok kihirdetésekor felhőtlen legyen az örömöd, még van néhány fontos lépés!  

Az utolsó fontos dátum 

Szerencsés helyzetben vagy, amennyiben a felvételi határidőig a pontszámításhoz szükséges minden dokumentumot fel tudtál tölteni és minden adatot meg tudtál adni. Ha nem, akkor a bűvös dátum a 2024. július 10.  Eddig ugyanis még átírhatod az adatokat, csatolhatod a dokumentumokat és nem utolsó sorban módosíthatod a megjelölt intézmények és szakok sorrendjét. Az első a te feladatod, az utóbbiban sokat tudunk segíteni! 

Hol leszel jó helyen? 

A sorrendmódosítás nagy lehetőség: újra átgondolhatod a döntésedet, az érettségi eredményed birtokában növelheted az esélyeidet, alaposabban tájékozódhatsz a megjelölt intézményekről. Mi alapján dönts? Javaslunk néhány szempontot: 

  • Elsősorban intézményt válassz! Azon belül még mindig jobb pl. FOKSZ képzésre bekerülni alapképzés helyett, mint egy olyan városba, egyetemre menni, amit nem szeretnél igazán. 

  • Minőségi képzést válassz! A képzés minőségét jelezhetik a tudományos publikációk, az OTDK helyezések, az elhelyezkedési statisztikák. Javasoljuk, hogy ezeket is tanulmányozd, ha igazán piacképes diplomát szeretnél! 

  • Szerethető környezetet válassz! Érdemes megismerni a lehetőségeidet az adott intézményben, városban: milyenek a lakhatási lehetőségek, ösztöndíjak, közlekedés, kulturális adottságok.  

  • Innovatív intézményt válassz! Nézd meg, hogy a szakmai fejlődésedet a tananyagon kívül mivel támogatja az adott intézmény, vannak-e olyan programok, versenyek, lehetőségek, ahol már hallgatóként is gyakorlati tapasztalatot szerezhetsz! 

  • Nemzetközi karrierlehetőséget válassz! Ha jól beszélsz angolul, semmiképpen ne zárd ki a nemzetközi képzéseket. Sok intézmény kínál angol nyelvű képzéseket, ha biztosra akarsz menni, akkor a marketingszövegek helyett inkább arra legyél kíváncsi, milyen nemzetközi minősítéssel rendelkezik az adott intézmény - ez lehet a biztosíték a nemzetközileg is értékes diplomához.

  • Felejthetetlen egyetemi éveket válassz! Talán ez a leghangsúlyosabb: itt fogod tölteni az egyetemista éveidet, fontos, hogy szeress oda járni. Érezd meg a hallgatói élet pezsgését, szerezz elsőkézből véleményeket már bent lévő hallgatóktól! 

  

 A Pécsiközgázon jó helyen leszel? Szerintünk igen!  

Miért gondoljuk ezt? Számtalan oka van lássuk a legfontosabbakat! 

Mert kisebb létszám = nagyobb hatékonyság 

A kezelhető hallgatói létszám lehetőséget teremt arra, hogy az oktatók közvetlenebb kapcsolatot alakítsanak ki a hallgatókkal, és az órákon aktuális gazdasági és társadalmi problémákat vitassanak meg. Kis csoportban nem csak a hallgatók csapatmunka készségét fejleszthetjük, hanem egyéni kompetenciáikat is, így hatékonyabban fel tudnunk készíteni a munka világára. 

Mert különleges ösztöndíjprogrammal segítünk már az első évtől 

A Pécsiközgáz saját Alma Mater Ösztöndíjprogramjával gondol a költségtérítéses és államilag finanszírozott képzésben résztvevő hallgatóira is. A támogatás pályázható az egyetemi támogatások mellett tanulmányi és szociális alapon és a támogatás akár a tandíj 50%-os csökkentését is jelentheti – vagy kiegészítheti a megélhetésedet. 

Mindemellett teljes körű információt és ügyintézést biztosítunk a Diákhitel2 kapcsán.  

Felvételizőként vár még a Rektori Ösztöndíjpályázat, aminek keretében minden karon a legmagasabb pontszámmal felvett elsőévesek százezer forinttal gazdagodhatnak. 

Mert nemzetközi képzésben is részt vehetsz!

2023-ban újabb 5 évre nyerte a PTE Közgazdaságtudományi Kara az egyik legrangosabb szervezet, az EFMD programakkreditációját angol nyelvő Gazdálkodási és management képzésére. Ez a tény nagyon sok lehetőséget nyit meg az e szakon tanuló hallgatóknak: nemzetközi mobilitási és kettősdiploma programokat, nemzetközileg elismert diplomát, külföldi szakmai gyakorlatokat stb. 

Mert korszerű környezetben tanulhatsz 

A 2021-es tanévtől továbbra is évszázados falak között, de már teljes korszerű és mai terekben várunk benneteket: szép, hangszigetelt, klímás tantermekben, magas minőségű technikai felszereltség mellett tanulhattok nálunk és folyamatosan készülnek a velünk kapcsolatban álló vállalatok segítségével egyedi dizájnú és felszereltségű tereink, amelyek nemcsak az oktatást, de a pihenést, a közösségi életet is szolgálják.

Mert felújított épületekben biztosítunk elegendő kollégiumi férőhelyet 

Karunkhoz legközelebb található kollégiumban – a Szalay (UNIV) Kollégium – 2x3 fős blokkokban külön étkező, konyha, fürdő és WC került kialakításra. A kollégium igazi társasági hely: konditerem, társalgók, étterem, kerékpártároló, parkoló, tanulószobák várnak és minden szobában internet elérés. A legjobb hír, hogy a kollégiumba jelentkezők több, mint 80%-ának tudunk helyet biztosítani. 

Mert tapasztalt oktatóktól tanulhatsz, bekapcsolódhatsz egy Kiváló Kutatóhely munkájába 

A Pécsiközgáz 2020-ban ünnepelte a vidéki közgazdászképzés 50. évfordulóját, így egy stabil és komoly hagyományokkal rendelkező Kar várja a jelentkezésedet. Oktatóink tudományos fokozatai, a minősített oktatók aránya országos viszonylatban az élvonalba pozícionálja a Pécsiközgázt, 2022-től az MTA Kiváló Kutatóhely rangos címmel is rendelkezünk. Oktatóink a tanítás és kutatás mellett a gazdasági élet sikeres szereplői, szakmai tapasztalataikat az oktatás területén is felhasználják - így segítenek hozzá, hogy valódi gyakorlati tapasztalatot is szerezz. 

Mert olcsóbban élhetsz igazi egyetemi életet 

A legfontosabb a felmerülő költségek terén talán a lakhatás, amely köszönhetően az olcsón elérhető kollégiumi férőhelyeknek nem jelent akkora terhet, mint más egyetemvárosokban. A lakbér mellett egyéb járulékos költségeket is érdemes megnézni, mint a bevásárlás, tömegközlekedés és szórakozás. Szerencsére Pécsett ugyanakkora keretből jobban ki lehet jönni, mint más megyeszékhelyeken. 

Mert itt élvezheted az egyetemi éveidet 

Pécs kulturális kínálatával és nemzetközi jellegével igazi egyetemváros. Itt a Campus maga a város: 10 kar magyar és nemzetközi diákjai töltik meg a tereket, a Pécsiközgázon 10 diákszervezet működik rengeteg, buli, koncert, esemény vár egy biztonságos, bejárható és szerethető városban, azon belül egy családias karon, ahol biztosan barátokra lelsz majd.  

Szeretnéd bejárni a Pécsiközgázt? Volt hallgatónk, Sári segítségével ezt most virtuálisan is megteheted! 

Nálad is első helyen van a Pécsiközgáz? Ha nem, és változtatnál ezen, akkor július 10-ig még megteheted! 

Kérdés esetén keresd Tanulmányi Osztályunk munkatársait az alábbi elérhetőségeken: 

Címünk: 7622 Pécs, Rákóczi út 80. 
Telefon: +36 72 501 599 / 23335-ös mellék 
Email: to [at] ktk.pte.hutarget="_blank" 

Kövess minket Instagramon és Facebookon is! 

Az adat- és sorrendmódosítás, adat- és dokumentumpótlásról bővebben ide kattintva olvashatsz.