fbpx Felvételizők | Pécsi Tudományegyetem Közgazdaságtudományi Kar

Felsőoktatási szakképzések

FOKSz-aink egyrészt a továbbtanulásra (BA szakok) készítik fel a hallgatókat, ugyanakkor piacképes szakmákat is nyújtanak. A képzés államilag támogatott, az elvégzett tanulmányok egy része az alapképzésben beszámítható. Ha valaki inkább a munka mellett dönt végzést követően, a megszerzett képesítés előnyt jelent a munkaerőpiacon.

Alap- és osztatlan képzések

Alapképzéseinkben olyan üzleti és közgazdasági szakokat kínálunk, melyek iránt nemcsak nagy az érettségizők igénye, de nagy valószínűséggel a végzés utáni elhelyezkedést is lehetővé teszik, illetve a továbbtanulást választók számára biztosítják a mesterszintre való beiratkozás feltételeit.

Mesterképzések

Mesterképzéseink célja, hogy mind ismeretanyagukat, mind készségeiket tekintve tovább gyarapítsuk az alapdiplomásokat, illetve a már most is a gazdasági életben dolgozó, tapasztalt szakembereket. Büszkén állíthatjuk, hogy ezen a szinten kellően alapos és sokoldalú elméleti megalapozást adunk azoknak, akik az egyes részterületekkel, mint tudománnyal kívánnak foglalkozni.

Doktori képzések

Olyan fiatal „tudósok” kinevelése a cél, akik kutatásaik révén az országos, régiós és nemzetközi szintű gazdasági döntéshozatal mérvadó szereplői lehetnek. A közép- és felsővezetők számára ajánlott szakmai továbbképzési programjaink az egész életen át történő tanulás gondolatát tükrözik.

Továbbképzések

Komolyan gondoljuk az egész életen át tartó tanulást, érezzük felelősségünket e téren. Ezért folyamatosan szervezünk olyan rövidebb és hosszabb ciklusú képzéseket, melyek lehetővé teszik mind a tudás generális megújítását, mind a szűkebb specializálódást.

Tájékoztató a Regionális Politika és Gazdaságtan Doktori Iskoláról

A PTE KTK Regionális Politika és Gazdaságtan Doktori Iskola nyílt napot tart 2019. május 16-án a PTE KTK B312-es termében, 16 órától.

Ponthatárok - 2019.februári kezdéssel meghirdetett szakok

Kedves Felvételiző! Karunk is közzéteszi honlapján a 2019. februári kezdéssel meghirdetett alap- és mesterszakjainak felvételi ponthatárát. Reméljük..

Január 25-én ismét nyílt nap!

Karunk 2019. január 25-én (pénteken) 10 órától Nyílt Napot tart a 2019. szeptemberben induló felsőoktatási szakképzésekről, alap- és mesterképzésekről..

Hogyan tovább? szülői fórum

2019. január 19-én 10 órától Karunkon Szülői fórumot tartunk a pályaválasztásról, határidőkről, támogatásokról, ösztöndíjakról. Minden érdeklődő..
Pécsiközgáz Alma Mater Ösztöndíj

Ha nem sok esélyed van államilag finanszírozott helyre, akkor se keseredj el. Szerencsére a Pécsiközgázon a normál eljárásban igényelhető egyetemi támogatások mellett Pécsiközgáz Alma Mater tanulmányi és szociális ösztöndíjra is pályázhatsz. Emellett teljes körű információt és ügyintézést biztosítunk a Diákhitel2 kapcsán.

Kötelező a részvétel

Kappa Kedd, Közgáz Szerda, Campus Lokál, Jobb mint otthon, Októberfeszt, Majális, PEN – újabb, csak némi segítséggel értelmezhető kifejezések. Bár ezeket tanulják meg a gólyák az elsők között. Más szóval: ezek kötelező bulik egy vérbeli Pécsiközgázos számára. Nincs is rajta túl sok magyaráznivaló, fel kell írni már most a teendők listájára!

Napi egy pizza

A Pécsiközgázon a költségtérítés félévente átlagosan 215.000 forint (szaktól és munkarendtől függően változhat). Ha kiszámoljuk, ez napi szinten 1.330 forintot jelent, ami nem több mint egy pizza ára. A Workania felmérése szerint egy gazdasági diplomás pályakezdő havi nettó 181.000 és 302.000 forint között keres átlagosan, így a Pécsiközgázos diplomával elérhető kezdő kereset naponta 6.000 és 10.000 forint között mozog. Ez nagyjából 460-770%-os megtérülés. És ez csak a kezdet…

Három hónap múlva…

A 2013. évi diplomás pályakövetési rendszer (DPR – volt hallgatók körében készítenek meghatározott időközönként felmérést többek között az elhelyezkedéssel, munkakörrel, karrierrel és fizetéssel kapcsolatban) eredményei azt mutatják, hogy a Pécsiközgázon végzett hallgatók kétharmada 3 hónapon belül munkát talál. A munka a végzettségének megfelelő, tehát nem tanultak hiába.

Országosan is a legolcsóbb albérletek között

A Privátbankár adatai szerint az albérletek árai Budapest 10 nagy egyetemének kerületeivel és 7 egyetemi város összehasonlításával Pécsett szinte a legolcsóbbak (30m2 esetében 16/17. hely, 60m2 esetén 15/17. hely). A tömegközlekedés, a bevásárlás, a bulik esetén szintén kevesebbet költünk, mint a fővárosban – bár igény és pénztárca szerint ez a tétel igen tág határok között változhat.

10+1 érv a Pécsiközgáz mellett
Berlin, London, Párizs

Szintén DPR, de már országos eredmény, hogy külföldön szerzett tapasztalattal átlagosan nettó 60.000 forinttal magasabb fizetésre számíthatnak a végzettek. A Pécsiközgáz több, mint 72 európai intézményi kapcsolata, a kanadai és amerikai partnerek, valamint az ázsiai lehetőségek között biztosan találsz olyan helyet, ahol érdemes lesz egy-két félévet „szenvedni”. A megszerzett tapasztalatok és nyelvtudás megfizethetetlen, minden másra ott vannak az Erasmus és Campus Hungary pályázatok! További részletek >>>

Számít, hogy hol szerezte

A Pécsiközgáz legsikeresebb, volt hallgatóiból álló Alumni Tanácsának tagjait kérdeztük arról, hogy mit köszönhetnek az alma maternek. A sokféle válasz egy ponton találkozott: mindenki egyetértett abban, hogy első munkahelyig biztosan számít, hol szerezte a jelentkező a diplomáját. Egy egyetem, kar hírneve, az ottani oktatás minősége és az ott végzettek teljesítménye alapján kategorizálnak a munkáltatók. Büszkék vagyunk arra, hogy a Pécsiközgázt évek óta a top egyetemek között tartják számon. (HVG rangsor, Heti Válasz)

…, mint a mesében

2.500 dollár 3 perc alatt – ennyit nyert májusban egy hallgatói csapatunk. Hogyan? Ötlet, innováció, start-up – a mai „gazdasági közbeszéd” varázsszavai. Ha nem feltétlenül egy multi alkalmazottjaként képzeled el a jövődet, hanem önálló vállalkozás vezetőjeként, aki a saját maga főnöke – megtanítjuk neked, hogyan legyél sikeres. Kell egy jó ötlet, amit értékelünk, segítünk kidolgozni, és ha tényleg szuper, akkor segítünk abban is, hogy pénzt, paripát, fegyvert szerezz hozzá. Aztán már nyitható is a bankszámla…

Unokáink is látni fogják

Vagyis, ha a fenntarthatóság nem ismeretlen fogalom, sőt fontos kérdés neked, akkor szintén jó helyen jársz nálunk. Miért festik egy japán épülettömb házait zebracsíkosra és miért érdemes minél többet csevegni a jövő telefonján? A kék gazdaság – ami a zöld szemlélet továbbfejlesztett elmélete – igyekszik megtalálni azokat a módszereket és folyamatokat, amelyekkel még tovább csökkenthető a környezeti terhelés. Egyszerű és elképesztően érdekes természeti példákra építve szervezi át a mindennapi gazdasági és ipari folyamatokat az élhetőség megtartása érdekében.

Szivárvány és háló

Fészek, HÖT, JESZ, Kappa Tau Béta, MKT. És ez csak néhány érthetetlen rövidítés a megszámlálhatatlan hallgatói szervezet közül, melyek az újságtól a színészeten át a sportmenedzsmentig remek lehetőségeket kínálnak az érdeklődés kielégítésére és a különböző pozíciók, feladatok kipróbálására. Nem lehet eléggé hangsúlyozni a közben felépülő, egyre szövevényesebbé és hasznosabbá váló kapcsolati háló fontosságát.

…és a Város

Pécsett minden 12. járókelő, aki szembejön az utcán nagy eséllyel egyetemista. A campusok környékén ennek a valószínűsége a 90% felé közelít. Rengeteg program van, de mivel a város nagy, viszont mégsem egy megapolisz és az egyetemisták kedvelt helyei is jobbára koncentráltan helyezkednek el, viszonylag hamar és jó eséllyel lehet karközi ismeretségeket is kialakítani. Tavasztól késő őszig az utcára költöznek az események: fesztiválok, szabadtéri programok, trendi éttermek és hangulatos kávézók várják a városlakókat és a látogatókat.

Szeretnéd megtudni, hogy...

 

Rövid kérdőívünk segít abban, hogy megállapítsd, hogy a Pécsiközgáz szakjai közül melyik illik legjobban hozzád. A kérdéssort először az egyetem hallgatói töltötték ki, ami alapján egyértelműen megszületett, hogy a felsorolt válaszlehetőségek közül melyik melyik szakhoz tartozik.

Ismerd meg önmagad! - mondják. Persze ezt sokféleképpen megteheted. Amit ez a teszt kínál, az egy külföldön jól bevált, de Magyarországon egyelőre csak szűk körben ismert tudo- mányos módszer, az MBTI.

 

Interjúk

Én is Pécsiközgázos voltam..
Palanovics Norbert
Pick Szeged tokiói iroda
Irodavezető
Hoffmann Tamás
Lafarge Cement Magyarország
Managing Director
Déry Attila
Otthon Centrum
vezető elemző
Probáld Attila
HPS reklámügynökség
Társtulajdonos
Szabadkai Attila
Ma este színház
alapító
Sztojkovics Éva
PSN Zrt.
sportszervező
S. Pápa Petra
Eleven bor bár, Nosalty
Tulajdonos, alapító
Kassai Ákos
InqBator
Tulajdonos
Weiszbart Zsolt
IFS Hungary Kft
ügyvezető igazgató