fbpx Applicants | Pécsi Tudományegyetem Közgazdaságtudományi Kar

Friss információk a Pécsiközgázra készülőknek: iratkozz fel és értesülj a felvételivel, szakválasztással, eseményekkel és a Pécsiközgázzal kapcsolatban az aktualitásokról!

Felsőoktatási szakképzések

FOKSz-aink egyrészt a továbbtanulásra (BA szakok) készítik fel a hallgatókat, ugyanakkor piacképes szakmákat is nyújtanak. A képzés államilag támogatott, az elvégzett tanulmányok egy része az alapképzésben beszámítható. Ha valaki inkább a munka mellett dönt végzést követően, a megszerzett képesítés előnyt jelent a munkaerőpiacon.

Alapképzések

Alapképzéseinkben olyan üzleti és közgazdasági szakokat kínálunk, melyek iránt nemcsak nagy az érettségizők igénye, de nagy valószínűséggel a végzés utáni elhelyezkedést is lehetővé teszik, illetve a továbbtanulást választók számára biztosítják a mesterszintre való beiratkozás feltételeit.

Mesterképzések

Mesterképzéseink célja, hogy mind ismeretanyagukat, mind készségeiket tekintve tovább gyarapítsuk az alapdiplomásokat, illetve a már most is a gazdasági életben dolgozó, tapasztalt szakembereket. Büszkén állíthatjuk, hogy ezen a szinten kellően alapos és sokoldalú elméleti megalapozást adunk azoknak, akik az egyes részterületekkel, mint tudománnyal kívánnak foglalkozni.

Doktori képzések

Olyan fiatal „tudósok” kinevelése a cél, akik kutatásaik révén az országos, régiós és nemzetközi szintű gazdasági döntéshozatal mérvadó szereplői lehetnek. A közép- és felsővezetők számára ajánlott szakmai továbbképzési programjaink az egész életen át történő tanulás gondolatát tükrözik.

Továbbképzések

Komolyan gondoljuk az egész életen át tartó tanulást, érezzük felelősségünket e téren. Ezért folyamatosan szervezünk olyan rövidebb és hosszabb ciklusú képzéseket, melyek lehetővé teszik mind a tudás generális megújítását, mind a szűkebb specializálódást.

2022. februári kezdéssel meghirdetett szakjaink

Az alábbiakban ismertetjük a 2022. februári kezdéssel meghirdetett szakjainkat és a felvételi eljáráshoz kapcsolódó legfontosabb információkat és..

Maradj lendületben!

Jelentkezz mesterképzésre keresztféléves felvételi eljárásban!

PÓTFELVÉTELI ELJÁRÁS KERETÉBEN MEGHIRDETETT KÉPZÉSEK (2021/2022)

Kedves Felvételiző, az alábbiakban ismertetjük a pótfelvételi eljárás keretében meghirdetett szakjainkat és a felvételi eljáráshoz kapcsolódó..

Pótfelvételi a doktori iskolákban

Karunk doktori iskolái pótfelvételit hirdetnek.
Pécsiközgáz Alma Mater Ösztöndíj

Ha nem úgy sikerült az érettségid, ahogy elképzelted, akkor sem érdemes elkeseredned! A Pécsiközgáz Alma Mater ösztöndíjprogramot azoknak találtuk ki, akiknek kevés esélyük van bejutni az államilag finanszírozott helyekre a magas ponthatárok miatt. A normál eljárásban igényelhető egyetemi támogatások mellett ezt a plusz tanulmányi és szociális ösztöndíjat is megpályázhatod, amivel akár a költségtérítésed a felére is csökkenhet, ezáltal sokat spórolhatsz a szüleidnek és magadnak is!

Kell egy közösség

Közgáz Szerda, Est Café, Jobb mint otthon, Októberfeszt, Majális, PEN –, ha nem vagy pécsi, akkor nem biztos, hogy ezeket a kifejezéseket megérted. De higgyétek el: ezen eseményeket fogjátok legelőször megtanulni Pécsiközgázos hallgatóként.
Azonban a közösségi élet nemcsak a bulikból áll: családias méretű Kar lévén igazán könnyű jó kapcsolatokat építeni és ápolni az évfolyamtársakkal. Márpedig az egyetemi évek alatt létrejött kapcsolatok később, a munkával töltött évek alatt igen komoly kapcsolati tőkét jelenthetnek majd!

 

Magasan az átlag felett

A Pécsiközgázon a költségtérítés félévente átlagosan kb. 300.000 forint (szaktól és munkarendtől függően változhat). Ha kiszámoljuk, ez napi szinten 2.500 forintot jelent, ami nem több mint egy menü ára. A DPR felmérése szerint egy kezdő gazdasági diplomás havi nettó 339.460 forintot keres átlagosan, így a Pécsiközgázos diplomával elérhető kereset naponta több, mint 16.000 forintot jelent. Ez nagyjából 540 %-os megtérülés. És ez csak a kezdet…

Csak 3 hónap

A 2020. évi diplomás pályakövetési rendszer (DPR – volt hallgatók körében készítenek meghatározott időközönként felmérést többek között az elhelyezkedéssel, munkakörrel, karrierrel és fizetéssel kapcsolatban) eredményei azt mutatják, hogy a Pécsiközgázon végzett hallgatók kétharmada 3 hónapon belül munkát talál. A munka a végzettségének megfelelő, tehát nem tanultak hiába.

Büszkék vagyunk arra, hogy a Pécsiközgázt évek óta a top egyetemek között tartják számon (HVG rangsor).

Külföldi kalandok

Az egyetemi tanulmányok és a közösségi élet mellett van még egy nagy vonzerőnk: a Pécsiközgáz több, mint 80 európai intézményi kapcsolata, a kanadai és amerikai partnerek, valamint az ázsiai lehetőségek között biztosan találsz olyan helyet, ahol érdemes lesz egy-két félévet eltölteni. A megszerzett tapasztalatok és nyelvtudás megfizethetetlen, minden másra ott vannak az Erasmus+ és a Campus Mundi pályázatok! További részletek >>>

10+1 érv a Pécsiközgáz mellett
Városi pezsgés

Pécs hamisítatlan egyetemi város: fiatalok mindenütt. Egyszerre megismerhető, bejárható, megszerethető, mégis két kézzel kínálja számodra a lehetőségeket, legyen a szenvedélyed a kultúra, a bulizás, a sport vagy a művészet. Tavasztól késő őszig az utcára költöznek az események: fesztiválok, szabadtéri programok, trendi éttermek és hangulatos kávézók várják a városlakókat és a látogatókat. Hamar meg fogod érteni, hogy tényleg mindenki pécsi akar lenni…

Jó ide bejönni

A 2020-as év nálunk nemcsak a folyamatos újratervezés és a digitális oktatás éve volt, hanem az épületünk megújításáé is. A 2021-es tanévtől ugyanis továbbra is évszázados falak között, de már teljes korszerű és mai terekben várunk benneteket: szép, hangszigetelt, klímás tantermekben, magas minőségű technikai felszereltség mellett tanulhattok nálunk és folyamatosan készülnek a velünk kapcsolatban álló vállalatok segítségével egyedi dizájnú és felszereltségű tereink, amelyek nemcsak az oktatást, de a pihenést, a közösségi életet is szolgálják.

Modern és olcsó kollégium

A PTE-n tíz kollégium található, a Pécsiközgázhoz legközelebbi a Szalay László Kollégium (UNIV), ami mindössze 5 perces sétára van a campusztól. A 2010-ben felújított kollégiumba a jelentkező hallgatók több mint 80%-át felveszik, ami országosan kiemelkedőnek bizonyul. A szobákban 3-3 fő lakik, míg 6 emberre jut egy konyha és egy fürdő, ami már-már olyan, mint egy apartman. A legnagyobb előnye, hogy közel van a közösség adott: mindig van kihez fordulni, ha épp elakadtál a gazdmatekkal!

Próbáld ki magad élesben!

Ha az álmod az, hogy egy cégnél dolgozz, megtaláld azt a csapatot, ami belőled is kihozza a maxot, akkor jó helyen jársz, mert értékes vállalati kapcsolataink nagyon sok színtéren nyilvánulnak meg az elméleti és gyakorlati oktatásban. De ha nem egy multi alkalmazottjaként képzeled el a jövődet, hanem saját vállalkozás vezetőjeként – megtanítjuk neked, hogyan legyél sikeres. Csak kell egy jó ötlet, ami ha tényleg jó, segítünk megvalósítani. Bárhogy is döntesz a versenyszférában dolgozó mentora- ink segítsége csak a hasznodra lehet.

A Pécsiközgáz nemzetközi vizeken

A Pécsiközgáz több szempontból is kiemelkedik a gazdaságtudományi képzést kínáló intézmények közül. Angol nyelvű gazdálkodási és menedzsment szakunk 2020-ban érdemelte ki az EFMD nemzetközi akkreditációt. Mit is jelent ez egy felvételizőnek? Azt, hogy a képzésünk olyan magas minőséget képvisel, hogy elvégzésével nemcsak a hazai nemzetközi cégeknél, de szinte bárhol a világon jó esélyekkel indulhatsz egy-egy álláspályázaton. Ha jól beszélsz angolul és nem félsz a kihívásoktól, adj magadnak egy esélyt!

Szivárvány és háló

HÖT, JPKSZ, KTB, MKT, Fészek. Ez csak néhány érthetetlen rövidítés a meg- számlálhatatlan hallgatói szervezet közül, melyek remek lehetőségeket kínálnak az érdeklődés kielégítésére és a különböző pozíciók, feladatok kipróbálására. Nem lehet eléggé hangsúlyozni a közben felépülő kapcsolati háló fontosságát. Érdekel az írás? Jelentkezz Kari újságunkhoz! Érdekel a fotózás? Akkor a Karton Networknél a helyed! Szeretnéd bővíteni az ismereteid? Akkor csatlakozz szakkollégiumunkhoz, ami az ország legismertebbjei közé tartozik!

Szeretnéd megtudni, hogy...

 

Rövid kérdőívünk segít abban, hogy megállapítsd, hogy a Pécsiközgáz szakjai közül melyik illik legjobban hozzád. A kérdéssort először az egyetem hallgatói töltötték ki, ami alapján egyértelműen megszületett, hogy a felsorolt válaszlehetőségek közül melyik melyik szakhoz tartozik.

Ismerd meg önmagad! - mondják. Persze ezt sokféleképpen megteheted. Amit ez a teszt kínál, az egy külföldön jól bevált, de Magyarországon egyelőre csak szűk körben ismert tudo- mányos módszer, az MBTI.

 

Tippek felvételizőknek

1
Állítsd össze mielőbb a felvételi menetrendet! Állítsd be emlékeztetőt a naptáradban, hogy biztosan ne felejts el semmit!
2
Tanulmányozd át a kiszemelt szak bemeneti és kimeneti követelményeit, és a tanterveket is, hogy megismerd milyen tantárgyakat fogsz tanulni.
3
Kérd ki szüleid, barátaid véleményét vagy konzultálj egy felsőbb éves hallgatóval, hogy az ő nézőpontjukat is megismerd.
4
Töltsd ki minél több személyiségtesztet, esetleg menj el egy pályaválasztási tanácsadásra, hogy olyan szakot válassz, ami leginkább illik a személyiségedhez.
5
Készíts költségkalkulációt az összes opcióra, hogy jobban átlásd tanulmányaid anyagi vonzatát.
6
Menj el minél több nyílt napra, hogy minél több információt megszerezhess a kiszemelt szakról és karról!

Interjúk

Én is Pécsiközgázos voltam..
Pozsár Zoltán
Credit Suisse
Varga-Csajkás Anna
Rokokó Rosé énekese
Dibusz Dénes
Ferencváros játékosa
Palanovics Norbert
Pick Szeged tokiói iroda
Irodavezető
Hoffmann Tamás
Lafarge Cement Magyarország
Managing Director
Déry Attila
Otthon Centrum
vezető elemző
Probáld Attila
HPS reklámügynökség
Társtulajdonos
Szabadkai Attila
Ma este színház
alapító
Sztojkovics Éva
PSN Zrt.
sportszervező
S. Pápa Petra
Eleven bor bár, Nosalty
Tulajdonos, alapító
Kassai Ákos
InqBator
Tulajdonos
Weiszbart Zsolt
IFS Hungary Kft
ügyvezető igazgató