fbpx Felvételizők | Pécsi Tudományegyetem Közgazdaságtudományi Kar

Felsőoktatási szakképzések

FOKSz-aink egyrészt a továbbtanulásra (BA szakok) készítik fel a hallgatókat, ugyanakkor piacképes szakmákat is nyújtanak. A képzés államilag támogatott, az elvégzett tanulmányok egy része az alapképzésben beszámítható. Ha valaki inkább a munka mellett dönt végzést követően, a megszerzett képesítés előnyt jelent a munkaerőpiacon.

Alap- és osztatlan képzések

Alapképzéseinkben olyan üzleti és közgazdasági szakokat kínálunk, melyek iránt nemcsak nagy az érettségizők igénye, de nagy valószínűséggel a végzés utáni elhelyezkedést is lehetővé teszik, illetve a továbbtanulást választók számára biztosítják a mesterszintre való beiratkozás feltételeit.

Mesterképzések

Mesterképzéseink célja, hogy mind ismeretanyagukat, mind készségeiket tekintve tovább gyarapítsuk az alapdiplomásokat, illetve a már most is a gazdasági életben dolgozó, tapasztalt szakembereket. Büszkén állíthatjuk, hogy ezen a szinten kellően alapos és sokoldalú elméleti megalapozást adunk azoknak, akik az egyes részterületekkel, mint tudománnyal kívánnak foglalkozni.

Doktori képzések

Olyan fiatal „tudósok” kinevelése a cél, akik kutatásaik révén az országos, régiós és nemzetközi szintű gazdasági döntéshozatal mérvadó szereplői lehetnek. A közép- és felsővezetők számára ajánlott szakmai továbbképzési programjaink az egész életen át történő tanulás gondolatát tükrözik.

Továbbképzések

Komolyan gondoljuk az egész életen át tartó tanulást, érezzük felelősségünket e téren. Ezért folyamatosan szervezünk olyan rövidebb és hosszabb ciklusú képzéseket, melyek lehetővé teszik mind a tudás generális megújítását, mind a szűkebb specializálódást.

Pótfelvételi a Regionális Gazdaságtan Doktori Iskolában

Karunk pótjelentkezést hirdet Regionális Politika és Gazdaságtan Doktori Iskolájába.

Pótfelvételi a Gazdálkodástani Doktori Iskolában

Karunk pótjelentkezést hirdet Gazdálkodástani Doktori Iskolájába.

Pótfelvételi a Pécsiközgázon, újratervezés indul!

Július 27-én kezdetét vette a pótfelvételi időszaka, ami egy újabb izgalmas epizód a felvételizők számára.

A TE UTAD A PÉCSIKÖZGÁZON - PÓTFELVÉTELI 2020

Lezajlottak az érettségik, megvannak a ponthatárok, sokan örülhetnek, mert bekerültek az általuk áhított egyetemi képzésre. Vannak azonban olyanok is..

Meghívó Kajos Attila doktori védésére

 PTE Közgazdaságtudományi Kar, Kari Tanácsterem 7622 Pécs, Rákóczi út 80. 2. emelet és „Kajos Attila doktori védése” Teams csoportban (feliratkokzás szeptember 28 reggel 8 óráig a phd@ktk.pte.hu e-mail címen

Tehetségpont Workshop

Pécsiközgáz TehetségPont Workshop Teams felületén

Tehetségpont Workshop

Pécsiközgáz TehetségPont Workshop Teams felületén
Pécsiközgáz Alma Mater Ösztöndíj

Ha nem úgy sikerült az érettségid, ahogy elképzelted, akkor sem érdemes elkeseredned! A Pécsiközgáz Alma Mater ösztöndíjprogramot azoknak találtuk ki, akiknek kevés esélyük van bejutni az államilag finanszírozott helyekre a magas ponthatárok miatt. A normál eljárásban igényelhető egyetemi támogatások mellett ezt a plusz tanulmányi és szociális ösztöndíjat is megpályázhatod, amivel akár a költségtérítésed a felére is csökkenhet, ezáltal sokat spórolhatsz a szüleidnek és magadnak is! Emellett teljes körű információt és ügyintézést biztosítunk a Diákhitel2 kapcsán is.

Kötelező a részvétel

Kappa Kedd, Közgáz Szerda, Est Café, Jobb mint otthon, Októberfeszt, Majális, PEN – csak némi segítséggel értelmezhető kifejezések. Bár ezeket tanulják meg a gólyák az elsők között. Más szóval: ezek kötelező bulik egy vérbeli Pécsiközgázos számára. Nincs is rajta túl sok magyaráznivaló, fel kell írni már most a teendők listájára!

Magasan az átlag felett

A Pécsiközgázon a költségtérítés félévente átlagosan 215.000 forint (szaktól és munkarendtől függően változhat). Ha kiszámoljuk, ez napi szinten 1.330 forintot jelent, ami nem több mint egy pizza ára. A Workania felmérése szerint egy gazdasági diplomás pályakezdő havi nettó 181.000 és 302.000 forint között keres átlagosan, így a Pécsiközgázos diplomával elérhető kezdő kereset naponta 6.000 és 10.000 forint között mozog. Ez nagyjából 460-770%-os megtérülés. És ez csak a kezdet…

Három hónap múlva…

A 2017. évi diplomás pályakövetési rendszer (DPR – volt hallgatók körében készítenek meghatározott időközönként felmérést többek között az elhelyezkedéssel, munkakörrel, karrierrel és fizetéssel kapcsolatban) eredményei azt mutatják, hogy a Pécsiközgázon végzett hallgatók kétharmada 3 hónapon belül munkát talál. A munka a végzettségének megfelelő, tehát nem tanultak hiába.

Modern és olcsó kollégium

A PTE-n tíz kollégium található, a Pécsiközgázhoz legközelebbi a Szalay László Kollégium (UNIV), ami mindössze 5 perces sétára van a campusztól. A 2010-ben felújított kollégiumba a jelentkező hallgatók több mint 80%-át felveszik, ami országosan kiemelkedőnek bizonyul. A szobákban 3-3 fő lakik, míg 6 emberre jut egy konyha és egy fürdő, ami már-már olyan, mint egy apartman. Közel sincs meg a megszokott „kollégium feeling”, de a közösség mégis adott, így mindig van kihez fordulni, ha épp elakadtál a gazdmatekkal!

10+1 érv a Pécsiközgáz mellett
Berlin, London, Párizs – külföldi kapcsolataink

Szintén DPR, de már országos eredmény, hogy külföldön szerzett tapasztalattal átlagosan nettó 60.000 forinttal magasabb fizetésre számíthatnak a végzettek. A Pécsiközgáz több, mint 75 európai intézményi kapcsolata, a kanadai és amerikai partnerek, valamint az ázsiai lehetőségek között biztosan találsz olyan helyet, ahol érdemes lesz egy-két félévet „szenvedni”. A megszerzett tapasztalatok és nyelvtudás megfizethetetlen, minden másra ott vannak az Erasmus és Campus Hungary pályázatok! További részletek >>>

Számít, hogy hol szerezted

A Pécsiközgáz legsikeresebb, volt hallgatóiból álló Alumni Tanácsának tagjait kérdeztük arról, hogy mit köszönhetnek az alma maternek. A sokféle válasz egy ponton találkozott: mindenki egyetértett abban, hogy első munkahelyig biztosan számít, hol szerezte a jelentkező a diplomáját. Egy egyetem, kar hírneve, az ottani oktatás minősége és az ott végzettek teljesítménye alapján kategorizálnak a munkáltatók. Büszkék vagyunk arra, hogy a Pécsiközgázt évek óta a top egyetemek között tartják számon. (HVG rangsor, Heti Válasz)

…, mint a mesében

2.500 dollár 3 perc alatt – ennyit nyert májusban egy hallgatói csapatunk. Hogyan? Ötlet, innováció, start-up – a mai „gazdasági közbeszéd” varázsszavai. Ha nem feltétlenül egy multi alkalmazottjaként képzeled el a jövődet, hanem önálló vállalkozás vezetőjeként, aki a saját maga főnöke – megtanítjuk neked, hogyan legyél sikeres. Kell egy jó ötlet, amit értékelünk, segítünk kidolgozni, és ha tényleg szuper, akkor segítünk abban is, hogy pénzt, paripát, fegyvert szerezz hozzá. Aztán már nyitható is a bankszámla…

Közösség, kapcsolatépítés és tapasztalatszerzés

És ha már közösség… A Karunk nagyon barátságos, szinte mindenki ismer mindenkit, így igazán könnyű jó kapcsolatokat kiépíteni és ápolni az évfolyamtársakkal. Ezek a most kialakított kapcsolatok pedig később, a munkával töltött évek alatt igen komoly előnyt jelenthetnek! Arról nem beszélve, hogy a Karunkon működő diákszervezetek remek lehetőséget adnak arra, hogy minél több emberrel ismerkedhess meg, és kipróbálhasd magad több területen is, legyen szó szakmai vagy hobbi tevékenységről!

Szivárvány és háló

Fészek, HÖT, JESZ, Kappa Tau Béta, MKT. És ez csak néhány érthetetlen rövidítés a megszámlálhatatlan hallgatói szervezet közül, melyek remek lehetőségeket kínálnak az érdeklődés kielégítésére és a különböző pozíciók, feladatok kipróbálására. Nem lehet eléggé hangsúlyozni a közben felépülő kapcsolati háló fontosságát. Érdekel az írás? Jelentkezz Kari újságunkhoz! Érdekel a fotózás? Akkor a Karton Networknél a helyed, hogy az összes Pécsiközgázos bulit megörökíthesd! Szeretnéd bővíteni az ismereteid? Akkor csatlakozz szakkollégiumunkhoz, ami a legjobbak közé tartozik! És ez csak néhány kiemelt lehetőség…

Pécs, az egyetemisták városa

Pécsett minden tizedik ember, aki veled szembe jön az utcán, szinte biztosan egyetemista. A campusok környékén ennek a valószínűsége a 90% felé közelít. Rengeteg program van, de mivel a város nagy, viszont mégsem egy megapolisz és az egyetemisták kedvelt helyei is jobbára koncentráltan helyezkednek el, viszonylag hamar és jó eséllyel lehet karközi ismeretségeket is kialakítani. Tavasztól késő őszig az utcára költöznek az események: fesztiválok, szabadtéri programok, trendi éttermek és hangulatos kávézók várják a városlakókat és a látogatókat.

Szeretnéd megtudni, hogy...

 

Rövid kérdőívünk segít abban, hogy megállapítsd, hogy a Pécsiközgáz szakjai közül melyik illik legjobban hozzád. A kérdéssort először az egyetem hallgatói töltötték ki, ami alapján egyértelműen megszületett, hogy a felsorolt válaszlehetőségek közül melyik melyik szakhoz tartozik.

Ismerd meg önmagad! - mondják. Persze ezt sokféleképpen megteheted. Amit ez a teszt kínál, az egy külföldön jól bevált, de Magyarországon egyelőre csak szűk körben ismert tudo- mányos módszer, az MBTI.

 

Tippek felvételizőknek

1
Állítsd össze mielőbb a felvételi menetrendet! Állítsd be emlékeztetőt a naptáradban, hogy biztosan ne felejts el semmit!
2
Tanulmányozd át a kiszemelt szak bemeneti és kimeneti követelményeit, és a tanterveket is, hogy megismerd milyen tantárgyakat fogsz tanulni.
3
Kérd ki szüleid, barátaid véleményét vagy konzultálj egy felsőbb éves hallgatóval, hogy az ő nézőpontjukat is megismerd.
4
Töltsd ki minél több személyiségtesztet, esetleg menj el egy pályaválasztási tanácsadásra, hogy olyan szakot válassz, ami leginkább illik a személyiségedhez.
5
Készíts költségkalkulációt az összes opcióra, hogy jobban átlásd tanulmányaid anyagi vonzatát.
6
Menj el minél több nyílt napra, hogy minél több információt megszerezhess a kiszemelt szakról és karról!

Interjúk

Én is Pécsiközgázos voltam..
Varga-Csajkás Anna
Rokokó Rosé énekese
Dibusz Dénes
Ferencváros játékosa
Palanovics Norbert
Pick Szeged tokiói iroda
Irodavezető
Hoffmann Tamás
Lafarge Cement Magyarország
Managing Director
Déry Attila
Otthon Centrum
vezető elemző
Probáld Attila
HPS reklámügynökség
Társtulajdonos
Szabadkai Attila
Ma este színház
alapító
Sztojkovics Éva
PSN Zrt.
sportszervező
S. Pápa Petra
Eleven bor bár, Nosalty
Tulajdonos, alapító
Kassai Ákos
InqBator
Tulajdonos
Weiszbart Zsolt
IFS Hungary Kft
ügyvezető igazgató