fbpx COVID-19 fogyasztáskutatás MTI | Pécsi Tudományegyetem Közgazdaságtudományi Kar

COVID-19 fogyasztáskutatás MTI

A Pécsi Tudományegyetem Közgazdaságtudományi Kar Marketing és Turizmus Intézet munkatársai 2020 márciusában komplex kutatássorozatba kezdtek, melynek során a COVID19 járvány okozta fogyasztói és vásárlói magatartásváltozásokat vizsgálják három hullámban:


Első hullám – a kialakult helyzet hatására felvásárlásokkal próbálnak az emberek alkalmazkodni egy, a várakozások szerinti hiányhelyzethez, a mozgáskorlátozást jelentő intézkedésekhez. Ezen hullám hatásai rövid távon mutatkoznak.

Második hullám – a gazdaságban kivédhetetlenül bekövetkező recesszió, ami érinti az egyes kitett iparágak dolgozóit, vállalkozóit, és részben a munka elvesztéséhez, részben jövedelemcsökkenéshez vezet. Ez hasonló reakciókat válthat ki, mint amit a 2008-2013 közötti időszakban kutattunk, megjelenhet a szociális lecsúszás újabb időszaka. Ez a hullám hosszabb lefolyású, esetleg éveket is jelenthet. Ide tartozónak értékeljük a járványhatás miatt átgondolt vásárlási magatartás tartósan megmaradó koncepcionális döntési elemeit is.

Harmadik hullám – a járványhelyzet miatti változások hosszú távú kimeneteinek felvázolása, szcenáriók készítése. Jellemző a dematerializálódás felgyorsulása, vagyis a virtuális tér lehetőségeit nagyobb körben, gyorsabban kellett és lehetett kihasználni, mint az normál helyzetben bekövetkezett volna. Gondoljunk csak az online oktatásra. Megszokhatták az emberek, a cégek a home office rendszerét, a streamelt előadásokat, a bezárkózást feloldó/növelő lehetőségeket. A házhoz szállítások terjedése, előnyeinek megtapasztalása felboríthatja akár a kereskedelmi hálózatok telepítési stratégiáját is. Ennek a folyamatnak a lassítás irányába mutató kimenetei is vannak, felértékelődnek a helyi, a hazai, a termelői, az önellátás lehetőségét megmutató kínálati elemek, remélhetőleg a szolidaritást támogató megoldások.

 

A kutatócsoport tagjai: Dr. Csapó János, Dr. Gerdesics Viktória, Dr. Gonda Tibor, Háló Krisztián, Dr. Jakopánecz Eszter, Dr. Lányi Beatrix, Lázár Erika, Dr. Mátyás Judit, Mikeiné Végi Szabina, Dr. Németh Péter, Dr. Orosdy Béla, Dr. Pavluska Valéria, Dr. Raffay Zoltán, Dr. Szűcs Krisztián, Dr. Törőcsik Mária (kutatásvezető)