Az ünnep ünnep kell, hogy maradjon! Az 50 éves pécsi közgazdászképzés jubileuma újragondolva

A pécsi, egyúttal a vidéki egyetemi szintű hazai közgazdászképzés indulásának 50. évfordulója az idei esztendő kiemelt eseménye a Pécsi Tudományegyetem Közgazdaságtudományi Kara számára. Méltó, nagyszabású ünneplést terveztünk. Sok terv, ötlet született, amelyeket – mint annyi minden mást a közelmúltban - sokszor közvetlenül a megvalósulás előtt írt át a jelenlegi pandémia helyzet. Az ünnep azonban, történjék bármi, ünnep kell, hogy maradjon. Dr. Schepp Zoltán, karunk dékánja alábbi köszöntőjében beszél az újragondolt - immár az online térbe terelt – jubileumi ünnepségsorozatról. 

 

Jubileumi ünnepség eseményei 

Emlékidézés az online térben 

Kéthetente jelentkezünk a Pécsiközgáz Youtube csatornáján videós tartalommal az 50 éves jubileum kapcsán.  

  • Dékán úr sorozatindító beköszöntője után egy igazi kuriózum az 50 éve a közgazdasági tagozatot megszervező Hoóz István professzor úr visszaemlékezése. Nagy szerencse és kivételes élmény, hogy professzor urat ma is hallgathatjuk és talán minden utána jövő generációnak fontos emlékeket idéz meg.  

 

  • Október 22-én volt annak a riportfilmnek a Youtube premierje, amelyben oktatóink, hallgatóink, munkatársaink emlékeznek és gondolkodnak Karunk múltjáról, jelenéről, jövőjéről. 

      

  • A szeptember 2-ára tervezett gálavacsora fontos elemének szántuk a Kar még élő dékánjainak kerekasztal beszélgetését. Az eseményt az ismert okok miatt le kellett mondanunk, de dékánjaink összeültek egy őszi napon megosztani egymással és két beszélgetőtársukkal, Dr. Törőcsik Mária professzorasszonnyal és Dr. Schepp Zoltán dékánnal gondolataikat. Beszélgetésüket két részben nézhetik meg az érdeklődők Youtube csatornánkon.

    Az első részben a három korábbi dékánunkat köszönhettünk beszélgetőpartnereink között: Dr. Takács Bélát, Dr. Rekettye Gábort és Dr. Dobay Pétert.

    A második részben pedig Dr. Vörös József és Dr. Rappai Gábor gondolataival folytattuk a beszélgetést.

 

  • Megnyílt a KTK Rákóczi úti épületében a jubileumi kiállítás, amely a járványügyi szabályok betartása mellet nyitva áll a látogatók előtt. 

  • A félév folyamán Youtube csatornánkon és közösségi média felületeinken rendszeresen osztunk meg jubileumi tartalmakat ezért érdemes feliratkozni és követni minket Facebookon és Instagrammon

  • Alumni hallgatóinknak érdemes csatlakozni a kari évfolyamcsoportokhoz, hogy az online térben találkozhassanak egymással mindaddig, amíg személyes jelenléttel nem tudjuk megszervezni az Alumni találkozókat és hogy első kézből értesülhessenek a jubileumi eseményekről 

 

Várjuk online felületeinken oktatóinkat, munkatársainkat, jelenlegi és volt hallgatóinkat: 

A Pécsiközgáz Youtube csatornája 

A PTE KTK Facebook oldala 

A Pécsiközgáz Instagram oldala 

 

50 éves a pécsi közgazdászképzés - kiállítás

"1970-ben alakult meg a budapesti egyetem Pécsi Kihelyezett Nappali Tagozata, amelynek a vállalati munkahelyek betöltésére alkalmas közgazdászok képzése mellet feladata volt a tudományos kutatómunka végzése is." 

A Pécsiközgáz a jubileumhoz kapcsolódóan több rendezvényt is szervez, melynek részeként álmodtunk meg az intézmény történetét bemutató kiállítást az egyetemi könyvtárral karöltve. Ebből az apropóból az könyvtár egy blogbejegyzést is készített, amelyet meg is osztunk veletek. 

Elolvasom a teljes bejegyzést.

Tudományos konferencia - Változás, újratervezés és fejlődés 

Az üzleti, egyetemi és szabályozói szerepek változó lehetőségei a globális változásokhoz történő alkalmazkodásban 

2020. november 5-6. (csütörtök-péntek) 

Az utóbbi évtized több olyan globális tendenciát tett láthatóvá a klímaváltozástól a digitalizáción át a kifeszített ellátási láncok sérülékenységéig, amelyek különböző kérdéseket vetnek fel mind az üzleti élet, a felsőoktatás és a szabályozók, döntéshozók szempontjából. Különösen fontos kérdés, hogy a periférikus térségeket hogyan érintik ezek a változások, hogyan tudnak szembenézni azokkal és végső soron miként tudnak versenyképesebbé válni ebben a változó környezetben. 

A Pécsi Tudományegyetem Közgazdaságtudományi Kara alapításának 50 éves évfordulója alkalmából tudományos konferenciát rendezett e kérdések szélesebb körű megvitatása céljából, melyre magyar és angol nyelvű előadásokkal lehetett jelentkezni. Legnagyobb örömünkre a konferencia széles körben népszerű lett az online térben is!

A konferenciáról készült beszámolót itt találják. 

 

Lezajlott, újragondolt jubileumi események 
 

Hackathon 

2020. szeptember 24. (csütörtök) 

 A Pécsiközgáz 50 éves jubileumi rendezvénysorozatának keretében 2020. szeptember 24-én, csütörtökön sikeresen lezajlott a PTE első, online formában megrendezett Hackathonja. Az eseményen közel 100 PTE-s hallgató és 30 szakértő vett részt. 

A 12 órás eseményt az MSTeams alkalmazás és a Pécsiközgázon folyó kutatások eredményeként fejlesztett, s most először debütáló https://openup.pte.hu platformon bonyolítottuk le. A szakértői zsűriben volt PTE KTK-s hallgatók adtak visszajelzést a 18 csapatnak projektjeik kapcsán. A csapatokat a nap folyamán mentorok segítették a munkájukban. Gratulálunk minden résztvevőnek, aki bírták az őrült iramot és izgalmas projekteket mutattak be. 

 
 

TEDx PTE előadások 

2020. szeptember 25. (péntek) 

A TEDxPTE előadásokon 5 inspiráló előadást hallgathatnak meg a résztvevők. „Mi a TEDx? A TEDx program a licensz alapú, önálló helyi szervezésben megvalósuló TED-szellemiségű eseményeket fogja össze világszerte. Erre utal az „x” a TED mellett. A TEDx programok lehetőséget nyújtanak arra, hogy az Ideas Worth Spreading („Gondolatok, amelyeket érdemes terjeszteni”) szellemében közösségek, szervezetek vagy egyének stimuláló, gondolatébresztő, és aktívan kommunikáló közeget hozzanak létre a helyi közönség személyes, tevékeny részvételével.” 

A rendezvényt későbbi időpontra halasztottuk. Az új időpontról a későbbiekben adunk tájékoztatást.  

 
 

Alumni találkozók 

2020. szeptember 26. (szombat) 

Találkozni öröm. Emléket idézni, bejárni a régi tereket, együtt lenni régen látott barátokkal felbecsülhetetlen ajándék. Éppen ezért a pécsi közgazdász képzés fél évszázados jubileuma alkalmából alumni találkozókat szerveztünk kerek évfordulós végzettjeink számára, amely során bejárhatják a régen látott termeket és felidézhetik az egyetemista éveiket. 

A rendezvényt későbbi időpontra halasztottuk. Az új időpontról a későbbiekben adunk tájékoztatást.  

 
 

Jubileumi gálavacsora 

2020. szeptember 2.  

Volt és jelenlegi oktatóink, munkatársaink számára hangulatos eseménnyel terveztük megnyitni, ahol beszélgethetünk, ismerkedhetünk az előttünk járókkal, emléket idézhetünk, ünnepelhetünk. Nem mondtunk le erről a találkozásról, reményeink szerint egy tavaszi-nyári időpontban lehetőségünk lesz bepótolni a találkozást.  

A rendezvényt későbbi időpontra halasztottuk. Az új időpontról a későbbiekben adunk tájékoztatást.