Teendők jelentkezési határidő előtt

Regisztráció

Létre kell hoznod egy profilt az E-felvételi rendszerében felhasználónév és jelszó megadásával (amennyiben már rendelkezel E-felvételi profillal, úgy természetesen nem kell újat létrehoznod). Regisztrációkor szabadon választhatsz felhasználónevet és jelszót.

Fontos, hogy a regisztrációkor olyan email címet adj meg, amit rendszeresen használsz, mert erre a címre fogsz megkapni minden hivatalos értesítést, felszólítást, hiánypótlási kérést és tájékoztatást a felvételivel kapcsolatban.

 

Biztonsági kód és felvételi azonosító szám

A regisztráció részeként el kell fogadnod az E-felvételi felhasználási feltételeit. Az E-felvételi felületére történő első belépéskor a rendszer automatikusan elküldi a regisztrációkor megadott e-mail címre egyedi biztonsági kódodat és a felvételi azonosító számodat, előbbi az E-felvételi rendszerébe való belépésnél lesz fontos. Jó, ha felírod magadnak a kapott felvételi azonosító számot is, ugyanis a felvételi eljárás során – ügyintézéskor, tájékozódáskor erre a számra kell majd hivatkoznod.

 

Jelentkezési adatok és jelentkezési helyek rögzítése

Elérkeztél az E-felvételi egyik legfontosabb szakaszához, ahol rögzítened kell személyes adataidat, ezt követően a választott jelentkezési helyeket, majd az elért iskolai, tanulmányi stb. eredményeidet.

Az oldalon megjelenő folyamatjelző mutatja, hogy a jelentkezés mely szakaszánál tartasz, és a sikeres jelentkezéshez még milyen adatokat kell megadnod.

Nem kell megijedned a felvételi rendszerétől, ugyanis a beépített súgó kiszűri az általa felismerhető hibákat és értesítést küld neked a javítás szükségességéről. Számos egyéb eszköz is a rendelkezésedre áll, mint az útmutatók és keresők, hogy még könnyebb és gyorsabb legyen az ügyintézés. Szerencsére nem kell rögtön minden adatot felvinned, ugyanis az űrlapok kitöltését bármikor abbahagyhatod és folytathatod a mentést követően.

Fontos szem előtt tartani, hogy az E-felvételi rendszer csakis a felvételi eljárások megadott szakaszaiban érhető el. A jelentkezési határidő után kezdetét veszi az adatok feldolgozása, csak ezt követően nyílik lehetőséged a dokumentumfeltöltésre, egyszeri sorrendmódosításra és adatmódosításra.

 

A jelentkezési helyek berögzítésénél egy legördülő listából kell kiválasztanod az egyetemet, a kar, illetve a képzést. A sor kiválasztásánál feltétlenül figyelj az alábbiakra:

 • intézményünk neve: PTE KTK
 • szakjaink neve
 • munkarend: N=nappali, L=levelező
 • képzési szint: F=FOKSz, A=BSc, M=MSc, O=osztatlan
 • finanszírozási forma: A=támogatott, K=önköltséges
 • képzés nyelve: magyar vagy angol is lehet
 • képzés helye: Pécs vagy Szekszárd is lehet (amennyiben a képzési hely mellett nem találsz települést, úgy a képzés Pécsett zajlik)

 

A felvételi eljárásban díjmentesen három jelentkezési helyet jelölhetsz meg. Amennyiben ugyanazt a jelentkezési helyet támogatott és önköltséges formában is megjelölöd, úgy azok csak egy jelentkezési helynek fognak számítani.

Általános szabály, hogy a jelentkezési helyek sorrendjében arra a képzésre nyersz felvételt, ahol összpontszámod eléri vagy meghaladja a jelentkezési helyre megállapított felvételi ponthatárt. A harmadik helyen megjelölt szakra például nem nyerhetsz felvételt, amennyiben az első helyen a pontszámodnak megfelelően már bekerültél. Érdemes tehát megfontolni, hogy milyen sorrendben jelöld meg az egyes képzéseket.

Az állami ösztöndíjas és az önköltséges képzésre történő jelentkezés egymástól független. Ami azt jelenti, hogy az állami ösztöndíjas és az önköltséges finanszírozási formának nem kell kötelezően egymást követően szerepelniük. De dönthetsz úgy is, hogy csak támogatott képzéseket jelölsz meg, vagy csak önköltségeseket.

Bővebben az adat- és sorrendmódosításról, adat- és dokumentumpótlásról és az állam által támogatott tanulmányok idejéről: támogatási időről a felvételi tájékoztatóban olvashatsz.

 

Szükséges dokumentumok feltöltése

Az E-felvételi során fel kell töltened valamennyi, már rendelkezésre álló dokumentumot, ami az eddigi tanulmányaidat és képzettségedet igazolja. Amennyiben valamilyen dokumentum a jelentkezési határidőig még nem áll rendelkezésre, akkor azt legkésőbb a hiánypótlás határidejéig pótolhatod. Mivel egyéni döntésed, hogy a pontszámítását milyen eredményeid alapján kezdeményezed, ezért figyelj oda, hogy valamennyi olyan dokumentumot feltölts, amely alapján pontot szeretnél számíttatni. 

 

Fontos tudnivalók az E-felvételiben való feltöltéshez:

 • A jelentkezéshez az adott dokumentum szkennelt példányát töltsd fel.
 • Az összetartozó oldalakat lehetőleg egy oldalra másolva küldd be!
 • A dokumentummásolatokat – a jelentkezési helyek számától függetlenül – csak egy példányban töltsd fel.
 • Ügyelj arra, hogy a benyújtott dokumentummásolatok jól olvashatóak legyenek, és a dokumentumok teljes egészét tartalmazzák
 • Az e-jelentkezés véglegesítésekor a hitelesítő adatlap „Csatolt dokumentumok" pontjában ellenőrizd le, hogy minden szükséges és már rendelkezésére álló dokumentumot feltöltöttél-e. A felület csak a feltöltés sikerességének tényét igazolja vissza, azt nem jelzi, hogy a megfelelő dokumentumot, illetve azok valamennyi oldalát feltöltötted-e!
 • A nem angol, német vagy francia nyelven kiállított dokumentumokhoz magyar nyelvű fordítás másolatát is be kell nyújtani, illetve nem latin betűvel írt dokumentumok esetén a magyar nyelvű hiteles fordítás másolatának benyújtása is kötelező!

A benyújtandó dokumentumokról résztelesebben a felvi.hu oldalon olvashatsz.

 

Kiegészítő eljárási díj befizetése (amennyiben szükséges)

A felsőoktatási felvételi eljárás során díjmentesen nyújthatod be jelentkezési kérelmedet. A díjmentes alapjelentkezés három képzés megjelölését teszi lehetővé, ezen felül a jelentkezési helyek számától függően kiegészítő díjat (jelentkezési helyeként 2.000 Ft) kell fizetned.

A rendszer automatikusan kiszámolja és megjeleníti a fizetendő kiegészítő eljárási díjat, amit egy összegben folyószámláról történő banki átutalással, vagy internetes tranzakcióval egyenlíthetsz ki. Fontos, hogy az eljárási díj befizetésének és a tranzakció indításának határideje megegyezik a jelentkezési határidővel.

Amennyiben a kiegészítő eljárási díjat részben vagy egyáltalán nem egyenlíted ki, úgy a kiegészítő díjtartozás miatt az eljárás során benyújtott jelentkezési helyeid közül a meg nem fizetett díj összegének megfelelő számú jelentkezési hely kizárásra kerül. A jelentkezési helyek közül a kizárás a legkevésbé preferált (az utolsó helyen megjelölt) jelentkezési hellyel kezdődik.

 

Jelentkezés hitelesítése

Az érvényes jelentkezés elengedhetetlen része a hitelesítés, amire a jelentkezési űrlap kitöltését és az eljárási díj befizetését követően kerül sor. A hitelesítés már csak ügyfélkapun keresztül lehetséges. 

Az Ügyfélkapu olyan szolgáltatás, amelynek segítségével – a személyazonosság igazolása mellett – biztonságosan kapcsolatba léphetsz elektronikus közigazgatási ügyintézést nyújtó intézményekkel.

Ha már rendelkezel Ügyfélkapu regisztrációval, akkor az E-felvételi felületén található hitelesítés funkció használatával a mindkét rendszerbe történő párhuzamos bejelentkezés után a hitelesítés automatikusan megtörténik, melyről elektronikus értesítést kapsz. A hitelesítési folyamat végrehajtására vonatkozó pontos útmutatást az E-felvételi felülete tartalmazza.

Megeshet, hogy az Ügyfélkapuval történő hitelesítés többszöri kísérlet után sem sikeres. Ebben az esetben a kinyomtatott, aláírással ellátott hitelesítő adatlapot el kell postáznod az Oktatási Hivatalnak. 

Amennyiben még nem rendelkezel ügyfélkapu regisztrációval, ide kattintva pótolhatod. 

 

Az állami ösztöndíjas képzésben való részvétel feltételei

A 2012/2013-as tanévtől a hallgatók önköltséges és állami (rész) ösztöndíjas finanszírozási formában folytathatnak tanulmányokat felsőoktatási képzésben.

Amíg az önköltséges képzés költségeit a hallgató viseli, addig a magyar állami ösztöndíjjal támogatott hallgató képzésének jogszabályban meghatározott költségét, valamint a magyar állami részösztöndíjjal támogatott hallgató képzési költségének felét pedig az állam, azzal a kikötéssel, hogy a magyar állami (rész)ösztöndíjjal támogatott képzésben részt vevő hallgató a nemzeti felsőoktatásról szóló 2011. évi CCIV. törvényben (a továbbiakban: Nftv.) meghatározott sajátos feltételek teljesítésére köteles.

Ennek részleteiről ide kattintva olvashatsz részletesebben.