fbpx Mit csinál egy közgazdász? | Pécsi Tudományegyetem Közgazdaságtudományi Kar

Mit csinál egy közgazdász?

Középiskolai látogatásaink alkalmával mindig elhangzik a kérdés, hogy mit is csinál egy közgazdász. A válaszok igen változatosak szoktak lenni, mégis azon felül, hogy a közgazdász bankban dolgozik és pénzzel foglalkozik nem hangzik el sokkal több lehetőség. A közgazdásznak lenni azonban ennél sokkal sokrétűbb foglalkozás. 

közgazdaságtan a társadalomtudományok azon ága, amely a gazdasági rendszerrel, annak működésével és gazdasági szereplők, mint az egyének, háztartások, vállalatok és állam szükségleteinek kielégítésével is foglalkozik. Miért is fontos ez? A világon rendelkezésre álló javak szűkösek, így közgazdászoknak nem csak a termelést, hanem az elosztást is optimalizálniuk kell. Tehát a közgazdászoknak problémát elemeznek és mindezek megoldásán dolgoznak, minden lehetséges opciót felvázolva. Ilyen probléma lehet például, hogy mit és mennyit, hogyan kell termelnünk és mindezeket miként kell elosztanunk a társadalom egyes csoportjai között. 

Miért jó választás a közgazdász pálya? 

A világ folyamatosan változik, ahogy az emberek, a társadalom, a kultúra, úgy maga a gazdaság és a piac is. Ezt a folyamatosan pulzáló, hullámzó és egyre inkább felgyorsuló folyamatot sokszor nehéz kiismerni és kordában tartani.

  • Te mégis elég bátor lennél ahhoz, hogy szembe nézz mindezekkel?
  • Jobban meg akarod ismerni és érteni a minket körülvevő világot?
  • Szívesen lennél az a szakember, aki formálhatja a gazdaságot és a szereplők erőviszonyait, hogy ezzel is jobbá tedd a világot?
  • Érzel magadban annyi kreatív erőt, hogy valami újat teremts?
  • Szereted a versenyt és szívesen taktikáznál, hogy tudásodat kihasználva mások fölé kerekedj és rendet teremts?
  • Kicsit is érdekel a matematika és még jó is vagy benne?

Ha mindezekre igen a válasz, akkor a gazdasági képzéseinket neked találtuk ki!

Mikor, ha nem most érdemes ebbe belevágni?

A piacok kinyíltak, ezzel együtt a lehetőségek tárháza is kibővült. A piacnak pedig mindig szüksége van olyan határozott vezetőkre, közgazdászokra, akik átlátják annak működését, és akik képesek jó előre megjósolni a gazdasági döntések pozitív és negatív következményeit. Mindezekből következik az is, hogy egy közgazdász diplomával a kezedben könnyedén el tudsz majd helyezkedni, és várhatóan olyan beosztásban fogsz dolgozni, ahol meg is fizetik a tudásodat.

Amit biztosan megtanítunk neked!

A gazdasági képzések révén sokrétű tudást szerezhetsz, ami a piac bármely szegmensében, és a mindennapok során is hasznosítható. Általa az a közgazdász, marketinges, pénzügyes és menedzser lehetsz, akit megálmodtál magadnak. Mindegy, hogy a felsőoktatási szakképzéseink vagy alapképzési szakjaink, esetleg mesterszakjaink közül választasz, oktatóink megtanítják neked a szakma alapjait és trükkjeit, hogy bárhol megállhasd a helyed a nagyvilágban.

Dolgozhatsz a közigazgatásban, a pénzügyi és banki szektorban, a kultúra területén, egy nonprofit szervezetnél, egy multinacionális nagyvállalatnál, de egy saját vállalkozás indításához is elég tudásra tehetsz szert.