Teendők jelentkezési határidő után

Hiánypótlás

A jelentkezés hitelesítését követően megkezdődik az adatok és dokumentumok feldolgozása.

Fontos, hogy minden olyan dokumentumot feltölts, ami alapján pontot akarsz számíttatni, ugyanis az E-felvételi rendszere nem küld hiánypótlási felhívást, többletpontra jogosító igazolások, egyéb dokumentumigazolások pótlása miatt.

 

Általános hiánypótlási tájékoztatás

Minden jelentkező, így te is általános hiánypótlási tájékoztatást fogsz kapni legkésőbb 2024. június 26-ig, melyben az egyes pontszámítási módokhoz szükséges dokumentumok összefoglalásával együtt felszólítást kapsz, hogy ellenőrizd a pontszámításhoz szükséges dokumentumok meglétét, illetve pótold a hiányosságaidat. TIPP: Újra lapozd át és ellenőrizd le a rendszerben szereplő összes adatodat is!

 

Egyedi hiánypótlási felszólítás

Amennyiben a dokumentumok és adatok feldolgozás során megállapítják, hogy felvételi jelentkezési kérelmedet hiányosan nyújtottad be, úgy egyedi hiánypótlási felszólítást fogsz kapni. Amennyiben az értesítés kézhezvételétől számított 8 napon belül vagy legkésőbb 2024. július 10-ig nem pótlod a szükséges dokumentumokat, úgy az Oktatási Hivatal felvételi kérelmedet a rendelkezésre álló adatok és dokumentumok alapján fogja elbírálni, de akár meg is szüntetheti az eljárást.

Figyelem! Az általános hiánypótlási tájékoztatás és az egyedi hiánypótlási felhívás nem azonos!

 

Tájékozódás, adatbetekintés

Az elektronikus jelentkezés lezárása után létrejön a felvételi eljárás központi elektronikus nyilvántartása. Az E-felvételiben legkésőbb 2024. március 25-től folyamatosan nyomon követheted rögzített adataidat, ellenőrizheted feltöltött dokumentumaidat, azok feldolgozottsági szintjét, valamint láthatod eredményeidet, a felvételi pontjaidat, majd pedig a felvételi döntés eredményét.

Az eljárás során folyamatosan elérhető és letölthető jelentkezői státuszlapod, mely a nyilvántartásban szereplő személyes adataidat és jelentkezéseidet összesíti.

 

Adatmódosítás

A 2024. évi általános felsőoktatási felvételi eljárás során a felvételi döntésre is kiható adatok módosítására 2024. július 10-ig van lehetőséged.

Szintén eddig a határidőig lehet a jelentkezés benyújtásakor még rendelkezésre nem álló dokumentummásolatokat benyújtani, jelentkezési helyet vagy helyeket visszavonni, valamint egy alkalommal van lehetőséged sorrendet módosítani.

A rendszerben szereplő adataidat célszerű tüzetesen átnézned és leellenőrizned. Amennyiben megváltoztak személyes adataid, úgy köteles vagy erről értesíteni az Oktatási Hivatalt, ezt legegyszerűbben úgy teheted meg, hogy a felvételi rendszerben frissíted adataidat. 

 

Adatpótlás

Adatpótlásra akkor lehet szükség, amennyiben a felvételi jelentkezési határidő után szereztél nyelvvizsgát, illetve érettségi bizonyítványt. Az adatpótlás során a bizonyítvány adatait kell megadnod (nyelv megnevezése, foka, típusa, bizonyítvány száma, anyakönyvi szám).

 

Dokumentumpótlás

Fontos, hogy az összes, a pontszámításhoz szükséges dokumentumot minél hamarabb benyújtsd, hogy véletlenül se ess el sorsdöntő pontoktól. A még hiányzó – a jelentkezés benyújtásakor még rendelkezésre nem álló – dokumentumok is feltölthetők az E-felvételiben.

 

Sorrendmódosítás

A jelentkezési sorrend felállításakor érdemes végiggondolnod, hogy a kiszemelt szakok közül melyikre szeretnél a leginkább bekerülni, érdemes ezt a szakot az első helyen megjelölnöd, hiszen biztos, hogy szívesen fogsz majd bejárni az órákra. Ne feledd, a sorrendmódosításra csak egyszer van lehetőséged, továbbá a  jelentkezési határidő után új képzés megjelölésére már nem lesz lehetőséged, ez magában foglalja a jelentkezéskor megadott jelentkezési helyek bármely adatának (szint, munkarend, intézmény, szak, meghirdetés nyelvének) módosítását is!

Figyelj arra, hogy az esetleges sorrendmódosítás után többször már nem tudsz változtatni a sorrenden, illetve a már benyújtott sorrend módosítási kérelmedet nem fogod tudni visszavonni.

A jelentkezési helyek visszavonása – kizárása – nem számít sorrendmódosításnak, arra ettől függetlenül van lehetőség. Arra mindenképpen figyelj, hogy a visszavont jelentkezési hely újbóli aktiválására nincs lehetőség!

 

A ponthatár megállapítása

A felvételi ponthatárok számos szempont szerint kerülnek kialakításra, többek között figyelembe kell venni a jelentkezők által elért felvételi összpontszám alapján kialakított rangsort, az intézmények kapacitását és egyéb, a felsőoktatási felvételi eljárásról szóló kormányrendeletben meghatározott szempontokat is. A felvételi ponthatárok 2024. július 24-én kerülnek kihirdetésre. 

 

Besorolási döntés

A besorolási döntésben a Hivatal megállapítja, hogy a felvételi jelentkezési kérelmedben megjelölt és rangsorolt képzések közül mely képzés esetében érted el a felvételhez szükséges ponthatárt. A határozat felvételi rendszeren belüli elérhetőségéről emailben fogsz értesítést kapni legkésőbb 2024. augusztus 1-ig. A besorolási határozat letölthető az az E-felvételi szolgáltatáson belül, mely tartalmazza a jogorvoslattal kapcsolatos legfontosabb információkat is.  

 

Felvételi döntés

Amennyiben besorolást nyertél hozzánk, úgy erről felvételi határozatot fogunk küldeni neked emailben. A felvételi határozatban olvashatsz majd a hallgatói jogviszony létesítésének feltételeként meghatározott beiratkozás részleteiről (dátum, időpont, helyszín), illetve az ezzel kapcsolatos egyéb teendőkről is.

 

Jogorvoslat

Amennyiben nem értesz egyet a besorolási döntéssel és úgy véled, hogy az Oktatási Hivatal hibát követett el (jogsértést vélelmezel), úgy a besorolási döntés ellen annak közlésétől, vagy a döntés tudomásra jutásától számított 15 napon belül fellebbezést nyújthatsz be.

A kitöltött jogorvoslati kérelmet az emberi erőforrások miniszterének címezve, de az első fokon eljáró Oktatási Hivatal, 1380 Budapest, Pf. 1190. postacímére kell küldeni. A fellebbezéshez szükséges formanyomtatvány ide kattintva töltheted le.

Amennyiben mesterképzéshez kapcsolódó szakmai és motivációs beszélgetés eredményével vagy a felvételi döntéssel kapcsolatban nem értesz egyet, úgy jogorvoslati kérelmedet Tanulmányi Osztályunknak kell benyújtanod.

 

Pótfelvételi

A pótfelvételi eljárásban csak azok jelentkezhetnek, akiket az általános felvételi eljárás során nem vettek fel, vagy akik korábban nem is jelentkeztek egy képzésre sem. Fontos kiemelni, hogy a normál felvételi eljárással ellentétben a pótfelvételi során kizárólag egy egyetem/kar, egy önköltséges képzése jelölhető meg.

Jelentkezést kizárólag elektronikus úton nyújthatsz be a www.felvi.hu honlapról elérhető E-felvételi szolgáltatáson keresztül.