CONFERENCE PROGRAM
28th April
10:00-10:50 Registration (UP FBE (University of Pécs – Faculty of Business and Economics) Dr. Halasy-Nagy József Ceremony Hall)
10:50-11:00 Opening ceremony (Dr. Halasy-Nagy József Ceremony Hall)
Prof. Dr. János Csapó, General Chair of the Conference
Prof. Dr. András Takács, Dean
11:00-12:10 Plenary session (Dr. Halasy-Nagy József Ceremony Hall)
Dr. Katalin Lőrincz (Pannon University): Okos megoldások a hazai turizmusban: reflektorfényben a Veszprém-Balaton2023 program (Smart solutions in domestic tourism: spotlight on the Veszprém-Balaton2023 programme)
Dr. Melanie K. Smith (Metropolitan University of Budapest): Transformative Trends in Tourism: From Wellness to Regeneration
Prof. Dr. William C. Gartner (University of Minnesota): Sustainable Tourism Development is Smart Tourism: A model for Measurement
12:10-13:00 Lunch break (Dr. Halasy-Nagy József Ceremony Hall)
13:00-14:40 Sessions
14:40-15:00 Coffee break
15:00-16:30 Sessions
16:30 Closing of the conference (Dr. Halasy-Nagy József Ceremony Hall)
PARALLEL SESSIONS
Session 1. (In Hungarian): Communities and networks in tourism (Közösségek és hálózatok a turizmusban) (Lecture room A308 (Eastern building block, 3rd floor) (13:00-14:40)
Session 2. (In Hungarian): Identifying the needs of new target groups, reaching target groups - generations, scenes (Új célcsoportok igényeinek feltárása, a célcsoportok elérése – generációk, szcénák) (Lecture room A308 (Eastern building block, 3rd floor) (15:00-16:30)
Session 3. (In Hungarian): History of tourism researches and tourism marketing history (A turizmus történeti aspektusai, turizmusmarketing történet) (Dr. Halasy-Nagy József Ceremony Hall) (13:00-16:30)
Session 4. (In Hungarian): Smart tourism, smart destinations (Okos turizmus, okos desztinációk) (Lecture room B017) (13:00-16:30)
Session 5. (In Hungarian): Changes in consumer behaviour - autonomy, responsibility, trends (Fogyasztói magatartásváltozások – önállóság, felelősség, trendek) (Lecture room B019) (13:00-16:30)
Session 6. (In Hungarian): New aspects of tourism product development and innovation (A turisztikai termékfejlesztés és innováció új aspektusai) (Lecture room B020) (13:00-16:30)
Session 7. (In Hungarian): Responsible tourism, resilience, tourism resilience issues (Felelős turizmus, reziliencia, a turisztikai teherbíró képesség kérdései) (Lecture room B311) (13:00-16:30)
Session 8: Key drivers of competitiveness in the tourism industry I. (Lecture room B021) (13:00-16:30)
Session 9: Key drivers of competitiveness in the tourism industry II. (Lecture room B016) (13:00-16:30)
SESSIONS – PROPOSED TIMING: 10+5 MINUTE PRESENTATIONS (10 MINUTES PRESENTATION + 5 MINUTES DISCUSSION, DEBATE)
Session 1. (In Hungarian): Communities and networks in tourism (Közösségek és hálózatok a turizmusban)
13:00-14:40
Session chair: Prof. Dr. Antal Aubert
(Lecture room A308 (Eastern building block, 3rd floor) 13:00-14:40
- Kassay Tamás:
Turizmusmarketing a hálózatok tudatos használatával | Tourism marketing through the conscious use of networks - Bódis Gábor:
A hálózatosodás, mint szervező elem a Dunamenti turizmusban | Networking: an organizing concept of tourism along the Danube - Szabó Tünde:
Népszerű múzeumok, hatékony közösségi média? Jellegzetességek és szerep, amelyet betölthetnek a népszerű turisztikai desztinációk esetében. / Popular museums, effective social media? Characteristics and the role they can play in popular tourist destinatio - Nagy Katalin:
Társadalmi innováció az értékteremtésben a kulturális útvonalak példáján keresztül | Social innovation in value creation through the example of cultural routes - Nagy Gabriella – Mókusné Pálfi Andrea – Aubert Antal:
Turisztikai célú menedzsment szerveződések döntési folyamatainak vizsgálata SEM módszerrel | Analysis of decision processes in tourism management organisations using SEM method - Bundság Éva Szabina – Török Réka Szabina:
Téged befolyásol mások utazási élménye? - A belföldi turisták hordaszerű magatartásának vizsgálata | Are you influenced by other people's travel experiences? - A study of the herd behavior of domestic tourists
Session 2. (In Hungarian): Identifying the needs of new target groups, reaching target groups - generations, scenes (Új célcsoportok igényeinek feltárása, a célcsoportok elérése – generációk, szcénák)
15:00-16:30
Session chair: Dr. Gergely Marton
(Lecture room A308 (Eastern building block, 3rd floor) 15:00-16:30
- Bíró Csaba:
A Magyarországra érkező német szenior turisták és a dunai szállodahajókról érkező látogatók profiljai | - Mátyás Judit:
A nyelvtudás fontossága a turisztikai szakember számára | The key role of foreign language knowledge for the tourism expert - Szeidl Klaudia – Petykó Csilla – Nagy Adrienne – Magyar Márton:
Budapest turisztikai vonzereje a Z generáció körében | Budapest tourist attractions among Generation Z - Vargáné Csobán Katalin – Molnár Anna Erzsébet – Kiss Marietta:
A Z generáció fogyasztói elvárásai az örökségturizmusban | Generation Z's consumer expectations in heritage tourism - Marton Gergely – Csóka László – Varga Tamás:
A Spartan Race, mint piacvezető, atipikus sportturisztikai termék fogyasztói magatartásának vizsgálata | Examining the consumer behaviour of the Spartan Race as a market-leading atypical sports tourism product
Session 3. (In Hungarian): History of tourism researches and tourism marketing history (A turizmus történeti aspektusai, turizmusmarketing történet)
from 13:00
Session chair: Prof. Dr. Zoltán Kaposi
(Dr. Halasy-Nagy József Ceremony Hall)
- Juha Mariann:
A Ruhr-vidék transzformációja. Az ipari örökség szerepe a turizmusban | Transformation of the Ruhr Region. The Role of Industrial Heritage in Tourism - Mészáros Boglárka Ágnes:
Az arisztokrácia szerepe, mint kultusz és hagyomány a turizmusban | The role of aristocracy as a cult and tradition in the tourism industry - Wilhelm Réka:
A balatoni szezonalitás mértékének számszerűsítése és mérséklésének lehetséges eszközei Balatonboglár és Balatonlelle példáján | Quantification and mitigation of seasonality in the region of Balaton using the examples of Balatonboglár and Balatonlelle - Kaposi Zoltán:
A városi fürdőélet fejlődése a dél-dunántúli városokban (1867-1945) | Development of spa life in Southern Transdanubian cities (1867-1945) - Varga Patrik Zsolt:
A hagyományos vendégfogadóktól a modern szállodákig. Az idegenforgalom és vendéglátás változásai Pécsett a 19. században | From the traditional taverns till the modern hotels. The changes of hospitality and catering of Pécs in the 19th century - Nagy Benedek:
Erdélyi fürdők az Osztrák-Magyar Monarchia idején | Transylvanian spas during the Austro-Hungarian Monarchy - Horváth Anna:
Az észak-alföldi határtérség járásainak fejlettségi tényezői és versenyképessége a turizmus tükrében | Development factors and competitiveness of the districts of the Northern Great Plain border region in the light of tourism - Nyári Tamás:
A turizmus fejlesztése a párt- és kormányhatározatok tükrében (1955-1989) | The development of tourism according to decrees of government and party (1955-1989) - Halász Imre:
Az első magyarországi marketingkutatás: a falusi tanítók belföldi utazási szokásai | The first market survey in Hungary: the domestic travel patterns of village teachers
Session 4. (In Hungarian): Smart tourism, smart destinations (Okos turizmus, okos desztinációk)
from 13:00
Session chair: Dr. Éva Happ
(Lecture room B017)
- Glózik Klára:
A digitális technológiák felhasználásának, alkalmazási lehetőségeinek és igényeinek vizsgálata a falusi turizmusban | Examining the use, application possibilities and needs of digital technologies in rural tourism - Nagy Júlia:
I-DEST – egy, a fenntartható turizmust támogató desztinációmenedzsment szoftver fejlesztésének tapasztalatai | I-DEST - experiences in developing a destination management software for sustainable tourism - Farkas Jácint – Csillag Sára – Fekete-Frojimovics Zsófia:
Okos megoldások a fogyatékossággal élő emberek vendéglátásban foglalkoztatásában | Smart solutions for employing people with disabilities in the catering industry - Iványi Tamás:
Okosvárosok okostelefonon - digitális megoldások a Balaton körül | Smart cities on smart phones - digitalisation around the Lake Balaton - Grotte Judit – Béres Ilona – Magyar Tímea – Marczellné Szilágyi Eszter:
A Z generáció digitális eszközhasználata szabadidős utazásaik során | Generation Z's use of digital devices during their leisure trips - Ivancsóné Horváth Zsuzsa – Happ Éva:
Digitalizáció a horgászturizmusban? Az új technológiák elfogadásának elméleti háttere | Digitalisation in angling tourism? The theoretical background of the acceptance of new technologies - Nagy Ákos – Gerdesics Viktória – Szűcs Krisztián:
Virtuális turizmus 2.0 – korai vagy időszerű? | Virtual tourism 2.0 - early or in time? - Kiss Kornélia – Mim Klaudia – Bodon György:
„ ... és a végén még érmet is kapunk érte!” – A virtuális futóeseményeken való részvételhez kapcsolódó fogyasztói motivációk vizsgálata | „... and at the end we even got a medal for it!" – Consumer motivations related to participation in virtual running events
Session 5. (In Hungarian): Changes in consumer behaviour - autonomy, responsibility, trends (Fogyasztói magatartásváltozások – önállóság, felelősség, trendek)
from 13:00
Session chair: Prof. Dr. Mária Törőcsik
(Lecture room B019)
- Papp Adrienn – Marien Anita:
A co-creation turisztikai megjelenésének fogyasztókra gyakorolt hatása | Impacts of value co-creation on consumers in the tourism - Vereckei-Poór Bence:
Generációk és környezetbarát termékek – kik a legtudatosabb utazók Magyarországon? | Generations and environmentally friendly products – who are the most conscious travelers in Hungary? - Hinek Mátyás:
„Témák és érzelmek” - Szállodai vendégvélemények vizsgálata témamodellezéssel és szentimentelemzéssel | "Topics and emotions" - Hotel guest reviews analysis using topic modelling and sentiment analysis - Wilhelm Kata:
Gondolatok a döntési keret és a fogyasztói magatartás összefüggéseiről a turizmusban | Reflections on the relationship between the decision framework and consumer behaviour in tourism - Pajrok Andor:
A stratégiai vezetői számvitel alkalmazásának hatása a fogyasztói értékelésekre a hazai szállodaiparban a COVID-19 előtt, alatt és azt követően | The impact of strategic management accounting on consumer valuations in the domestic hotel industry before, during and after COVID-19 - Angler Kinga:
Utazási irodával vagy anélkül? | Travelling with a travel agency or on your own? - Máté Andrea:
Fesztivál-látogatók a Covid előtt és után | Festival visitors before and after Covid - Varga Tamás – Marton Gergely:
A hazai kiemelt könnyűzenei fesztiválok fogyasztói magatartásának vizsgálata a különböző generációk körében | Examining the consumer behaviour of prominent Hungarian music festivals among different generations - Soós Gabriella – Lugasi Andrea:
A fogyasztók igényeinek változása az élelmiszer-hiperszenzitivás terjedése kapcsán | The changing consumer needs regarding the expanding trend of food hypersensitivity - Törőcsik Mária:
Fogyasztók a kontúrtalanná vált turizmus területén – elveszítettük a turistát, megnyertük az utazó embert | Consumers in the field of tourism that has become uncontoured - we have lost the tourist, and gained the traveler - Végi Szabina:
Az új koronavírus (COVID-19) megjelenésének hatása a magyar lakosság turisztikai fogyasztói szokásaira: klaszterelemzés | The impact of new coronavirus (COVID-19) on the tourism consumption patterns of the Hungarian population: a cluster analysis
Session 6. (In Hungarian): New aspects of tourism product development and innovation (A turisztikai termékfejlesztés és innováció új aspektusai)
from 13:00
Session chair: Dr. Adrienne Nagy
(Lecture room B020)
- Kovács Dezső:
Új jelenségek a baranyai gasztronómiában – születőben a Mecsek-Völgység-Hegyhát gasztrotérség? | New Phenomena in the Gastronomy of Baranya - is the Mecsek-Völgység-Hegyhát Gastronomic Region in the Making? - Juhász Andrea – Szakály Orsolya:
Az influencer marketing szerepe a marketingstratégia kialakításában – a kínálati oldal szemszögéből | The role of influencer marketing in the development of marketing strategy - from the point of view of the supply side - Kovács Gyöngyi:
A Michelin Guide és a sajtturizmus kapcsolódási pontjai | The relationship between cheese tourism and the Michelin Guide - Wirth Gábor:
Magyarország makettparkjai mint újszerű attrakciók a kulturális turizmusban | Hungary's model parks as novel attractions for cultural tourism - Márta Merkl:
Élményközpontú food design éttermi kontextusban | Experience-oriented food design in a restaurant context - Nagy Adrienne – Petykó Csilla:
A kreatív turizmus fenntartható megoldásai – a szabadulószobák példája Budapesten | Sustainable solutions in creative tourism - examples of exit games at Budapest - Behringer Zsuzsanna – Tevely Titanilla:
Hagyomány és/vagy innováció – avagy komplex turisztikai termékfejlesztési terv egy Balaton közeli kisváros példáján keresztül vizsgálva | Tradition and/or innovation - or a complex tourism product development plan examined through the example of a small t - Káldi Emese – Behringer Zsuzsanna – Kulcsár Noémi:
Nézd más szemmel a világot! - Attrakciófejlesztés a városi séták eszközével | See the world through different eyes - Attraction development through urban walks - Spiegler Patrícia – Nagy Dávid:
Turisztikai trendek és a desztináció imázs változásai Villány példáján | Tourism trends and changes in the destination's image on the example of Villány
Session 7. (In Hungarian): Responsible tourism, resilience, tourism resilience issues (Felelős turizmus, reziliencia, a turisztikai teherbíró képesség kérdései)
from 13:00
Session chair: Dr. Melinda Jászberényi
(Lecture room B311)
- Behringer Zsuzsanna – Kulcsár Noémi – Hinek Mátyás– Petrik Anna– Tevely Titanilla:
Mennyire tudnak és akarnak felelősen viselkedni és környezettudatosan választani a magyar fogyasztók a turisztikai utazási döntéseik meghozatala során a világjárvány kitörésének és háborús válsággal is megterhelt időszaka óta? | How able and willing are Hungarian consumers to behave responsibly and make environmentally responsible choices in their tourism travel decisions since the pandemic outbreak and the war crisis? - Nagy Dávid – Spiegler Patrícia:
A biztonság szerepe a dunai szállodahajózásban | The role of security in Danube cruise tourism - Jászberényi Melinda – Csapody Bence – Kökény László:
Gasztronómiai fesztiválok elemzése a fenntarthatósági elvek tükrében | Analysis of gastronomic festivals in the light of sustainability principles - Gászné Bősz Bernadett – Schultz Éva:
Hogyan tovább? Az örökségturisztikai attrakció-üzemeltetés válságkezelési tapasztalatai a dél-dunántúli várak példáján | What next? Crisis management experiences of heritage tourism attraction management using the example of castles in South Transdanubia - Budai Eleonóra – Denich Ervin:
A magyar turisztikai vállalkozások számviteli rezilienciájának vizsgálata a Covid-19 járvány idején | Examining the accounting resilience of Hungarian tourism companies during the Covid-19 pandemic - Farkas Jácint – Raffay Zoltán:
Reziliencia = akadálymentesség? Vagy maradunk a „használhatatlan” rámpák keretei között? | Resilience = accessibility? Or do we stay within the confines of "unusable" ramps? - Raffay Zoltán:
A látogatottság-csökkenés diszkrét bája: érzékeny természeti területek demarketing-tevékenysége | The descreet charm of visitor decline: demarketing of sensitive natural areas - Hegedüs Sára – Kiss Kornélia – Boros Kitti – Pál Adrienn Lilána:
„A hozzáállás fontosabb, mint egy plecsni a falon” - A fenntarthatóság értelmezése és gyakorlata „Zöld szálloda” minősítéssel rendelkező és nem rendelkező szállodák esetében |"Attitude is more important than a blemish on the wall" - The interpretation and practice of sustainability in hotels with and without "Green Hotel" certification - Dömény Balázs:
Fogyasztói attitűdök vizsgálata a fenntartható turizmus területén | Investigating consumer attitudes towards sustainable tourism
Session 8: Key drivers of competitiveness in the tourism industry
from 13:00
Session chair: Dr. Fischer Wolfgang
(Lecture room B021)
- Eliyas Ebrahim Ebrahim:
Impact of tourism marketing on economic sustainability of destinations - Ma. Joy G. Soriano:
On promoting local beach resorts in Davao region: from the lens of local beach resort owners - Jonathan Gano-an:
Forging a sustainable future through agritourism: a case of Davao region, Philippines - Ermina Mustafić – Amir Mustafić:
Study of satisfaction in domestic and foreign tourists in Tuzla - Judith Pizzera – Wolfgang Fischer:
Countering natural overuse - from Destination Marketing to Destination Demarketing Management - Petra Putzer – Alexandra Posza:
Environmental, Social and Governance (ESG) Factors in Tourism - A bibliometric Analysis | Környezeti, társadalmi és vállalatirányítási (ESG) szempontok megjelenése a turizmus területén – egy bibliometrikus elemzés - Harshavardhan Reddy Kummitha:
Explore the residents’ participation in tourism based social entrepreneurship organization: Evidence from tourism based social entrepreneurs case in India
Session 9.: Key drivers of competitiveness in the tourism industry II.
from 13:00
Chair: Dr. Norbert Betak
B016-os terem/Lecture room B016
- Sita Dewi Kusumaningrum:
Destination branding research: A topic modeling analysis/Desztináció márkaépítés kutatás: témamodellező elemzés - Jasmin Sandriester – Wolfgang Fischer:
A smart approach? Digitalization in the cultural heritage sector and its impacts on cultural tourism in peripheral regions - Norbert Betak – Viktoria Gergelyova – Viktoria Bizikova:
Tourism Students Perceptions on Intercultural Online Marketing - Deborah Kangai:
Country Branding as a tool for Tourism Destination Promotion: Literature Review - János Csapó – Szabina Végi:
Seasonality researches in the context of smart tourism – evidence for an empirical research gap - Kitti Boros – Krisztina Keller:
The effects of virtual business events on attitudes and behavioural intentions of generation Z - János Debreceni – Zsófia Fekete-Frojimovics:
Understanding resilience in tourism and hospitality - Zsuzsanna Behringer – Noémi Kulcsár – Mátyás Hinek M. – Titanilla Tevely:
Changes in tourist decisions in the shadow of the global crisis