Kutatók Éjszakája 2023

Kutatók Éjszakája 2023

Idén is érdekfeszítő előadásokkal vár a Pécsiközgáz a Kutatók Éjszakája 2023! Programjaink részletes ismertetését lejjebb találod.

Számítunk Rád!

 

 

Mit posztol most a legmenőbb és legsikeresebb Éned?

Mohr Míra

Időpont: 16:15-17:30

Helyszín: PTE KTK Rákóczi út 80., B311

Regisztrálok

Leírás:

Ha te magad nem alakítod az Énmárkád, biztos lehetsz benne, hogy mások megteszik helyetted! Mindenki fejében él egy kép rólunk, ám ideális esetben ezt a képet eredetileg mi magunk készítettük. Tehát kellene nekünk egy elég jó márkaimage, ami alapján egyből nyilvánvalóvá válnak készségeink, tapasztalataink és eredményeik. Ezzel a képpel tudjuk növelni a láthatóságunkat és szakmai fejlődésünk lehetőségeit a potenciális munkaadók, ügyfelek, üzleti partnerek vagy akár a szélesebb körű publikum felé. Szóval hogyan hozzunk létre magunkról egy pont annyira tökéletes képet, amit hitelesen tudunk számos szerteágazó helyre kommunikálni?

Hogyan lehet mérni, hogy mire figyel fel a vásárló a boltban? Mi megmutatjuk!

the CoRe Lab

Időpont: 17:00-18:30

Helyszín: PTE KTK Rákóczi út 80., B312

Regisztrálok

Leírás:

Te felfigyelsz a boltokban a reklámokra, extra termékkihelyezésekre? Próbáld ki! Eladóhelyi reklámok hatékonyságmérését végezzük egy interaktív előadás keretében, mégpedig szemkamerával.
Ismerd meg testközelből a szemkamerás kutatás folyamatát! A fogyasztók viselkedésének vizsgálatában egyre fontosabb eszközt jelent a szemkamera. Ez alkalommal az egyik leggyakrabban használt Neuromarketing módszer gyakorlati oldalát mutatjuk meg az érdeklődőknek. A látogatók az interaktív előadás során egy valós projektbe kapnak betekintést az előkészületektől, a terepmunkán át, az elemzésig. A helyszín természetesen a kutatólabor, ahol a központ is működik. A program idejére minden résztvevő piackutatóvá válhat.

Játékos Közgazdaságtan

Dr. Kruzslicz Ferenc

Időpont: 14:15-15:30; 15:45-17:00

Helyszín: PTE KTK Rákóczi út 80., B310

Regisztrálok

Leírás:

Ismerkedj meg a piac működésével egy interaktív játék keretében! A közgazdaságtan központi fogalma a Piac, melynek működése sokszor rejtélyesnek látszik a kívülállók számára. Viszont most, egy tőzsde-játék keretében mindenki kipróbálhatja magát egy szimulált piaci helyzetben, miközben fény derül néhány izgalmas törvényszerűségre a piacok működési sajátosságaival kapcsolatban is.

Fedezd fel a Benned szunnyadó vállalkozót!

Dr. Rideg András

Időpont: 15:30-16:45

Helyszín: PTE KTK Rákóczi út 80., B312

Regisztrálok

Leírás:

Az előadás elsődleges célja az, hogy a résztvevőket üzleti ötletek felismerésére inspirálja és vállalkozóvá válásra ambicionálja. A vállalat/vállalkozás fogalmainak és a vállalkozóvá válás folyamatának rövid elméleti felvezetését követően a központi kérdéssé az válik, hogy „mibe” és „hogyan” érdemes vállalkozni. A napjainkban divatos start-up témák mellett a hagyományos ágazatok szokásos vállalkozási tevékenységei is szóba kerülnek azért, mert a tapasztalatok szerint a hallgatóság többsége ezeket elérhetőbbnek és megvalósíthatóbbnak tarja. Ennek megfelelően az előadás az átfogó, tágabb lehetőség-típusok és a konkrét vállalkozási ötletek széles spektruma vonul fel, az 500 ezer forintos beruházási költségtől a 2,0 milliárd forintig. Az esemény végén a vállalatalapításhoz kapcsolódó konkrét teendők felvázolására kerül sor.

Kilépés a munka világába - Miről árulkodik a Diplomás Pályakövető Rendszer

Dr. Sipos Norbert

Időpont: 14:45-16:00

Helyszín: PTE KTK Rákóczi út 80., B311

Regisztrálok

Leírás:

A felsőoktatásban továbbtanuló fiatalok azzal a reménnyel választják ezt az utat, hogy a sok éven át tartó tanulás fáradtságos munkájával megszerzett diplomájukkal sikeresebben találjanak nagyobb hozzáadott értékű munkahelyet, vagy saját vállalkozásba fogjanak. Az oklevelek megszerzése után azonban jelentős stresszt okoz számukra a munkaerő piacon való eligazodás. Számos kérdésük merül fel, amelyre keresik a választ, de a családtagokon és ismerőseiken keresztül érkező információk csak egy szűkített mintát mutatnak. Ennek megoldására indult el a Diplomás Pályakövető Rendszer (DPR), és ezen belül a PTE-n végzett felmérés-sorozat, illetve az Adminisztratív Adatbázisok Egyesítése (AAE) is, amely a DPR adatösszekapcsolásokon és azok megfelelő interpretálásán és használatán alapuló modulja. A workshop során áttekintjük a DPR és az AAE rendszerét, céljait, működési terét, a legfőbb PTE-s eredményeket. Bemutatjuk azokat a lehetőségeket is, amelyeken keresztül az adatok hozzáférhetőek bárki számára. Így sok kétség oszlatható el, valamint kérdés válaszolható meg a pályaválasztással kapcsolatban.

A háború árnyéka - Az orosz-ukrán háború gazdasági hatásai Európára.

EconNet Kutatócsoport

Időpont: 17:15-18:30

Helyszín: PTE KTK Rákóczi út 80., B310

Regisztrálok

Leírás:

2022 februárjában Oroszország fegyveres támadást indított Ukrajna ellen, amely számtalan politikai és gazdasági következménnyel járt együtt, hatásai a mai napig érezhetőek. Az európai államok, köztük az Európai Unió tagállamai számos intézkedést fogalmaztak meg válaszul az orosz agresszióra, azonban a lehetőségeket korlátozza az országok jelentős energiafüggősége. Az előadás során többek között azt mutatjuk be, hogy Oroszország és Ukrajna mely termékek kereskedelmében tölt be fontos világpiaci szerepet, mely nemzetek függenek a legnagyobb mértékben az orosz és az ukrán termékek behozatalától, valamint hogyan változtak ezek a kitettségek a háborút követően.

Infláció: hullámhegyek és -völgyek

Dr. Bessenyei István

Időpont: 17:45-19:00

Helyszín: PTE KTK Rákóczi út 80., B311

Regisztrálok

Leírás:

Mit tud a közgazdaságtan az infláció okairól?
Az infláció a növekedés ára?
A központi bank, vagy a kormányzat felelőssége?
Az önmagukat beteljesítő inflációs várakozásokról
A fenti és hasonló rejtélyek is megfejthetők a közgazdaságtan széleskörű tudományának segítségével. Találd meg a választ kutatónk segítségével a Te kérdéseidre az infláció, a gazdaság és a pénz világával kapcsolatban!