Nemzetközi sikerek a KTK-n

2019. May 30. 10:15

Az elmúlt időszakban a Közgazdaságtudományi Karon nemzetközi szempontból is több kiemelkedő esemény történt. Ezekből gyűjtöttünk össze három kiemelkedő jelentőséggel bírót!

A kutatások területén Regionális Politika és Gazdaságtan Doktori Iskolánk kutatási portfóliója bővült egy rangos Európai Uniós finanszírozású projekttel. A négy éves időtartamú Horizont 2020-as projekt közös doktori képzést és kutatásokat valósít meg az intelligens szakosodás témájában. A konzorciumi partnerek Európa vezető intézményei a regionális innováció, vállalkozás és fejlesztés területén: London School of Economics, Bocconi University, Utrecht University, University of Stavanger, Bécsi Egyetem, University of Valencia, valamint a Regionális Innováció- és Vállalkozáskutató Központ (RIERC) bázisán a PTE KTK Regionális Politika és Gazdaságtan Doktori Iskolája.

Továbbá karunkon immáron ötödik alkalommal került megrendezésre a Nemzetközi Oktatási Hét április 15-18 között. A rendezvény ideje alatt a világ minden tájáról érkeztek vendégoktatók, amely kiváló lehetőséget biztosított a résztvevőknek, valamint karunk oktatóinak és hallgatóinak, hogy fejlődjenek és kapcsolatot építsenek. Ebben az évben Karunk 18 vendéget fogadott 12 országból - köztük Albániából, Kanadából, Finnországból, Malajziából és az Egyesült Államokból. A 2019-es Nemzetközi Oktatási Hét fókuszában az innovatív oktatási módszerek és azok használata állt, mindezt pedig élesben tették próbára a Pécsiközgáz hallgatóival. Kanadai kollégánk az oktatók egy szűkebb körének tartott oktatásmódszertani szemináriumot „Team-based learning” témakörben. A külföldi vendégelőadóknak természetesen arra is volt lehetőségük, hogy mélyebb betekintést nyerjenek a magyar kultúrába - a gálavacsora során például a magyar ételekkel ismerkedhettek, de lehetőségük volt belekóstolni a magyar nyelv tanulásába és a húsvéti hagyományos egyházi énekekbe is. Az idei év nagyszerű tapasztalatai azt mutatják, hogy a rendezvény kitűnő alkalmat biztosít a szakmai hálózatépítéshez, így már most készülünk a jövő évi, 2020 áprilisában megrendezésre kerülő hatodik Nemzetközi Oktatási Hétre. 

Mindezek mellett Karunk külföldi hallgatói is sikereket értek el az 2019. április 16-án megrendezett L’Oréal Brandstorm világverseny regionális (cseh, magyar, szlovák) döntőjében, Pozsonyban. A Pécsiközgáz Applied Management MSc-s hallgatói, Weirong Mo, Linda Peter, Tshephisho Pelwane Selatole által alkotott csapat első helyezést ért el. Projektjük fókuszában egy olyan koncepció kifejlesztése állt, amely a jövő bőrápolási élményét nyújtja az egészségtudatos fogyasztók számára. Felkészítő tanáruk Lányi Beatrix, a Marketing és Turizmus Intézet munkatársa volt. 2019. május 23-án került sor a Párizsban megrendezett világdöntőre, ahol a csapat képviselte egyetemünket, Magyarországot és az egész régiót!