Beszámoló az NTP-HHTDK-22-0015 pályázatról

A 2022/2023 tanévben az első félévben az utolsó olyan kari TDK fordulóra készültünk, amely még biztosíthatta a hallgatók OTDK kvalifikációját, majd 2023 elejétől már az OTDK körül forgott minden egészen április végéig, amikor is a jövő tanév és félév potenciális TDK-zóit szólítottuk meg ismét.  Ebben a tanévben már magabiztosan tudtuk ötvözni az online/digitális lehetőségek és a személyes, jelenléti eseményeket.

A Karon működő TDK műhely még 2022 tavaszán nyert a fenti címben idézett pályázaton anyagi forrást arra, hogy a kari TDK konferenciák kapcsán, és a TDK tevékenységhez szükséges munkálatokat, beszerzéseket finanszírozni tudja. Ebben a tanévben újabb típusú elemeket valósítottunk meg, amelyek jól egészítették ki a korábbi pályázatok elkészült anyagait.

Négy kutatói portré, videó is készült OTDK helyezettekkel, amelyek a TDK kezdő oldalán (https://ktk.pte.hu/hu/tudomanyos-diakkor-tdk) is elérhetők. Ezeket a közösségi média felületeinken és a kar kivetítőin is láthatják majd a hallgatók 2023 őszi TDK toborzás során, a kiküldendő levelekben is megtalálják majd a linket (mivel az OTDK április 20-22 között zajlott, így a videókat csak májusban tudtuk felvenni, hiszen helyezett hallgatókkal forgattunk). Ezeket a videókat a következő jó pár félév és TDK során használni tudjuk majd.

Ugyanez igaz az elkészült két rollupra, amely év közben is a folyosón hirdeti, itt bizony TDK műhely működik. Az egyik rollup úgy készült, hogy a pontos dátumok helyét kihagytuk (jelentkezési határidő:, leadási határidő: és a szóbeli forduló: feliratok szerepelnek csak rajta), s minden félévben az aktuális dátumokat krétafilccel tudjuk majd ráírni, így jó pár TDK fordulón át fog minket szolgálni. A másik rollupon az idei OTDK-zó pécsiközgázos csapat szerepel az egyik OTDK-s kísérő programon (nem magán a versenyen), aminek a célja az, hogy a hallgatók lássák, ez egy tudományos fesztivál, ami jó hangulatban telik.

A kommunikáció során sikerült bevonni egy OTDK-zót, Varsányi Dorkát, aki  az OTDK folyamatát és utána a jövő félévi toborzó munkát koordinálta a Facebook (https://www.facebook.com/people/PTE-KTK-TDK/100064248906126/) és Instagram (https://www.instagram.com/ptektktdk/ ) oldalunkon, s olyan tartalmakkal és nyelvezettel szólította meg a jelenlegi és leendő TDK-zókat, amely reményeink szerint szintén növelte a TDK iránti kedvet. Ezt a gyakorlatot, hogy TDK-zó is szerkeszti a TDK közösségi média felületeit, tartalmat gyárt a pályázat lezárultát követően, a következő félévben is szeretnénk megtartani. oldalainkon, utóbbi szintén újdonság volt, mert korábban csak a Facebook-ot használtuk.

Megszerveztünk két 20 órás TDK Mesterkurzust, amely nem része a tantervnek, illetve két TDK kérdezz-felelek online eseményt. Előbbiből csupán 1 alkalmat vállalatunk, de mivel az őszi esemény iránti érdeklődés csekély volt, így a jövő félév potenciális TDK-zóit célzandó a vizsgaidőszak lezárultát követően nekik is szerveztünk egyet, amely sokkal nagyobb érdeklődésnek örvendett. Az online kérdezz-felelek a korábbi pályázat keretében került először megvalósításra, s kezdik megismerni a hallgatók ezt a lehetőséget is, s egyre jobban élni vele. Emellett Dr. Putzer Petra kari TDT titkár egyéni konzultációs lehetőséget is biztosított a hallgatóknak, s a tanévben 14 órányi egyéni konzultációt tartott segítve a TDK munkák beadását, illetve az OTDK nevezéseket, prezentációra való felkészülést.

 

 

A TDK ismeretterjesztést személyes, jelenléti formában is folytattuk. Ebben a félévben újdonságként tereplátogatást szerveztünk, amely létszámkorlátos volt, a hallgatók belső üzenetet kaptak a lehetőségről. A Pannon Filharmonikusokhoz, a Kodály Központba látogattunk el, ahol számos témakörről (termelésmenedzsmenttől, a HR-en keresztül a pénzügyi és marketingig) halhattak a hallgatók, amely mind megfelelő TDK dolgozati alapot és gyakorlati problémát, esettanulmányt jelentett. Az első TDK témaválasztó tehát sikeresen zárult, tervezzük a pályázat lezárultát követően is ennek a folytatását.

 

Az előbbi mellett hagyományos TDK tájékoztatót is tartottunk TDK Kisokos címmel, amelyen a résztvevők az NTP-HHTDK-21-0015 pályázatunkban nyomtatott TDK Kisokost is megkapták. Ennek célja is már a következő TDK-ra való toborzás volt, így a vizsgaidőszak végére időzítettük.

Emellett a karon működő Kompetencia- és Tehetségközpont (Tehetségpont) workshopjain is részt vehettek a leendő (O)TDK-zók, a tanévben 35 workshopot tudtunk kiajánlani számukra. Részvételi lehetőséget biztosítottunk a kar által szervezett V. Nemzetközi Turizmusmarketing Konferencián (2023. április 28.), bár ezzel nem nagyon éltek sajnos a hallgatók, nézőként 1-2 fő jelent csupán meg, de ahogy a konferencia programfüzetében is látszik Varga Patrik Zsolt TDK-zónk elő is adott.

Új TDK ajándéktárgy készült, vezetéknélküli töltő, amely népszerű volt a(z) (O)TDK-zók és a témavezetők körében, ezzel köszöntük meg a részvételt és a témavezetést számukra. Olyan dizájnt álmodtunk meg, amely mutatja, hogy aki TDK-zni jó és trendi is lehet, s büszkén mutathatják ezt meg a külvilágnak.

Megszerveztünk egy őszi, utolsó kvalifikációs kari konferenciát. Az őszi fordulón öt szekcióban 38 dolgozatot mutattak be, ami nagyjából megegyezik az előző két forduló összesített dolgozatszámával, s a 38 dolgozatból 34 vívta ki a továbbjutást és a 36. OTDK-n való részvételt. A forduló újítása volt, hogy a zsűri munkájába az oktatókon és PhD hallgatókon kívül vállalati szakemberek is bekapcsolódtak (PTI Communication, Körber, E&Y), így a hallgatók még több visszacsatolást kaphattak.

 

Mivel ebben a megvalósítási időszakban OTDK zajlott tavasszal, ezért nem a TDK forudló továbbjutóinak, hanem a 36. OTDK Közgazdaságtudományi Szekciójában díjazott hallgatóknak ajánlottuk fel, hogy megjelenhetnek az ’Úton a jövőbe III. –TANULMÁNYKÖTET 36. OTDK KÖZGAZDASÁGTUDOMÁNYI SZEKCIÓ DÍJAZOTT MUNKÁIBÓL’ tanulmánykötetében, amely nyomtatva is megjelent, de digitális formában is elérhető  a rövid határidő miatt végül csak 6 szerző vállalata a tanulmány elkészítését. Viszont olyan kötet készült, amely „fogyasztható” formában mutatja be azt, hogyan is épül fel egy jó TDK, illetve OTDK dolgozat és milyen színesen és különlegesek lehetnek a témák.  

A dolgozatok mellett köszönjük azon kollégáink munkáját, akik vállaltak témavezetéseket, és/vagy zsűrizést is nem csak a kari fordulón, de az OTDK-n Komarnoban is. Mi, a kari TDK szervezői bízunk benne, hogy munkákkal segíteni tudtuk az elmúlt időszak TDK-zó hallgatóit és a következő években is még sok kutatás elindulását motiválhatjuk. Ezek anyagi vonzatainak finanszírozásáért pedig köszönetet mondunk az NTP-HHTDK pályázati forrásnak, és a pályázat adminisztrálásában dolgozó kollégáknak, akiknek a munkája számunkra tudósoknak, felbecsülhetetlen.

 

Kari TDK bizottság:

Prof. Dr. Kaposi Zoltán DSc. – kari TDT elnök

Dr. Putzer Petra, PhD – kari TDT titkár