Regionális Politika és Gazdaságtan Doktori Iskola

Regionális Politika és Gazdaságtan Doktori Iskola

Képzési információk:

Képzési idő: 8 félév

Megszerezhető képzettségi szint: doktori fokozat

 

A Doktori Iskola vezetője: Dr. Szerb László

Kelet-Közép-Európa első regionális tudományi doktori iskolája 1996-ban alakult. Képzésünk a térhez kapcsolódó elméleti és módszertani ismeretek alapján az európai és a hazai területi folyamatok kutatására készíti fel a hallgatókat.  A doktori fokozatot szerzett szakemberek képesek a régiók gazdaságait elemezni és értékelni, a tapasztalatokat hazai és nemzetközi viszonyok között alkalmazni, a regionális gazdaságtan és politika elméleteit tovább fejleszteni.

 

Az iskola specializációs irányai a következők:

 • Innováció és regionális növekedés
 • A vállalkozás szerepe a regionális fejlődésben
 • Regionális fejlesztést támogató gazdaságelemzések
 • A regionális fejlődést és politikákat alakító tényezők vizsgálata

 

Miért érdemes a Regionális Politika és Gazdaságtan Doktori Iskolát választani?

 • Folyamatos kutatástámogatás: Személyre szabottan, már az első félévtől szisztematikusan készítjük fel a hallgatókat a nemzetközi és hazai nívós szakmai publikálásra.
 • Világszintű külföldi kapcsolatok: iskolánk neves oktatói szoros szakmai kapcsolatokat ápolnak a regionális gazdaságtan és politika vezető nemzetközi műhelyeivel.
 • Pályázatok: támogatjuk a hazai és nemzetközi konferenciákon, nyári egyetemeken való részvételeket, a legkiválóbb hallgatók rangos nemzetközi kutatóműhelyekben tehetnek szert újabb tudásra, szerezhetnek tapasztalatokat és építhetnek kapcsolatokat.
 • Ösztöndíjak: a törvény szerint járó ösztöndíjon felül a kari költségvetésben kifejezetten doktoranduszok számára elkülönített kiemelt ösztöndíjkeretből extra ösztöndíjat biztosítunk a tanulmányi előmenetel és az intézményben felmutatott egyéb szakmai tevékenységek függvényében. 
 • Remek légkör az iskolában, amely egy gyönyörű városban működik.

 

Kiknek ajánljuk a doktori iskolát?

 • Azoknak az ambiciózus, a gazdaságtudományi kérdések és a gazdaságfejlesztés iránt érdeklődő mester diplomát szerzetteknek, akik igénybe kívánják venni egy nemzetközileg jól beágyazott, szisztematikus kutatástámogatással bíró program előnyeit.
 • Nem csak a közgazdasági és üzleti alapokkal rendelkezők, de más társadalomtudományi (például szociológia, politológia, történettudomány) vagy akár matematikai háttérrel érkezők előtt is nyitva áll iskolánk kapuja. (Ne feledjük, hogy több Nobel díjas közgazdász kezdte matematikusként.) Amennyiben szükséges, felzárkóztató ismereteket nyújtunk az első év során.

 

Karrierlehetőségek

A program által segített színvonalas publikálási eredmények, a nívós kutatói hálózatokba való bekapcsolódás támogatása jó esélyt kínál végzettjeinknek hazai és nemzetközi álláskeresésük során, hiszen nemcsak az egyetemi közegben, kutatóintézetekben, hanem minisztériumokban, gazdaságfejlesztéssel foglalkozó szervezetekben, EU-intézményekben, ismert nemzetközi szervezeteknél (pl. OECD) is elhelyezkedhetnek.

 

Munkarend Önköltség Képzési idő Képzés kezdete
nappali 500 000Ft

8 félév

2023. szeptember
nappali ösztöndíjas 8 félév

2023. szeptember

"A Rega Doktori iskola az elmúlt években gyűjtőhelyévé vált a kutatni vágyó, és a legszerteágazóbb közgazdasági témák iránt érdeklődő hallgatóknak. Bátran ajánlom mindenkinek a doktori képzés itteni elkezdését, aki vágyik a kutatói létre, ugyanis itt ezen van a legnagyobb hangsúly. Az iskola programja megadja neked a lehetőséget arra, hogy elmélyedj a saját szakterületeden; és mivel sokan vagyunk sok helyről hallgatók, ezért a szakmai viták során mindig számíthatsz majd a több szem többet lát elvén az építő kritikákra." Pelles Márton

„Inspiráló és a legnevesebb nyugati egyetemeket idéző közeg. Kitűnően felépített képzési struktúra, profi és neves, szakterületükön kiváló munkát végző oktatók. Minden adott egy kitűnő PhD programhoz.” Háló Krisztián