PÉCSI PÉNZÜGYI NAPOK

Az elmélet és a gyakorlat találkozása

A Pécsi Tudományegyetem Közgazdaságtudományi Kar, a PENTA UNIÓ Oktatási Centrum, a Magyar Okleveles Adószakértők Egyesülete, a Magyar Könyvvizsgálói Kamara, Nemzeti Adó- és Vámhivatal, a Magyar Számviteli Szakemberek Egyesülete, a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara és a Penta Akadémia Alapítvány

2023-BAN TIZENÖTÖDIK ALKALOMMAL RENDEZI MEG A PÉCSI PÉNZÜGYI NAPOKAT.

Az esemény helyszíne a PTE Közgazdaságtudományi Kara, ahol 2023. június 5-6-án két napra összegyűlik a hazai pénzügy és számvitel szakma, idén kiegészülve nemzetközi szakértőkkel és kutatókkal két betétkonferenciának köszönhetően.

2023-ban a XV. Pécsi Pénzügyi Napok keretében a gyakorló adószakértők, adótanácsadók, könyvvizsgálók és pénzügyi és számviteli szakemberek mellett a tudomány is képviselteti magát a

XVII. NEMZETKÖZI ADÓKONFERENCIA

és az

I. PÉNZÜGY ÉS SZÁMVITEL NEMZETKÖZI TUDOMÁNYOS KONFERENCIA

keretében.

A szakmai rendezvény kiemelt célja, hogy az érdeklődő hallgatóknak, szakembereknek, egyetemi oktatóknak, kutatóknak, vállalkozások képviselőinek „házhoz hozza” a szakmai tudást az adózás, pénzügyek és számvitel területén, kitérve a gyakorlati és szabályozási aktualitásokra, a gyakorlatban hasznosítható kutatási eredményekre. Emellett a két napos rendezvény a kapcsolatrendszer építését, kommunikációs- és érdekérvényesítési, valamint a kutatók számára publikációs lehetőséget biztosít.

A konferencia személyes jelenlét mellett online részvételre is lehetőséget biztosít a szakma képviselői és kutatói számára.

A konferencia idei témafelhívása

A FENNTARTHATÓSÁG ÉS ELLENÁLLÓKÉPESSÉG.

A környezetvédelmi, társadalmi és irányítási (ESG) tényezők egyre fontosabbá válnak a pénzügyekben, mivel a befektetők és egyéb érdekeltek fokozatosan ismerik fel az ESG kockázatok és lehetőségek hatását a befektetési hozamokra és a hosszú távú fenntarthatóságra. Az ESG-tényezők egyebek mellett a vállalat teljesítményét veszik figyelembe olyan területeken, mint az éghajlatváltozás, a környezeti hatások, az emberi jogok, a munkaügyi gyakorlat és az igazgatótanács sokszínűsége. Az elmúlt években a befektetők egyre inkább beépítették az ESG szempontokat a befektetési döntéshozatali folyamatukba, és számos pénzintézet fejlesztett ki ESG-központú termékeket és szolgáltatásokat. A COVID-19 világjárvány még inkább rávilágított az ellenálló képesség fontosságára a pénzügyekben, mivel az erős ESG-teljesítménnyel rendelkező vállalatok jobban átvészelték a válságot, és jobban meg tudták védeni alkalmazottaikat és közösségeiket. Ahhoz azonban, hogy az ESG-tényezőket teljes mértékben integrálni lehessen a pénzügyekbe, következetesebb, összehasonlíthatóbb és elérhetőbb adatokra van szükség az ESG-teljesítményről. Ehhez a vállalatoknak több információt kell közzétenniük az ESG-gyakorlataikról és teljesítményükről, a szabályozóknak pedig szabványokat és iránymutatásokat kell meghatározniuk az ESG-jelentésre vonatkozóan. A befektetőknek és a pénzintézeteknek továbbá eszközöket és módszereket kell kidolgozniuk az ESG kockázatok és lehetőségek elemzésére és értékelésére.

 

További információk:

I. PÉNZÜGY ÉS SZÁMVITEL NEMZETKÖZI TUDOMÁNYOS KONFERENCIA

XVII. NEMZETKÖZI ADÓKONFERENCIA (külső hivatkozás)