Interjú Palanovics Norberttel

Palanovics Norbert
Pick Szeged tokiói iroda
Irodavezető

Mutatkozzon be röviden! (Mivel foglalkozik most, hogyan vezetett idáig az útja? Mi motiválja a munkájában? Mit tart legfontosabbnak önmagával kapcsolatban?)

Pécsett születtem és ott is nőttem fel. 2004 óta élek Japánban, jelenleg a Pick Szeged tokiói irodáját vezetem. Egy PTE-s ösztöndíjjal kerültem először Japánba, de az utazás és a világ megismerése iránti vágy már korábban, egy svédországi Erasmus-ösztöndíj során megfertőzött.

A legfontosabb motivációs erő a munkámmal kapcsolatban az, hogy élvezem. Nap mint nap próbálok új kihívásokat találni, és egyre magasabbra rakni a lécet, hogy én is fejlődhessek, előreléphessek, új dolgokat láthassak és tapasztalhassak.

 

Milyen fontosabb állomásokat emelne ki életében, munkájában a Pécsiközgáz befejezése óta? (Akár szakmai, társadalmi vagy magánéleti oldalon.)

Az egyetem befejezése után egy évet egy mexikói magánegyetemen tanítottam. 2004-ben elnyertem egy japán állami ösztöndíjat, majd 2008-ban a Nagojai Egyetemen, nemzetközi kapcsolatokból doktoráltam. A kutatás mellett japán és ázsai tudósítóként dolgoztam magyar napi- és hetilapoknak, amely lehetővé tette, hogy a világ olyan részeit is megismerhessem, amelyekre máshogy nem lett volna lehetőségem. A Pick Szeged ezalatt keresett meg, amelynek eredményeképp az akkor még érintetlen ázsiai piacokon a mangalicán keresztül megkezdődött a Pick-brand felépítése.

 

Mit jelent az Ön számára a siker? (Akár szakmai, akár személyes életútját tekintve?)

A siker nem feltétlenül külsőségekben nyilvánul meg, és akkor jön legkönnyebben, ha az ember azt csinálja, amit szeret és élvez. Kitartás, kíváncsiság és az alkotás öröme vezethetnek el a leginkább hozzá: olyan, mint a hegymászónak egy nehéz csúcsot meghódítania.

 

Mit kapott a Pécsiközgáztól? (Melyek azok az értékek, élmények, amelyeket nálunk kapott? Miért (volt) érdemes ide járni?)

A Pécsiközgáz nyitotta ki számomra a világot. Lehetőséget nyújtott, hogy számos területen kipróbálhassam magamat, közösséget és barátokat adott; tudással, kalandokkal, új élményekkel teli szobákhoz vezető ajtókat mutatott, ahol aztán én dönthettem el, hogy melyiken és hova kívánok bemenni.

 

Ha a Pécsiközgáz szuperhős lenne, milyennek képzeli el? (Miért harcol? Mi a fő fegyvere, szuperképessége? Hogy néz ki, mit hord, mi a beceneve? stb.)

Egy olyan hősnek képzelném el, akinek az ereje belül rejlik, nem pedig az izmaiban vagy a külsőségekben. Nem egyperces hős és nem is igazi celeb; csak az ismeri meg a valódi énjét, aki sok időt tölt vele. Képes a tudat befolyásolására és arra, hogy a bűvkörébe kerülő emberek szemléletét és gondolkodását megváltoztassa. Olyan, aki az embereknek kellemes meglepetést tud okozni.