Képzési idő: 6+2 félév
Specializáció: Felelős és fenntartható turizmusfejlesztés, Üzleti adatelemzés
A szakképzettség megnevezése az oklevélben: közgazdász turizmus-vendéglátás alapképzési szakon / Economist in Tourism and Catering
Nekem való?
Ez a szak elsősorban az utazás és a vendéglátás szerelmeseinek szól. Ha nyitott és érdeklődő vagy a természeti értékek és a kulturális örökségek iránt és szívesen vennél részt a mindig változó turizmus adta szépségekben és kihívásokban, jól fogod itt érezni magad. A képzés ideális választás mindazok számára, akik élményalapú, kreatív, de szakmailag is stabil és jövőbiztos karrierre vágynak.
Az új tanterv olyan hallgatókat céloz meg, akik nemcsak jól kommunikálnak, de a gazdasági, marketing- és menedzsmentalapok mellett érdeklődnek a digitális megoldások, az adatalapú döntéshozatal, az okosturizmus vagy épp a szállodaipar és vendéglátás iránt. A képzés során nagy hangsúlyt kap a felelős és fenntartható turisztikai értékek átadása, így azoknak is ideális, akik felelősen gondolkodnak a jövőről.
Főbb tárgyak
B1 – Turizmusföldrajz, a turizmus területi dimenziói (6 kr) Fedezd fel, hogyan formálja a földrajz, a kultúra és a térszerkezet a turisztikai áramlatokat és desztinációkat hazánkban és világszerte.
B1 – Okosturizmus, adatalapú döntéshozatal a turizmusban (6 kr) Légy része a jövő turizmusának: adatvezérelt trendek, digitális eszközök és innovációk a fenntartható döntések szolgálatában.
B1 – Vendéglátás és gasztrokultúra (6 kr) Ismerd meg a gasztronómia kulturális és gazdasági jelentőségét, és fedezd fel, hogyan válik egy étel élménnyé a turizmusban.
Specializáció
A „Felelős és fenntartható turizmusfejlesztés” specializáció a jövő turizmusának szakembereit képzi. Ez az irányvonal azoknak szól, akik nem csupán gazdasági sikerekben, hanem társadalmi felelősségvállalásban, környezeti fenntarthatóságban és emberközpontú élményekben is látják a turizmus valódi értékét. A specializáció célja, hogy a hallgatók olyan többlettudásra tegyenek szert, amellyel képesek lesznek:
• felelős turisztikai marketingstratégiák tervezésére,
• megérteni és alkalmazni az egészségturizmus és holisztikus szemlélet szerepét a turizmusban,
• követni és alakítani a globális turisztikai trendeket ,
• akadálymentes, inkluzív és mindenki számára elérhető turisztikai szolgáltatásokat tervezni,
• és ami a legfontosabb: adatalapú, fenntartható turizmustervezést végezni valós piaci, tervezési vagy önkormányzati kontextusban.
Ez a specializáció konkrét többletképesítést jelent: a hallgatók nemcsak a hagyományos turisztikai menedzsment ismeretekkel rendelkeznek majd, hanem olyan tudással, amellyel a fenntartható desztinációmenedzsment, közösségi turizmusfejlesztés és ESG-elvek mentén tervezett szolgáltatásfejlesztés területén is megállják a helyüket. Röviden: ez a specializáció azoknak való, akik nemcsak megérteni, hanem felelősen, tudatosan, adatokra és értékekre építve formálni is szeretnék a turizmus jövőjét.
Üzleti adatelemzés – Ha szeretnéd megérteni, mit mondanak az adatok: A legtöbb üzleti döntés – akár egy bolt árukészletéről, egy cég kampányáról vagy egy utazási iroda szolgáltatásairól van szó – adatokon alapul. A vállalkozások számára pedig egyre több adat áll rendelkezésre a belső folyamatokról, a piaci környezetről, amelyek ezeket a döntéseket megalapozzák. A profi döntéshozatalhoz azonban érteni kell az adatok nyelvét éppúgy, mint az üzleti folyamatokat. Az „Üzleti adatelemzés” specializáció abban segít, hogy ne csak nézd az adatokat, hanem meg is értsd őket, és képes legyél velük okosan bánni. Megtanulod, hogyan lehet adatokat gyűjteni, tárolni, elemezni és látványosan bemutatni – és mindezt úgy, hogy valódi üzleti kérdésekre tudj válaszolni.
A képzés tanterve ide kattintva tekinthető meg.
Miért érdemes a Turizmus-vendéglátás alapszakot választanod?
Az új tanterv egyik legnagyobb erőssége, hogy a klasszikus turizmus- és vendéglátásismeretek mellett kiemelt szerepet kapnak a naprakész, innovatív tudásterületek: ilyen például az okosturizmus, az adatalapú döntéshozatal, a digitalizáció, vagy a fenntartható turisztikai termékfejlesztés. Emellett a hallgatók fókuszálhatnak olyan érdekes és releváns területekre, mint a kulturális turizmus, a szálláshely-szolgáltatás menedzsment, az esemény- és utazásszervezés, vagy éppen a gasztronómiai élményturizmus.
A képzés kiemelten gyakorlatorientált: a hetedik és nyolcadik félévben összesen 50 kredit értékű szakmai gyakorlat várja a hallgatókat, amely lehetőséget biztosít valós piaci környezetben történő tapasztalatszerzésre. Ez nem csupán a munkaerőpiaci elhelyezkedést könnyíti meg, de segít abban is, hogy a hallgatók már az egyetem alatt konkrét karrierutat kezdjenek kiépíteni.
A szak további fontos jellemzője a személyre szabhatóság, az önálló ötletekre, projektekre és kreativitásra épülő oktatás, valamint az a szemlélet, hogy a turizmus jövője adatvezérelt, felelős és élményalapú. Ez a képzés azoknak szól, akik nemcsak alkalmazkodni szeretnének a jövő kihívásaihoz, hanem aktívan formálni is azt.
Továbbtanulási lehetőségek
A többi alapszakos képzéshez hasonlóan a Turizmus-vendéglátás szak is felkészít a kar bármely mesterszakán való továbbtanulásra. A Turizmus-menedzsment mesterszak tovább mélyíti az alapszakon szerzett ismereteket és vezetőket képez, akik magas szintű hozzáértéssel tudják saját turisztikai vállalkozásukat vezetni, vagy épp a turizmus irányító szervezeteiben segíteni az ország fejlődését.
Karrier
Utazásszervező
Rendezvényszervező
Hotel manager
Idegenvezető
Munkarend | Önköltség | Képzési idő | Képzés kezdete |
---|---|---|---|
Nappali | Államilag támogatott | 6+2 félév | 2025. szeptember |
Nappali | 375 000 Ft/félév | 6+2 félév | 2025. február és szeptember |
Jelentkezés az E-felvételi rendszerén keresztül. Részletes szakleírás a felvi.hu oldalán.