Bélyácz Iván MTA Arany Életpálya díjas

2022. december 8. 15:25

A Magyar Tudományos Akadémia Cursus vitae aureus, (Arany Életpálya) díjjal ismerte el Karunk nyugalmazott oktatóját, Bélyácz Iván professzort. A jelentős elismerést egy kivételesen termékeny és nemzetközi szinten is jelentős életpályával érdemelte ki Professzor Úr, amelyhez ezúton is gratulálunk. 

Bélyácz Iván egész oktatói és tudományos munkássága a Pécsi Tudományegyetem Közgazdaságtudományi Karához kötődik, hiszen 1971 óta dolgozott itt. 1991 óta egyetemi tanár. 1994 óta a Közgazdaságtudományi Karon működő Gazdálkodástani Doktori Iskola vezetője. 1984-1992 között az egyetem rektor-helyettese volt. Ő maga így nyilatkozott a most odaítélt Arany Életpálya díjról: 

Vállalatgazdász vagyok, egész pályám során ezzel foglalkoztam és vállalati pénzügyekkel. Nagyon nagy elismerés nekem, elsősorban azért, mert ezt a díjat a saját legszűkebb szakmámtól kaptam. 2010-ben már a Gazdálkodástudományi Intézettől kaptam egy hasonló elismerést és most pedig a Gazdálkodástudományi Bizottság ítélte nekem az életmű díjat.

Kutatási területe a befektetések tőkefinanszírozási és hatékonysági problémái, az amortizáció elmélete és gyakorlata, valamint a beruházások hatékonysága. A pénzügyi gazdaságtan hazai kutatását nagyban segítették jelentősnek tekintett művei. Tanulmánya jelent meg a vállalati tőkestruktúráról, a külföldi működőtőke és a külső eladósodás kapcsolatáról, valamint a vállalati teljesítmény mérésének etikai aspektusairól. Több mint hetven tudományos publikáció szerzője vagy társszerzője.  

Amikor én az egyetemi oktatói, illetve a kutatói pályámat kezdtem, a tudományban a vállalatról nagyon kevés és hiányos ismeret állt rendelkezésre. Egész pályám során ezeknek az ismereteknek a gazdagítására törekedtem. Ma már a vállalatról lényegesen differenciáltabb képünk van és örülök, ha szerény munkámmal ehhez én is hozzájárulhattam.

Kutatói pályája, publikáció példaként állhatnak a fiatal kutatók előtt. Bélyácz professzor így nyilatkozott a következő generációkról: 

Minden generációban vannak sikeres és ígéretes fiatalok, most is vannak. Ugyan nem nagy tömegben, de vannak elkötelezett fiatalok, akik a tudományos előmenetelben, a kutatásban, a publikációban találják meg az önmegvalósításnak a lehetőségét. Ez nem volt - és nem is lesz soha - tömegjelenség. Sok kínlódással járó út a kutatói pálya. Több helyen oktattam, doktori oktatásban is segítettem, nagyon sok tehetséges fiatallal találkoztam. Hogy kinél lesz életpálya, az majd elválik.

Kapcsolódó Híreink

2023-as publikációs jelentés

Megjelent a PTE Közgazdaságtudományi Kar 2023-as évre vonatkozó részletes kutatási jelentése, amely az alábbi linken..

Krekó Béla díj

A Gazdaságmodellezési Társaság (GMT) Elnöksége által 2000-ben alapított Krekó Béla díjat a gazdaságmodellezés területén..

Nemzeti Tehetség Program új pályázati felhívásai

Megjelentek a Nemzeti Tehetség Program új pályázati felhívásai!

FDSZ díjat adományoztak Karunk egy munkatársának

A Pécsi Tudományegyetem idén május 25-én tartotta meg hagyományos Pedagógusnapi és Díszoklevél-átadó Ünnepi Szenátusi..

IDÉN ELŐSZÖR ADTÁK ÁT A NEMZETKÖZIESÍTÉSI DÍJAKAT

Idén már negyedik alkalommal rendezte meg a Nemzetközi Igazgatóság a Nemzetközi Pikniket a Rektori Hivatalban.

Mikrotanúsítványt adó képzések, regionális impaktmérések és a tantervek átalakítása

Ebben a félévben is megtartottuk az Intézeti és Kari Tanácsadó Testületi üléseket, melyek keretében partnereinkkel..

Battyáni Réka Rektori Dicséretben részesült

Az idei évben Rektori Dícséretben részesült kolléganőnk, Battyáni Réka.

Arany Katedra díjat kapott a KTK oktatója

Újabb, jeles kitüntetésekkel díjazták Karunkat az ünnepi szenátusi ülésen.