Dr. Rekettye Gábor átvette az MTA Arany Életpálya díját

2022. december 8. 11:52

Rekettye Gábor professzor, a Pécsi Tudományegyetem Közgazdaságtudományi Karának nyugalmazott professzora 2022. novemberében személyesen is átvehette a tavalyi évben neki ítélt Arany Életpálya díjat (Cursus Vitae Aureus) a Magyar Tudományos Akadémiától. Az elismerést Professzor Úr kiemelkedő tudományos életművének elismeréseképpen kapta, amelyhez a Közgazdaságtudományi Kar ezúton is gratulál.  

Rekettye Gábor Professzor Urat arról kérdeztük, milyen jelentősége van ennek a díjnak a gazdag életműben? 

Ez egy viszonylag új keletű díj, amelyet eddig öten kaptuk meg, akik közül egy már nincs az élők sorában. A Pécsi Tudományegyetem Közgazdaságtudományi Kara két fővel is képviselteti magát, hiszen Bélyácz Iván kollégám is most vehette át a díjat. Az MTA-n belül működő Gazdálkodástudományi Bizottság olyan 60 év feletti kutatóknak adományozza az Arany Életpálya díjat, akiknek a teljesítménye túlnő a saját intézete és akár az ország határain kívül is. Ez egy komoly megtiszteltetés, aminek nagyon örülök és amire büszke is vagyok.

 

Dr. Rekettye Gábor professor emeritus a PTE Közgazdaságtudományi Karán, ahol 1993-1996 között dékán volt és a Marketing Tanszéket 16 éven át vezette.  A tudomány kandidátusa, habilitált doktor, 2003-ban a Magyar Tudományos Akadémia doktora lett. Munkásságát több szak- és tankönyv, illetve több, mint 300 tudományos közlemény fémjelzi. A Marketing & menedzsment tudományos folyóirat szerkesztőbizottságának elnöke. Több nemzetközi folyóirat szerkesztőbizottságának tagja. 2005 és 2011 között a MTA-n működő Marketingtudományi Bizottság elnöke volt. 2013-ban Magyarország köztársasági elnöke a Magyar Érdemrend Tisztikeresztjével tüntette ki.    

  

Ez az életműdíj a tudományos teljesítményre vonatkozik. Erre természetesen büszke vagyok, de emellett én azon kevesek közé tartozok, akik dolgoztak is az egyetem kapuin kívül. Ebből 5 és fél év a kereskedelmi diplomáciában volt, hiszen Japánban voltam a magyar kirendeltség vezetője. Az ottani eredményekre és a gyárban vagy a külker vállalatnál elért eredményekre is azt hiszem büszke lehetek. 

 

Az MTA Gazdaságtudományi Bizottsága a 2022-ben létrehozott egy Grémiumot, amely idéntől testületileg dönt arról, hogy kiket javasol erre a díjra, ennek elnöki posztját szintén Rekettye Gábor Professzor Úr tölti be. 

Életműve fontos zsinórmérték lehet a mai fiatal kutatók számára. Úgy látja, hogy a mai generációnak egyszerre könnyebb és nehezebb dolga van a tudományos pályán. 

 

Kutatóként szerencsés generációba tartozom. Tudományos oldalról annak az időszaknak az volt a hátránya, hogy publikálni tilos volt akkor nyugaton. A mai fiataloknak sok és nagyobb lehetőségek állnak rendelkezésükre, de negatív oldala is van persze. Sokkal inkább megnövekedett a verseny és a publikálási lehetőségek száma olyan nagy, hogy kiválasztani azt, hogy hol, mikor, hogyan. Ebben a hatalmas versenyben komoly feladat nekik, hogy elérjék azokat az eredményeket, amiket mi elértünk.”

Kapcsolódó Híreink

2023-as publikációs jelentés

Megjelent a PTE Közgazdaságtudományi Kar 2023-as évre vonatkozó részletes kutatási jelentése, amely az alábbi linken..

Krekó Béla díj

A Gazdaságmodellezési Társaság (GMT) Elnöksége által 2000-ben alapított Krekó Béla díjat a gazdaságmodellezés területén..

Nemzeti Tehetség Program új pályázati felhívásai

Megjelentek a Nemzeti Tehetség Program új pályázati felhívásai!

FDSZ díjat adományoztak Karunk egy munkatársának

A Pécsi Tudományegyetem idén május 25-én tartotta meg hagyományos Pedagógusnapi és Díszoklevél-átadó Ünnepi Szenátusi..

IDÉN ELŐSZÖR ADTÁK ÁT A NEMZETKÖZIESÍTÉSI DÍJAKAT

Idén már negyedik alkalommal rendezte meg a Nemzetközi Igazgatóság a Nemzetközi Pikniket a Rektori Hivatalban.

Mikrotanúsítványt adó képzések, regionális impaktmérések és a tantervek átalakítása

Ebben a félévben is megtartottuk az Intézeti és Kari Tanácsadó Testületi üléseket, melyek keretében partnereinkkel..

Battyáni Réka Rektori Dicséretben részesült

Az idei évben Rektori Dícséretben részesült kolléganőnk, Battyáni Réka.

Arany Katedra díjat kapott a KTK oktatója

Újabb, jeles kitüntetésekkel díjazták Karunkat az ünnepi szenátusi ülésen.