Hogyan tovább? szülői fórum

2019. január 25. 11:11

2019. január 19-én 10 órától Karunkon Szülői fórumot tartunk a pályaválasztásról, határidőkről, támogatásokról, ösztöndíjakról. Minden érdeklődő szülőt sok szeretettel várunk! 

Pályaválasztási dilemmák - hogyan tovább?

A pályaválasztás során sokszor kiemelt fontosságú, hogy a szülők támogassák gyermekeiket továbbtanulási döntéseikben. Éppen ezért karunk nemcsak a diákoknak igyekszik segíteni nyílt napjaival, hanem a szülők számára is megfelelő információt kíván biztosítani. Milyen fontos határidőket kell betartani? Milyen anyagi terheket jelent a továbbtanulás és megtérülhet-e ez a befektetés? Milyen támogatások, ösztöndíjak érhetők el? Többek között ezekre a felmerülő kérdésekre szeretnénk megadni a választ a január 19-én 10 órától tartott szülői fórumon. 

Helyszín: PTE Közgazdaságtudományi Kar B314-es terem – 7622 Pécs, Rákóczi út 80. (bejárat a Vasvári Pál utca felől)
Időpont: 2019. január 19. (szombat) 10:00

Minden érdeklődő szülőt sok szeretettel várunk! 

50 nap van hátra a felvételi jelentkezési határidőig

A hamarosan érettségiző diákokra kihívásokkal teli időszak vár. Nemcsak azt kell eldönteniük, hogy melyik tárgyakból érettségizzenek (akár emelt szinten), hanem hamarosan elérkezik a február 15-e is, a felvételi határideje. Ki kell választaniuk, hogy melyik főiskolai, egyetemi szakon tanuljanak tovább. A döntés természetesen a legtöbb esetben nem egyszerű, hiszen messze nem minden gyerek születik határozott elképzelésekkel, és a többség még most, a határidőhöz közel is bizonytalan a választást illetően. Éppen ezért érdemes a döntési folyamatot átgondoltan felépíteni.

A legfontosabb természetesen az, hogy mi érdekli leginkább a hamarosan felvételiző diákot, de emellett még más tényezőket is érdemes mérlegelni. Az érdeklődésen kívül a későbbi elhelyezkedési lehetőségeket és a várható fizetéseket is jó számításba venni. Az Oktatási Hivatal frissdiplomások körében végzett kutatásai alapján az elmúlt években az informatikai végzettségű pályakezdők mellett a gazdaságtudományi és műszaki végzettségűek kapják a legmagasabb a havi nettó átlagjövedelmet, míg a legalacsonyabb bért a pedagógiai és agrár szakterületen végzettek kapják. A Diplomás Pályakövetési Rendszer (DPR) felmérése alapján például a karunkon végzett hallgatók kétharmada három hónapon belül talál munkát. Míg ez más egyetemek, karok és képzések esetén akár a duplájára is nőhet.

Több pályaválasztási szakember felhívja arra a figyelmet, hogy a gyorsan változó világban ma még nem léteznek azok a szakmák, amelyek 10 év múlva a legkeresettebbek lesznek. Érdemes ezért olyan képzési területben gondolkodni, amely széleskörű elhelyezkedési lehetőségeket és sokoldalúan felhasználható tudást, képességeket biztosít.

Mindemellett lényeges lehet a bekerülési ponthatár is. A felvi.hu kimutatásai alapján a vidéki egyetemeken átlagosan alacsonyabbak a bekerülési ponthatárok, mint a budapesti képzések esetében. Ez azonban közel sem jelenti azt, hogy a képzés gyengébb volna, amit a HVG rangsor eredményei is megerősítenek.

Nem utolsó sorban pedig anyagi szempontból sem árt jól megválasztani, hogy melyik városban van az a felsőoktatási intézmény, amelynek falai között a felvételiző később éveket tölt majd el, illetve milyen anyagi terheket jelent az adott képzés az esetlegesen felmerülő tandíjon felül. A Privátbankár adatai szerint az albérletek árai Budapest tíz nagy egyetemének kerületeivel és hét egyetemi város összehasonlításával Pécsett szinte a legolcsóbbak.

Kapcsolódó Híreink

2023-as publikációs jelentés

Megjelent a PTE Közgazdaságtudományi Kar 2023-as évre vonatkozó részletes kutatási jelentése, amely az alábbi linken..

Krekó Béla díj

A Gazdaságmodellezési Társaság (GMT) Elnöksége által 2000-ben alapított Krekó Béla díjat a gazdaságmodellezés területén..

Nemzeti Tehetség Program új pályázati felhívásai

Megjelentek a Nemzeti Tehetség Program új pályázati felhívásai!

FDSZ díjat adományoztak Karunk egy munkatársának

A Pécsi Tudományegyetem idén május 25-én tartotta meg hagyományos Pedagógusnapi és Díszoklevél-átadó Ünnepi Szenátusi..

IDÉN ELŐSZÖR ADTÁK ÁT A NEMZETKÖZIESÍTÉSI DÍJAKAT

Idén már negyedik alkalommal rendezte meg a Nemzetközi Igazgatóság a Nemzetközi Pikniket a Rektori Hivatalban.

Mikrotanúsítványt adó képzések, regionális impaktmérések és a tantervek átalakítása

Ebben a félévben is megtartottuk az Intézeti és Kari Tanácsadó Testületi üléseket, melyek keretében partnereinkkel..

Battyáni Réka Rektori Dicséretben részesült

Az idei évben Rektori Dícséretben részesült kolléganőnk, Battyáni Réka.

Arany Katedra díjat kapott a KTK oktatója

Újabb, jeles kitüntetésekkel díjazták Karunkat az ünnepi szenátusi ülésen.