Itthon továbbra is az 1., a világon a 23. legzöldebb egyetem a PTE!

2023. december 6. 12:49

A Pécsi Tudományegyetem (PTE) 2023-ban nyolcadik alkalommal mérette meg magát a „UI GreenMetric World University Rankings” nemzetközi programban. A Pécsi Tudományegyetem a világ „zöld egyetemeinek” élmezőnyében 1183 egyetem részvételével az előkelő 23. helyen végzett, és a rangsorban szereplő 12 magyar egyetem közül immár negyedszerre bizonyult a legjobbnak, ismét kiérdemelve a legzöldebb hazai egyetem címet.

„A fenntarthatósági célokhoz való közelítés mutatja, hogy a PTE sikeresen haladt előre a tervezett célok felé, ami a fenntarthatóság terén tett erőfeszítéseink eredményességét mutatja. A verseny és gondolatok közötti folyamatos inspiráció mellett a PTE arra ösztönzi a saját intézményét, hogy minden oktatási és kutatási terület foglalkozzon a fenntarthatósággal. A rendszerszintű megközelítés, a fenntarthatóság irányvonalának komplexitása és a partneri együttműködés lehetővé teszi a kihívások teljeskörű kezelését. A Pécsi Tudományegyetem küldetésének tekinti, hogy a hazai és a nemzetközi felsőoktatási piac magas szinten elismert intézményeként, a jövő generációinak jövőjét meghatározó környezeti, társadalmi, gazdasági fenntarthatóság kiemelt tudásipari szereplője, a magyar kormány fontos képzési és kutatási partnere, valamint hazánk és Közép-Európa klímacéljait támogató üzleti és egyéb szervezetek számára jelentős kutatási szolgáltatásokat nyújtó tudásközpontja legyen” – emelte ki dr. Szili Katalin, a PTE fenntarthatóságért felelős kuratóriumi tagja.

„Az egyetemeknek kritikus szerepük van a fenntartható fejlődés irányában, hiszen ezek az intézmények nem csupán oktatnak és kutatnak, hanem vezető szerepet játszanak a társadalom formálásában és a jövő generációinak felkészítésében” – tette hozzá Decsi István, a PTE kancellárja. „Miért is fontos, hogy a Pécsi Tudományegyetem aktívan törekedjen a fenntartható fejlődési célok elérésére? Először is, a PTE jó és adaptálható gyakorlatokat mutathat be a felsőoktatás és térségünk szervezetei számára. A kiterjedt partnerhálózattal rendelkező nagy szervezetek, mint az Egyetem is, képesek arra, hogy az általuk tanúsított elkötelezettség pozitív hatást gyakoroljon és inspiráljon másokat is a fenntartható szemlélet alkalmazására. Másodszor, az egyetemünknek felelőssége van az egész életen át tartó tanulás megvalósításában. A fenntarthatóság oktatása és integrálása az egyetemi tananyagba, valamint az üzemeltetési szemléletbe lehetővé teszi, hogy az egyetemi polgárok tájékozottak legyenek a témában és elkötelezzék magukat a fenntartható életmód és munkamenet iránt, hozzájárulva ezáltal a társadalom környezettudatosságának növekedéséhez. Harmadszor, az egyetem kiterjedt infrastruktúrával és erőforrásokkal rendelkezik, amely megkívánja a fenntartható műszaki megoldások mielőbbi alkalmazását. A megújuló energia használata, a hulladékcsökkentés és az ökológiai lábnyom minimalizálása által a PTE hozzájárul a környezeti fenntarthatóság megvalósításához. Végül, de nem utolsósorban az egyetemek és a PTE is a kutatások és innovációk központjai, így aktívan vesznek részt a fenntarthatóságot elősegítő új technológiák és megoldások fejlesztésében. Az ilyen kutatások eredményei hatással lesznek a gazdaságra, a társadalomra és a környezetre egyaránt”– foglalta össze Decsi István. Az űrlap teteje

„Összességében az egyetemek elkötelezettsége a fenntartható fejlődés mellett nem csupán saját közösségükre és környezetükre van hatással, hanem lehetőséget ad számukra, hogy vezető szerepet vállaljanak a fenntartható jövő kialakításában, és elősegítsék azt a társadalmat, amely a jövő generációk számára élhető környezetet biztosít”– mondta el Kulcsár Tünde, a PTE Zöld Egyetem programkoordinátora.

 

A frissen megjelent rangsor elérhető a https://greenmetric.ui.ac.id/rankings/overall-rankings-2023 honlapon.

Kapcsolódó Híreink

2023-as publikációs jelentés

Megjelent a PTE Közgazdaságtudományi Kar 2023-as évre vonatkozó részletes kutatási jelentése, amely az alábbi linken..

Krekó Béla díj

A Gazdaságmodellezési Társaság (GMT) Elnöksége által 2000-ben alapított Krekó Béla díjat a gazdaságmodellezés területén..

Nemzeti Tehetség Program új pályázati felhívásai

Megjelentek a Nemzeti Tehetség Program új pályázati felhívásai!

FDSZ díjat adományoztak Karunk egy munkatársának

A Pécsi Tudományegyetem idén május 25-én tartotta meg hagyományos Pedagógusnapi és Díszoklevél-átadó Ünnepi Szenátusi..

IDÉN ELŐSZÖR ADTÁK ÁT A NEMZETKÖZIESÍTÉSI DÍJAKAT

Idén már negyedik alkalommal rendezte meg a Nemzetközi Igazgatóság a Nemzetközi Pikniket a Rektori Hivatalban.

Mikrotanúsítványt adó képzések, regionális impaktmérések és a tantervek átalakítása

Ebben a félévben is megtartottuk az Intézeti és Kari Tanácsadó Testületi üléseket, melyek keretében partnereinkkel..

Battyáni Réka Rektori Dicséretben részesült

Az idei évben Rektori Dícséretben részesült kolléganőnk, Battyáni Réka.

Arany Katedra díjat kapott a KTK oktatója

Újabb, jeles kitüntetésekkel díjazták Karunkat az ünnepi szenátusi ülésen.