Kétszeresére bővíti a PTE a rektori ösztöndíjasok körét

2020. május 13. 10:12

A duplájára bővíti a korábbi kétszáz fős létszámkeretet a Pécsi Tudományegyetem, így idén már 400 elsőéves diák kaphat százezer forintos rektori ösztöndíjat. A juttatásra pályázók közül a PTE minden karán azokat választják ki, akik a legjobb pontszámmal jutnak be és első helyen jelölték meg Pécs egyetemét a felvételin.

Befogadó egyetemként a PTE alapértéke, hogy a szociális helyzet nem foszthat meg senkit a továbbtanulás esélyétől – indokolta dr. Miseta Attila rektor a döntést. Mivel különlegesen nehéz időket élünk, ahol a társadalmi szolidaritás kiemelten fontos, idén kétszer annyi elsőéves hallgató jelentkezhet a rektori ösztöndíjra – részletezte az egyetem vezetője. A bővítéssel 400 fő, 200 önköltséges és 200 államilag támogatott hallgató számára lesz elérhető a tanulmányokat segítő juttatás. Emellett a hallgatóit a Pécsi Tudományegyetem számos egyéb ösztöndíjjal is támogatja, melyekre már az első szemesztertől lehet pályázni.

A 2020-ban felvételizők legjobbjai számára meghirdetett rektori ösztöndíj összege 100.000 forint a pályázati kiírásban közöltek szerint. A juttatás elérhető a  2020. évi általános és pótfelvételi eljárásban felvételizők számára egyaránt, amennyiben első helyen jelölték meg a PTE valamely nappali tagozatos alap- vagy osztatlan képzését. További feltétel, hogy az őszi és tavaszi félévében is folytassák a tanulmányaikat, és az első félévben legalább 17 kreditet teljesítsenek. Az ösztöndíjasokat a pályázók közül minden karon a legmagasabb pontszámmal felvettek köréből választják ki, összesen 200 fő állami ösztöndíjas és 200 fő önköltséges hallgató számára biztosítják a juttatást. Az ösztöndíj szétosztásáról a pályázók között karonként a pályázók arányában, szintén a felvételi összpontszám alapján rangsorolva döntenek. A pályázatokat 2020. szeptember 4-ig lehet benyújtani.

Az ösztöndíjat a Pécsi Tudományegyetem 200 fő számára egy Európai Uniós forrásból finanszírozza, az EFOP-3.4.3-16-2016-00005 azonosítószámú pályázat komplex intézményfejlesztés megvalósítását teszi lehetővé a 2021-ig terjedő időszakban. A „Korszerű egyetem a modern városban: Értékközpontúság, nyitottság és befogadó szemlélet egy 21. századi felsőoktatási modellben” elnevezésű projekt egyebek közt hátrányokkal küzdő csoportok számára biztosít lehetőséget az egyetemi tanulmányokra, erősíti az egyetemi integrációt és innovációt, valamint a PTE nemzetközi szerepvállalását.

További információ: https://felveteli.pte.hu/

Kapcsolódó Híreink

2023-as publikációs jelentés

Megjelent a PTE Közgazdaságtudományi Kar 2023-as évre vonatkozó részletes kutatási jelentése, amely az alábbi linken..

Krekó Béla díj

A Gazdaságmodellezési Társaság (GMT) Elnöksége által 2000-ben alapított Krekó Béla díjat a gazdaságmodellezés területén..

Nemzeti Tehetség Program új pályázati felhívásai

Megjelentek a Nemzeti Tehetség Program új pályázati felhívásai!

FDSZ díjat adományoztak Karunk egy munkatársának

A Pécsi Tudományegyetem idén május 25-én tartotta meg hagyományos Pedagógusnapi és Díszoklevél-átadó Ünnepi Szenátusi..

IDÉN ELŐSZÖR ADTÁK ÁT A NEMZETKÖZIESÍTÉSI DÍJAKAT

Idén már negyedik alkalommal rendezte meg a Nemzetközi Igazgatóság a Nemzetközi Pikniket a Rektori Hivatalban.

Mikrotanúsítványt adó képzések, regionális impaktmérések és a tantervek átalakítása

Ebben a félévben is megtartottuk az Intézeti és Kari Tanácsadó Testületi üléseket, melyek keretében partnereinkkel..

Battyáni Réka Rektori Dicséretben részesült

Az idei évben Rektori Dícséretben részesült kolléganőnk, Battyáni Réka.

Arany Katedra díjat kapott a KTK oktatója

Újabb, jeles kitüntetésekkel díjazták Karunkat az ünnepi szenátusi ülésen.