Kutatók Éjszakája a Pécsiközgázon 2021

2021. szeptember 6. 15:32

Karunk az idei évben is becsatlakozik a méltán népszerű Kutatók Éjszakája elnevezésű kezdeményezésbe. A Kutatók Éjszakája egy Európa-szerte megrendezett ingyenes eseménysorozat a tudomány és a kutatói életpálya népszerűsítésére.

Ennek keretében szeptember 24-én, pénteken változatos programokkal várjuk az érdeklődőket a Pécsiközgáz épületében! 

A programon való részvétel a létszámkorlát miatt regisztrációhoz kötött!

A programsorozat keretein belül az alábbi előadásokon vehetnek részt az érdeklődők:

17.00-17.45: Az adócsalás ezer arca

Előadó: Dr. Lukovszki Lívia

Helyszín: B310

Létszámkorlát: 60 fő

Az előadás rövid ismertetője: 

"Másként látja az adócsalást az adóellenőr, az adózó, a társadalom, a törvényhozó. De hogyan látják a kutatók? Az adócsalás társadalmi vagy gazdasági probléma? Hazai vagy nemzetközi színtéren kell védekezni az adócsalás ellen? Milyen hatásai vannak a digitalizációnak az adócsalásra? Ilyen és ehhez hasonló kérdésekre keressük a választ az előadás során."

További információért kattinsd ide!

 

18.00-19.30: A koronavírus-járvány gazdasági utórezgései 

Előadó: Bessenyei István

Helyszín: B310

Létszámkorlát: 30 fő

Az előadás rövid ismertetője: 

"A társadalom gazdasági alrendszerének tartós megváltozását eredményezi-e a járvány? Ha igen, milyen jellegű lesz ez a változás? Ha nem, milyen elhúzódó hatásai lesznek a járványnak? Milyen gazdasági tanulságokkal szolgál számunkra a koronavírus-járvány?"

További információért kattints ide!

 

18.00-19.15: Expecto Patronum! - Bepillantás a coaching szemléletébe és a módszereibe a filmes univerzumon keresztül

Előadó: Dr. Balogh Gábor

Helyszín: B316

Létszámkorlát: 50 fő

Az előadás rövid ismertetője: 

"A business és felsővezetői (executive) coaching napjaink egyik népszerű és hatékony vezetőfejlesztési, munkatársfejlesztési módszere. Számos filmben szinte észrevétlenül tanítanak bennünket coaching technikákra, ám nem biztos, hogy mindez tudatosodik bennünk. Ha így szemléljük a filmek világát, másfajta perspektívából szerezhetünk felismeréseket. Például a Harry Potter univerzumában egy-egy varázsige mintha a coaching kérdések megelevenedett és látványos változata lenne. Az ilyen szimbolikával megjelenő üzenetek mélyebb tartalmakat rejthetnek, mint első ránézésre gondoltuk. Az előadásban néhány filmjelenet példáján mutatom be a lehetséges párhuzamokat a coaching szemlélettel. Ezeken keresztül körvonalazom, hogy mi a coaching, és mi nem az, hiszen sokan félreértik ezt a szakmát, ezért további célom, hogy eloszlassak néhány tévhitet, mítoszt, sztereotípiát a coachinggal kapcsolatban."

További információért kattints ide!

 

17.00-18.00: Láss a fogyasztó szemével!

Előadók: Lázár Erika, Dr. Németh Péter

Helyszín: B316

Létszámkorlát: 50 fő

Az előadás rövid ismertetője: 

"Az interaktív előadás során választ kapnak az érdeklődők arra a kérdésre, hogy milyen kutatási módszer van a kérdőíven túl, vagyis, hogy hogyan tudjuk vizsgálni a vásárlókat, a vásárlói döntéshozatalt innovatív módszerekkel. Az előadás során a szemkamerás kutatási módszer vásárlói kutatásokban való alkalmazásáról lesz szó, természetesen úgy, hogy közben valós, friss példákat mutatunk, és az eszköz működését is megmutatjuk."

További információért kattints ide!

 

19.30-20.30: Milyen munkatárs vagy és milyet szeretne a főnököd?

Előadó: Dr. Sipos Norbert, Dr. Balogh Gábor

Helyszín: B310

Létszámkorlát: 100 fő

Az előadás rövid ismertetője: 

"Mindannyiunk számára fontos kérdés az ideális munkahely megtalálása, amely kielégíti az igényeinket, az elvárásainkat. Ezek a legtöbbször ismertek, viszont alapvető kérdés, hogy tényleg ismerjük-e önmagunkat? Tudjuk, hogy miként reagálunk a mindennapok során felmerülő problémákra, feladatokra? Tudjuk, hogy miként működünk stresszhelyzetben, rövid határidő esetén? Ugyanilyen fontos kérdés, – bár a legtöbbször fel sem merül bennünk – hogy tudjuk-e, milyen munkatársat, alkalmazottat szeretne a munkahely? Ezekre keressük a választ a Pécsiközgázon megvalósuló és a hallgatók számára kötelező kompetenciamérés, valamint az egyetemen folytatott Diplomás Pályakövető Rendszer felmérések segítségével."

További információért kattints ide!

 

19.30-20.30: Turizmus - áldás vagy átok?

Előadó: Raffay Zoltán

Helyszín: B316

Létszámkorlát: 100 fő

Az előadás rövid ismertetője: 

"A turizmust a XXI. század iparágának, a béke iparágának tartják, és nyilvánvaló gazdasági hatásai mellett szerepe valóban megkérdőjelezhetetlen a más kultúrák megismerésében, a tolerancia szintjének növelésében. Az érem másik oldala, hogy az immár évente közel másfél milliárd nemzetközi és a sokkal több hazai utazás nehezíti, sok esetben szinte ellehetetleníti a népszerű üdülőhelyeken lakók életét és már a turisták élményét is rontja vagy akár teljesen tönkre is teszi a zsúfoltság – nem is beszélve arról a hatalmas környezeti kárról, amit az ellenőrizetlen turizmus okozhat. Akkor valójában áldás a turizmus vagy átok? Fejlesszük, támogassuk, vagy éppen ellenkezőleg, tegyünk meg mindet annak érdekében, hogy csökkenjen a mértéke, ne terheljük vele a természeti környezetet és megint csendben, nyugalomban élhessen az is, aki jó (vagy rossz) szerencséje folytán híres üdülőhelyeken él? Ezekre az izgalmas kérdésekre keresi a választ az előadás."

További információért kattints ide!

Kapcsolódó Híreink

Fókuszban a mesterképzés - Nyílt Nap

Mesterképzéses tájékoztatót hirdetünk, 2023. október 13-án 14 órakor, a B323/1-es teremben, amelynek fókuszában a 2024..

Nyílt nap a Pécsiközgázon!

A Pécsi Tudományegyetem Közgazdaságtudományi Kara Nyílt Napot hirdet! A programon való részvétel előzetes..

Életműdíjat kapott a KTK oktatója

A Magyar Marketing Szövetség életmű díjjal tüntette ki Dr. Törőcsik Máriát, karunk professor emeritáját.

Hatalmas sikerrel zárult az első Pécsiközgáz Bootcamp!

2023-ban első alkalommal rendeztük meg a Pécsiközgáz Bootcamp elnezevezésű középiskolás tábort, amelyre nagy örömünkre a..

Teremátadó a Pécsi Leőwey Klára Gimnáziumban

Büszkék vagyunk arra, hogy a pécsi és régióbeli kiemelkedő középiskolákkal szoros partneri együttműködések keretein..

2023. tanév őszi félévére vonatkozó rendkívüli szociális ösztöndíj pályázat

A Pécsi Tudományegyetem Közgazdaságtudományi Kara ösztöndíj pályázatot hirdet.

A PTE KTK professzorát tüntették ki a nemzeti ünnepen

A Kulturális és Innovációs miniszter nemzeti ünnepünk, augusztus 20. alkalmából Magyar Érdemrend kitüntetést adott át..

Elhunyt Koloszár László

Elhunyt Koloszár László, a PTE ÁJK Jogbölcseleti és Társadalomelméleti Tanszék jogelődjeinek egykori munkatársa.