Kutatók Éjszakája a Pécsiközgázon 2021

2021. szeptember 6. 15:32

Karunk az idei évben is becsatlakozik a méltán népszerű Kutatók Éjszakája elnevezésű kezdeményezésbe. A Kutatók Éjszakája egy Európa-szerte megrendezett ingyenes eseménysorozat a tudomány és a kutatói életpálya népszerűsítésére.

Ennek keretében szeptember 24-én, pénteken változatos programokkal várjuk az érdeklődőket a Pécsiközgáz épületében! 

A programon való részvétel a létszámkorlát miatt regisztrációhoz kötött!

A programsorozat keretein belül az alábbi előadásokon vehetnek részt az érdeklődők:

17.00-17.45: Az adócsalás ezer arca

Előadó: Dr. Lukovszki Lívia

Helyszín: B310

Létszámkorlát: 60 fő

Az előadás rövid ismertetője: 

"Másként látja az adócsalást az adóellenőr, az adózó, a társadalom, a törvényhozó. De hogyan látják a kutatók? Az adócsalás társadalmi vagy gazdasági probléma? Hazai vagy nemzetközi színtéren kell védekezni az adócsalás ellen? Milyen hatásai vannak a digitalizációnak az adócsalásra? Ilyen és ehhez hasonló kérdésekre keressük a választ az előadás során."

További információért kattinsd ide!

 

18.00-19.30: A koronavírus-járvány gazdasági utórezgései 

Előadó: Bessenyei István

Helyszín: B310

Létszámkorlát: 30 fő

Az előadás rövid ismertetője: 

"A társadalom gazdasági alrendszerének tartós megváltozását eredményezi-e a járvány? Ha igen, milyen jellegű lesz ez a változás? Ha nem, milyen elhúzódó hatásai lesznek a járványnak? Milyen gazdasági tanulságokkal szolgál számunkra a koronavírus-járvány?"

További információért kattints ide!

 

18.00-19.15: Expecto Patronum! - Bepillantás a coaching szemléletébe és a módszereibe a filmes univerzumon keresztül

Előadó: Dr. Balogh Gábor

Helyszín: B316

Létszámkorlát: 50 fő

Az előadás rövid ismertetője: 

"A business és felsővezetői (executive) coaching napjaink egyik népszerű és hatékony vezetőfejlesztési, munkatársfejlesztési módszere. Számos filmben szinte észrevétlenül tanítanak bennünket coaching technikákra, ám nem biztos, hogy mindez tudatosodik bennünk. Ha így szemléljük a filmek világát, másfajta perspektívából szerezhetünk felismeréseket. Például a Harry Potter univerzumában egy-egy varázsige mintha a coaching kérdések megelevenedett és látványos változata lenne. Az ilyen szimbolikával megjelenő üzenetek mélyebb tartalmakat rejthetnek, mint első ránézésre gondoltuk. Az előadásban néhány filmjelenet példáján mutatom be a lehetséges párhuzamokat a coaching szemlélettel. Ezeken keresztül körvonalazom, hogy mi a coaching, és mi nem az, hiszen sokan félreértik ezt a szakmát, ezért további célom, hogy eloszlassak néhány tévhitet, mítoszt, sztereotípiát a coachinggal kapcsolatban."

További információért kattints ide!

 

17.00-18.00: Láss a fogyasztó szemével!

Előadók: Lázár Erika, Dr. Németh Péter

Helyszín: B316

Létszámkorlát: 50 fő

Az előadás rövid ismertetője: 

"Az interaktív előadás során választ kapnak az érdeklődők arra a kérdésre, hogy milyen kutatási módszer van a kérdőíven túl, vagyis, hogy hogyan tudjuk vizsgálni a vásárlókat, a vásárlói döntéshozatalt innovatív módszerekkel. Az előadás során a szemkamerás kutatási módszer vásárlói kutatásokban való alkalmazásáról lesz szó, természetesen úgy, hogy közben valós, friss példákat mutatunk, és az eszköz működését is megmutatjuk."

További információért kattints ide!

 

19.30-20.30: Milyen munkatárs vagy és milyet szeretne a főnököd?

Előadó: Dr. Sipos Norbert, Dr. Balogh Gábor

Helyszín: B310

Létszámkorlát: 100 fő

Az előadás rövid ismertetője: 

"Mindannyiunk számára fontos kérdés az ideális munkahely megtalálása, amely kielégíti az igényeinket, az elvárásainkat. Ezek a legtöbbször ismertek, viszont alapvető kérdés, hogy tényleg ismerjük-e önmagunkat? Tudjuk, hogy miként reagálunk a mindennapok során felmerülő problémákra, feladatokra? Tudjuk, hogy miként működünk stresszhelyzetben, rövid határidő esetén? Ugyanilyen fontos kérdés, – bár a legtöbbször fel sem merül bennünk – hogy tudjuk-e, milyen munkatársat, alkalmazottat szeretne a munkahely? Ezekre keressük a választ a Pécsiközgázon megvalósuló és a hallgatók számára kötelező kompetenciamérés, valamint az egyetemen folytatott Diplomás Pályakövető Rendszer felmérések segítségével."

További információért kattints ide!

 

19.30-20.30: Turizmus - áldás vagy átok?

Előadó: Raffay Zoltán

Helyszín: B316

Létszámkorlát: 100 fő

Az előadás rövid ismertetője: 

"A turizmust a XXI. század iparágának, a béke iparágának tartják, és nyilvánvaló gazdasági hatásai mellett szerepe valóban megkérdőjelezhetetlen a más kultúrák megismerésében, a tolerancia szintjének növelésében. Az érem másik oldala, hogy az immár évente közel másfél milliárd nemzetközi és a sokkal több hazai utazás nehezíti, sok esetben szinte ellehetetleníti a népszerű üdülőhelyeken lakók életét és már a turisták élményét is rontja vagy akár teljesen tönkre is teszi a zsúfoltság – nem is beszélve arról a hatalmas környezeti kárról, amit az ellenőrizetlen turizmus okozhat. Akkor valójában áldás a turizmus vagy átok? Fejlesszük, támogassuk, vagy éppen ellenkezőleg, tegyünk meg mindet annak érdekében, hogy csökkenjen a mértéke, ne terheljük vele a természeti környezetet és megint csendben, nyugalomban élhessen az is, aki jó (vagy rossz) szerencséje folytán híres üdülőhelyeken él? Ezekre az izgalmas kérdésekre keresi a választ az előadás."

További információért kattints ide!

Kapcsolódó Híreink

Pénzügyi Jogi Akadémia szakmai előadássorozat

A Magyar Nemzeti Bank Pénzügyi Békéltető Testület (PBT) és a Budapest Institute of Banking (BIB) idén is megszervezi a..

Nemzeti Felsőoktatási Ösztöndíj - sorrend 2024

A Kar Felvételi, Pályázati és Ösztöndíj Bizottságának döntése ellen 2024. július 17. (szerda) 12 óráig lehet fellebbezni..

Hatalmas sikerrel zárult a Pécsiközgáz Bootcamp!

2024-ben már második alkalommal rendeztük meg a Pécsiközgáz Bootcamp elnevezésű középiskolás tábort, amelyre nagy..

Publikációs összefoglaló - 2024. I. negyedév

Elkészült a 2024-es év első negyedévét feldolgozó publikációs összesítő.

Elhunyt Dr. Herman Sándor, CSc, címzetes egyetemi docens (1952-2024) 

Életének 72. esztendejében tragikus hirtelenséggel elhunyt Dr. Herman Sándor címzetes egyetemi docens, a Pécsi..

Karunk nemzetközi akkreditációs sikere

A Pécsi Tudományegyetem Közgazdaságtudományi Kara (KTK) 2024-ben újabb nemzetközi elismerést szerzett: három évre..

2023-as publikációs jelentés

Megjelent a PTE Közgazdaságtudományi Kar 2023-as évre vonatkozó részletes kutatási jelentése, amely az alábbi linken..

Krekó Béla díj

A Gazdaságmodellezési Társaság (GMT) Elnöksége által 2000-ben alapított Krekó Béla díjat a gazdaságmodellezés területén..