Elhunyt Dr. Varga Attila

2023. október 24. 15:49

Hosszú betegség után 2023. október 23-án elhunyt Dr. Varga Attila, a Közgazdaságtudományi Kar akadémikus professzora, a REGA Doktori Iskola vezetője, a Kar egyik legsikeresebb kutatója.

Varga Attila 1958. június 18-án született Tatabányán, ahol alap- és középfokú tanulmányait végezte. 1979-ben kezdte meg egyetemi tanulmányait a JPTE Közgazdaságtudományi Karán, ahol 1983-ban diplomázott, majd 1989-ben egyetemi doktori címhez jutott. PhD fokozatot a Nyugat Virginiai Egyetem (USA) Közgazdaságtan Tanszékén szerzett 1997-ben. 1998-tól 2001-ig az Osztrák Tudományos Akadémián dolgozott, illetve a Bécsi Közgazdaságtudományi Egyetem tudományos főmunkatársa volt. Magyarországra történő visszatérése után, 2006-ban habilitált és MTA doktori címet, továbbá egyetemi tanári kinevezést is kapott. 2019-ben az MTA levelező tagjává választották.

Varga Attila tudományos munkássága igazán az Egyesült Államokban indult az 1990-es években, ahol fő kutatási területe a tudásáramlás, az innovációk egyetemekről, kutatóintézetektől történő térbeli terjedése volt. Sokat idézett cikkei vezető folyóiratokban jelentek meg, és nagy siker lett doktori értekezésének könyvvé fejlesztett változata "Egyetemi kutatás és regionális innováció: a tudományos technológia-transzferek térbeli ökonometriai elemzése" címmel. A 2000-es évektől kutatta a gazdasági növekedés térbeli tényezőit Magyarországon, az Európai Unióban és Törökországban, a vezetése alatt kifejlesztett térbeli gazdasági hatáselemző modell segítségével. A kutatómunka eredményeit a gazdaságpolitika is felhasználta, javaslatai a K+F és humán tőke fejlesztése, vállalkozási és innovációs hálózati politikák, az intelligens szakosodás beruházás-támogatás, infrastruktúra-fejlesztés köré fókuszáltak. Máig az egyik legtöbbet hivatkozott magyar közgazdász, Google Tudós hivatkozásainak száma közel 13 000, h-indexe pedig 38. Munkásságát 2018-ban Akadémiai Díjjal és a Magyar Érdemrend tisztikeresztje kitüntetéssel, 2023-ban pedig a nagy presztízsű ERSA díjjal ismerték el.

Egyetemi oktatóként mikroökonómiát, térgazdaságtant és regionális kutatások módszertani kérdéseit oktatta a PTE KTK különböző programjain. 2006 és 2012 között A PTE KTK Közgazdasági és Regionális Tudományok Intézetének igazgatója, a Regionális Innováció- és Vállalkozáskutató Központ alapítója. A 2010-es években vette át a Regionális Politika és Gazdaságtan Doktori iskola vezetését, amelyet egy rangos, számos nemzetközi kapcsolattal rendelkező programmá alakított. A Kutatóközpont és a Doktori Iskola bázisán kialakított tudományos műhely meghatározó elemét képezi a PTE KTK tudományos aktivitásának valamint a hazai regionális és közgazdaságtudományi szakmának is. A műhely számos hazai kutató karrierjét indította el és támogatta.

Attila mindig is híres volt a tudomány iránti elkötelezettségéről és soha nem riasztotta el a kemény munka. Hiányát már most érezzük, barátok, közvetlen kollegák, hallgatók és munkatársak. 

Emlékét, mint a PTE Közgazdaságtudományi Kar egyik legsikeresebb kutatóját, őrizzük és ígérjük, a munkásságát, életművét ápolni fogjuk. Nyugodjék békében….

Kapcsolódó Híreink

Kiemelkedő elismerések az Országos Tudományos Diákköri Tanácstól a KTK oktatóinak!

Újabb elismerések adnak okot a büszkeségre a Közgazdaságtudományi Kar háza táján. 2023. november 24-én a Zeneakadémián..

MTA Publikációs Nívódíjakat vehettek át Karunk oktatói

Az MTA IX. Osztály Gazdálkodástudományi Bizottság Ipar- és Vállalatgazdaságtan Albizottsága, Marketingtudományi..

Dr. Szűcs Pál Máriás Antal életműdíjat kapott

Dr. Szűcs Pál, a PTE Közgazdaságtudományi Kar nyugalmazott oktatója, alapító atyáinak egyike 2023. november 24-én, az..

Elhunyt Kovácsné Tóth Lívia

Megrendülten tudatjuk, hogy Kovácsné Tóth Lívia munkatársunk, példamutató erővel és méltósággal viselt betegsége..

Morning EDUCoffee

Ismered az EDUC Európai Egyetemi Szövetséget? Szeretnéd megtudni, hogy milyen képzési és mobilitási lehetőséget kínál a..

Dr. Bessenyi István munkáját ismerték el

Dr. Bessenyei István, Karunk egyetemi docense immár 20 éve kapcsolódik be a Babeş-Bolyai Tudományegyetem Közgazdaság -..

MATEMATIKA és TÖRTÉNELEM emelt szintű szóbeli érettségi felkészítő 2024

Matematika és történelem szóbeli érettségi felkészítő tanfolyam indul Karunkon. Célja, hogy az idén érettségizők egy kis..

Több rangsor alapján is a legjobbak között a PTE gazdaságtudományi területen!

A PTE Közgazdaságtudományi Kar az elmúlt években nagy hangsúlyt fektetett az oktatási, kutatási kiválóságának..