Elhunyt Dr. Varga Attila

2023. október 24. 15:49

Hosszú betegség után 2023. október 23-án elhunyt Dr. Varga Attila, a Közgazdaságtudományi Kar akadémikus professzora, a REGA Doktori Iskola vezetője, a Kar egyik legsikeresebb kutatója.

Varga Attila 1958. június 18-án született Tatabányán, ahol alap- és középfokú tanulmányait végezte. 1979-ben kezdte meg egyetemi tanulmányait a JPTE Közgazdaságtudományi Karán, ahol 1983-ban diplomázott, majd 1989-ben egyetemi doktori címhez jutott. PhD fokozatot a Nyugat Virginiai Egyetem (USA) Közgazdaságtan Tanszékén szerzett 1997-ben. 1998-tól 2001-ig az Osztrák Tudományos Akadémián dolgozott, illetve a Bécsi Közgazdaságtudományi Egyetem tudományos főmunkatársa volt. Magyarországra történő visszatérése után, 2006-ban habilitált és MTA doktori címet, továbbá egyetemi tanári kinevezést is kapott. 2019-ben az MTA levelező tagjává választották.

Varga Attila tudományos munkássága igazán az Egyesült Államokban indult az 1990-es években, ahol fő kutatási területe a tudásáramlás, az innovációk egyetemekről, kutatóintézetektől történő térbeli terjedése volt. Sokat idézett cikkei vezető folyóiratokban jelentek meg, és nagy siker lett doktori értekezésének könyvvé fejlesztett változata "Egyetemi kutatás és regionális innováció: a tudományos technológia-transzferek térbeli ökonometriai elemzése" címmel. A 2000-es évektől kutatta a gazdasági növekedés térbeli tényezőit Magyarországon, az Európai Unióban és Törökországban, a vezetése alatt kifejlesztett térbeli gazdasági hatáselemző modell segítségével. A kutatómunka eredményeit a gazdaságpolitika is felhasználta, javaslatai a K+F és humán tőke fejlesztése, vállalkozási és innovációs hálózati politikák, az intelligens szakosodás beruházás-támogatás, infrastruktúra-fejlesztés köré fókuszáltak. Máig az egyik legtöbbet hivatkozott magyar közgazdász, Google Tudós hivatkozásainak száma közel 13 000, h-indexe pedig 38. Munkásságát 2018-ban Akadémiai Díjjal és a Magyar Érdemrend tisztikeresztje kitüntetéssel, 2023-ban pedig a nagy presztízsű ERSA díjjal ismerték el.

Egyetemi oktatóként mikroökonómiát, térgazdaságtant és regionális kutatások módszertani kérdéseit oktatta a PTE KTK különböző programjain. 2006 és 2012 között A PTE KTK Közgazdasági és Regionális Tudományok Intézetének igazgatója, a Regionális Innováció- és Vállalkozáskutató Központ alapítója. A 2010-es években vette át a Regionális Politika és Gazdaságtan Doktori iskola vezetését, amelyet egy rangos, számos nemzetközi kapcsolattal rendelkező programmá alakított. A Kutatóközpont és a Doktori Iskola bázisán kialakított tudományos műhely meghatározó elemét képezi a PTE KTK tudományos aktivitásának valamint a hazai regionális és közgazdaságtudományi szakmának is. A műhely számos hazai kutató karrierjét indította el és támogatta.

Attila mindig is híres volt a tudomány iránti elkötelezettségéről és soha nem riasztotta el a kemény munka. Hiányát már most érezzük, barátok, közvetlen kollegák, hallgatók és munkatársak. 

Emlékét, mint a PTE Közgazdaságtudományi Kar egyik legsikeresebb kutatóját, őrizzük és ígérjük, a munkásságát, életművét ápolni fogjuk. Nyugodjék békében….

Kapcsolódó Híreink

2023-as publikációs jelentés

Megjelent a PTE Közgazdaságtudományi Kar 2023-as évre vonatkozó részletes kutatási jelentése, amely az alábbi linken..

Krekó Béla díj

A Gazdaságmodellezési Társaság (GMT) Elnöksége által 2000-ben alapított Krekó Béla díjat a gazdaságmodellezés területén..

Nemzeti Tehetség Program új pályázati felhívásai

Megjelentek a Nemzeti Tehetség Program új pályázati felhívásai!

FDSZ díjat adományoztak Karunk egy munkatársának

A Pécsi Tudományegyetem idén május 25-én tartotta meg hagyományos Pedagógusnapi és Díszoklevél-átadó Ünnepi Szenátusi..

IDÉN ELŐSZÖR ADTÁK ÁT A NEMZETKÖZIESÍTÉSI DÍJAKAT

Idén már negyedik alkalommal rendezte meg a Nemzetközi Igazgatóság a Nemzetközi Pikniket a Rektori Hivatalban.

Mikrotanúsítványt adó képzések, regionális impaktmérések és a tantervek átalakítása

Ebben a félévben is megtartottuk az Intézeti és Kari Tanácsadó Testületi üléseket, melyek keretében partnereinkkel..

Battyáni Réka Rektori Dicséretben részesült

Az idei évben Rektori Dícséretben részesült kolléganőnk, Battyáni Réka.

Arany Katedra díjat kapott a KTK oktatója

Újabb, jeles kitüntetésekkel díjazták Karunkat az ünnepi szenátusi ülésen.