Új dékán a Közgazdaságtudományi Kar élén!

2022. július 7. 08:21

2022. július 1-jétől új dékán vezeti a Pécsi Tudományegyetem Közgazdaságtudományi Karát Dr. Takács András egyetemi tanár személyében. 

Visszatekintve, sikeres dupla dékáni ciklust tudhat maga mögött a Kar. Dr. Schepp Zoltán 7 év után köszönt le posztjáról június 30-án a “Pécsiközgáz” hagyományos évzáró ünnepségén. Dékáni vezetői megbízatása alatt jelentős fejlődést és kimagasló eredményeket ért el a Kar szinte minden területen. Az országban másodikként szerzett 2019-ben EFMD nemzetközi akkreditációt az angol nyelvű Gazdálkodási és menedzsment szak, amivel felkerült a képzés a nemzetközi felsőoktatás térképére. Fontos megemlíteni a nemrégiben átadott MTA kiváló kutatóhely címet is, ami a Kar kutatói munkájának igen rangos elismerése. A szakmai munka mellett ebben az időszakban újult meg teljesen a Kar Rákóczi úti épülete, amely magában foglalta a korszerű épület- és oktatástechnológiai kiépítését is. A hosszú dékáni ciklusban több kihívással is szembe kellett néznie a vezetésnek: a pandémia okozta helyzet gyors megoldása, az utóhatások minimalizálása is a jó munkát dicsérik, ahogy a felkészülés a modellváltásra és az átmenet zökkenőmentes lebonyolítása is. Piaci szemléletű, stabil hátterű és kiváló oktatói gárdával rendelkező intézményt hagyott utódjára a leköszönő dékán, aki 2022. szeptemberétől immár egyetemi szinten rektorhelyettesként folytatja munkáját. 

Dr. Takács András korábban oktatási dékánhelyettesként vette ki részét a vezetői feladatokból, így személyében tapasztalt, az intézményvezetési feladatokat átlátó új dékánt kapott a Közgazdaságtudományi Kar. Stratégiájában kiemelt helyet foglal el a korábbi örökség továbbvitele, de komoly hangsúllyal jelenik meg a hatékony megoldások és gyakorlatok kidolgozása az új kihívásokra, valamint víziójának kiemelt eleme a regionalitás. A most kezdődő dékáni ciklust alapvetően meghatározza, hogy 2021-től már alapítványi fenntartású intézmény részeként működik tovább a Közgazdaságtudományi Kar, illetve emellett számos gazdasági környezetből fakadó bizonytalanság jelentkezik (pl.: infláció növekedése) ezért az új dékán számít a megváltozott körülmények miatt az új kihívásokra. 

Az ország egyik legkiválóbb gazdaságtudományi felsőoktatási intézményének vezetőjeként missziója a kiváló, megoldás-orientált, felelős gazdasági szakemberek képzése a helyi és a tágabb környezet fenntartható fejlődésének előmozdítására. Mindezt a modellváltással összehangban, a kuratórium által meghatározott indikátorok mentén kívánja megvalósítani.  

A jelen dékáni ciklust megelőző időszakban a Kar elérte mennyiségi kapacitásának határait, ezért további mennyiségi növekedés nem lesz cél, inkább az egyetem kuratóriumának törekvéseihez is igazodva a minőségi, kiválósági szempontok kerülnek majd előtérbe. A következő periódusra kitűzött alapvető feladat az oktatói állomány fejlesztése, a tudományos kiválóság további növelése, a hallgatói állomány minőségének javítása, a nemzetközi programok fejlesztése, valamint a vállalati és alumni kapcsolatok erősítése. 

Dr. Takács András jelen megbízatása a 2022 és 2026 közötti időszakra szól. A dékánváltásról készült videó az alábbi linken tekinthető meg. 

Kapcsolódó Híreink

2023-as publikációs jelentés

Megjelent a PTE Közgazdaságtudományi Kar 2023-as évre vonatkozó részletes kutatási jelentése, amely az alábbi linken..

Krekó Béla díj

A Gazdaságmodellezési Társaság (GMT) Elnöksége által 2000-ben alapított Krekó Béla díjat a gazdaságmodellezés területén..

Nemzeti Tehetség Program új pályázati felhívásai

Megjelentek a Nemzeti Tehetség Program új pályázati felhívásai!

FDSZ díjat adományoztak Karunk egy munkatársának

A Pécsi Tudományegyetem idén május 25-én tartotta meg hagyományos Pedagógusnapi és Díszoklevél-átadó Ünnepi Szenátusi..

IDÉN ELŐSZÖR ADTÁK ÁT A NEMZETKÖZIESÍTÉSI DÍJAKAT

Idén már negyedik alkalommal rendezte meg a Nemzetközi Igazgatóság a Nemzetközi Pikniket a Rektori Hivatalban.

Mikrotanúsítványt adó képzések, regionális impaktmérések és a tantervek átalakítása

Ebben a félévben is megtartottuk az Intézeti és Kari Tanácsadó Testületi üléseket, melyek keretében partnereinkkel..

Battyáni Réka Rektori Dicséretben részesült

Az idei évben Rektori Dícséretben részesült kolléganőnk, Battyáni Réka.

Arany Katedra díjat kapott a KTK oktatója

Újabb, jeles kitüntetésekkel díjazták Karunkat az ünnepi szenátusi ülésen.