ZsKN: Látogatottság növelését segítő kutatás

2022. február 21. 08:29

#hallgatóiprojekt #zsolnaynegyed #kérdőív

A Zsolnay Kulturális Negyed megbízásából, 2021 őszén kutatást végeztünk a pécsi egyetemisták körében. A kutatás célja a látogatottság növelése volt az Európa Kulturális Fővárosa program keretében épült negyedben. 

 

Kutatási Téma 

A Zsolnay Kulturális Negyed azzal a kéréssel keresett fel Bennünket, hogy szeretne általános képet kapni arról, hogy az egyetemista célcsoport hogyan látja, mennyire ismeri a Negyedet, továbbá hogyan lehetne közkedveltebb célponttá tenni a számukra. 

 

Kutatási kérdések 

  • Milyen a fiatalok kultúrához és Pécs városához való viszony? 
  • Milyen szabadidős tevékenységekre költenek szívesen? És mennyit? 
  • Milyen a Zsolnay Kulturális Negyed megítélése ebben a célcsoportban? 

 

Alkalmazott módszerek 

Online kérdőíves megkérdezést alkalmaztunk, melyet 381 fő, 25 év átlagéletkorú PTE hallgató közreműködése tett lehetővé.  

A kérdőívvel le tudtuk fedni a Pécshez és a Zsolnay Negyedhez való hozzáállást és a fiatalok fogyasztását érintő kérdéseket, sőt még asszociációs, nyitott feladatoknak is jutott hely a megkérdezésben. 

 

A kutatás eredménye 

A kutatás tapasztalatai alapján a Zsolnay Kulturális Negyed megítélése összességében pozitív (a megkérdezettek 90%-a ajánlaná), de feltártunk olyan fejlesztési lehetőségeket is, melyekkel érdemes foglalkozni a jövőben: 

Az egyik ilyen a központ árszínvonala, amit a hallgatói célcsoport drágának talál. 

A programkínálatot pedig olyan lehetőségekkel bővítenék, mint a koncertek, gasztrofesztiválok, dumaszínház előadások. 

 

 

A kvantitatív kutatás jól leírta a Zsolnay Kulturális Negyed jelenlegi megítélését és fejlesztendő pontjait. Egy jövőbeli kutatás keretében pedig hasznosnak látjuk kvalitatív módszerekkel még inkább elmélyíteni ezt a tudást olyan ötletek feltárásával, melyek segíthetik a fejlesztések és programok tervezését a vezetés számára.