Nálad is első helyen van?

2019. június 19. 13:42

Áprilisban kezdetét vette a tavaszi felvételi ügyintézés időszaka. Szerencsére már nem kell sokat várnod július 24-ig, a felvételi pontszámok kihirdetéséig. Addig azonban még van 1-2 tennivalód.

Szerencsés helyzetben vagy, amennyiben a felvételi határidőig a pontszámításhoz szükséges minden dokumentumot (pl.: nyelvvizsga bizonyítvány, érettségi bizonyítvány) fel tudtál tölteni és minden adatot meg tudtál adni. Akik ezt nem tudták megtenni, azok július 12-ig pótolhatják elmaradásukat.

 

JÚLIUS 12. nem csak a hiánypótlás szempontjából fontos dátum. Eddig a határidőig van ugyanis lehetőséged egyszeri SORRENDMÓDOSÍTÁSra is. Fontos, hogy mindenképpen olyan egyetem és kar képzését jelöld meg, ahová a leginkább szeretnél bekerülni. Érdemes mérlegelned, hogy a diploma mellett mi mindent tud még neked adni az egyetem és miként tud segíteni karriered építésében is.

 

MILYEN SZEMPONTOKAT MÉRLEGELJ? MIÉRT ÉRDEMES A PÉCSIKÖZGÁZT ELSŐ HELYRE TENNI?

 

Kisebb létszám, gyakorlatorientált képzés, nagyobb hatékonyság

A kezelhető hallgatói létszám lehetőséget teremt arra, hogy az oktatók sokkal közvetlenebb kapcsolatot alakítsanak ki a hallgatókkal, és a tanórák keretében aktuális gazdasági és társadalmi problémákat vitassanak meg, csoportos feladatként projekteken, esettanulmányokon dolgozzanak. Kis csoportban nem csak a hallgatók csapatmunka készségét fejleszthetjük, hanem egyéni kompetenciáikat is, így hatékonyabban fel tudnak készülni a munka világára.

Tapasztalt oktatói gárda

Érdemes olyan helyen tanulni, ahol az oktatók a hazai társadalom- és gazdaságtudományi kutatások aktív és elismert résztvevői. A tudományos fokozattal rendelkező, minősített oktatók aránya országos viszonylatban az élvonalba pozícionál több vidéki egyetemet, köztük a Pécsi Tudományegyetem Közgazdaságtudományi Karát is. Oktatóink a tanítás és kutatás mellett a gazdasági élet sikeres szereplői, szakmai tapasztalataikat az oktatás területén is felhasználják.

Hallgatói juttatások, támogatások és ösztöndíjak

Könnyítve az önköltséges hallgatókra nehezedő anyagi terhen, kidolgoztuk a Pécsiközgáz Alma Mater ösztöndíjprogramot. A normál eljárásban igényelhető egyetemi támogatások mellett az ösztöndíj tanulmányi és szociális alapon is megpályázható. A támogatás mértéke az önköltség díjának akár az 50%-át is elérheti. Mindemellett teljes körű információt és ügyintézést biztosítunk a Diákhitel2 kapcsán. Továbbá a Pécsi Tudományegyetem húszmillió forintot oszt szét azok között, aki idén első helyen jelölik meg Magyarország első egyetemét. A Rektori Ösztöndíjpályázat szerint minél több pontot gyűjt össze valaki, annál nagyobb az esélye a százezer forintra, mivel az ösztöndíjat minden karon a legmagasabb pontszámmal felvettek kaphatják meg.

Megemelt kollégiumi férőhelyek száma

Kollégiumi férőhely elnyerésére jogosult az a hallgató, aki az Egyetemre felvételt nyert. Karunkhoz legközelebb található kollégium – a Szalay (UNIV) Kollégium – 2011-ben egy teljes körű felújításon esett át. A 2x3 fős blokkokban külön étkező, konyha, fürdő és WC került kialakításra. A kollégiumban megtalálható még: konditerem, társalgók, étterem, kerékpártároló, parkoló, tanulószobák, internet elérés szobánként. Karunk a következő tanévben körülbelül 250 fős férőhellyel gazdálkodhat, ami a korábbi évekhez képest sokkal több hallgató számára teremt lakhatási lehetőséget, így a kollégiumba jelentkezők több, mint 80%-ának tudunk helyet biztosítani.

Alacsonyabb költségek – lakhatás, létfenntartás

Az első és legfontosabb a felmerülő költségek terén talán a lakhatás, amely köszönhetően az olcsón (9500-18.000 forint) elérhető kollégiumi férőhelyeknek nem jelent akkora terhet, mint más egyetemvárosokban. A lakbér mellett egyéb járulékos költségeket is szemügyre kell vennünk, mint a bevásárlás, tömegközlekedés és szórakozás. Szerencsére Pécsett ugyanakkora keretből jobban ki lehet jönni, mint más megyeszékhelyeken.

Magyarország első egyeteme, stabil egyetem

A Pécsiközgáz legsikeresebb, volt hallgatóiból álló Alumni Tanács tagjait kérdeztük pályakezdésről, karrierépítésről. A sokféle válasz egy ponton találkozott: mindenki egyetértett abban, hogy első munkahelyig biztosan számít, hogy hol szerezte a jelentkező a diplomáját. Egy egyetem, kar hírneve, az ottani oktatás minősége és az ott végzettek teljesítménye alapján kategorizálnak a munkáltatók. „Büszkék vagyunk, hogy Magyarország első egyeteméhez tartozunk, ami folyamatosan jelen van az ország top egyetemei között.”

 

Szeretnél mélyebb belátást nyerni a Pécsiközgázosok mindennapjaiba? Nézz bele vlogsorozatunkba, ahol Anna és Márk a Pécsiközgázosok életének minden fontos állomását bemutatja!

 

 

Reméljük, a leírtak alapján meggyőztünk, és szeptemberben veled is találkozhatunk a Pécsiközgáz campusán!

Kérdés esetén keresd Tanulmányi Osztályunk munkatársait az alábbi elérhetőségeken:

Címünk: 7622 Pécs, Rákóczi út 80.
Telefon: +36 72 501 599 / 23335-ös mellék
Email: to [at] ktk.pte.hu

Kövess minket Instagramon és Facebookon is!

Az adat- és sorrendmódosítás, adat- és dokumentumpótlásról bővebben ide kattintva olvashatsz.

Kapcsolódó Híreink

2023-as publikációs jelentés

Megjelent a PTE Közgazdaságtudományi Kar 2023-as évre vonatkozó részletes kutatási jelentése, amely az alábbi linken..

Krekó Béla díj

A Gazdaságmodellezési Társaság (GMT) Elnöksége által 2000-ben alapított Krekó Béla díjat a gazdaságmodellezés területén..

Nemzeti Tehetség Program új pályázati felhívásai

Megjelentek a Nemzeti Tehetség Program új pályázati felhívásai!

FDSZ díjat adományoztak Karunk egy munkatársának

A Pécsi Tudományegyetem idén május 25-én tartotta meg hagyományos Pedagógusnapi és Díszoklevél-átadó Ünnepi Szenátusi..

IDÉN ELŐSZÖR ADTÁK ÁT A NEMZETKÖZIESÍTÉSI DÍJAKAT

Idén már negyedik alkalommal rendezte meg a Nemzetközi Igazgatóság a Nemzetközi Pikniket a Rektori Hivatalban.

Mikrotanúsítványt adó képzések, regionális impaktmérések és a tantervek átalakítása

Ebben a félévben is megtartottuk az Intézeti és Kari Tanácsadó Testületi üléseket, melyek keretében partnereinkkel..

Battyáni Réka Rektori Dicséretben részesült

Az idei évben Rektori Dícséretben részesült kolléganőnk, Battyáni Réka.

Arany Katedra díjat kapott a KTK oktatója

Újabb, jeles kitüntetésekkel díjazták Karunkat az ünnepi szenátusi ülésen.