Ponthatárok

A felvételi eljárás során a jelentkezők által elért felvételi összpontszám alapján kialakított egységes rangsorolás, Karunk kapacitása, valamint egyéb, a felsőoktatási felvételi eljárásról szóló kormányrendeletben meghatározott szempontok figyelembevételével a felvételi időszakokhoz igazódva a ponthatárok az alábbiak szerint kerülnek kihirdetésre: 

  • a februárban induló keresztféléves képzések ponthatára január második felében,
  • a szeptemberben induló képzések általános eljárásának ponthatára július végén, míg a 
  • a szeptemberben induló képzések pótfelvételi eljárásának ponthatára augusztus második felében kerül megállapításra. 

 

Jogszabályi háttér:

A 2022. évi általános felsőoktatási felvételi eljárás során a jogszabályi minimumpontnál magasabb ponthatár ott alakulhat ki, ahol az adott szakra a felsőoktatási intézmény által a képzésre megállapított felvehető kapacitásnál többen jelentkeznek, így a jelentkezők között rangsorolni kell. Ahol a jelentkezők száma az intézmény által megadott szakos maximális kapacitásszámot nem éri el, ott a ponthatár az utolsó felvett jelentkező pontszáma lesz, és minden érvényes felvételi pontszámmal rendelkező jelentkező felvehető.

Figyelem! A jelentkezők számát, illetve teljesítményét megismerve a felsőoktatási intézmények dönthetnek úgy, hogy a minőség védelme érdekében a jogszabályi előírásnál magasabban határozzák meg a ponthatárt. Ebben az esetben az is előfordulhat, hogy egy adott szakon, szakképzésben az intézmény nem használja ki a teljes kapacitását!

 

További részletek a felvételi tájékoztatóban