A sport, az orvosi és a közgáz is jól megférnek egymás mellett

2019. szeptember 30. 13:23

Avagy Knetig Emőke gazdálkodás és menedzsment szakos hallgatónkkal beszélgettünk.

Knetig Emőke Baján született és ott is él 4 éves kora óta. A Judo sportággal először öt évesen ismerkedett meg, ami ugyan akkoriban abbamaradt, de nem örökre. Ezt követően 17 évesen kezdte újra, szinte a nulláról, a kemény munkának pedig meg is van az eredménye, ugyanis 2015 óta már nem csak hazai, de nemzetközi sikerei is vannak. Nemrégiben pedig az Európa-kupán aranyérmet szerzett az 52 kilogrammos kategóriában. Ezen sikerei kapcsán beszélgettünk gazdálkodás és menedzsment szakos hallgatónkkal.

Miért kezdted újra a judot ennyi kihagyott év után?

Igazából ennek az indokát nem tudnám megmondani, úgy éreztem, hogy el kell kezdenem újra. Eleinte nehezen ment és nem jöttek úgy a sikerek, mivel ez egy elég összetett sport. Nagyjából úgy 3 évre rá sikerült felfejlődnöm országos szintre és 2015 óta nemzetközi érdemeim is vannak.

17 évesen kezdted újra a sportot, pont a pályaválasztás küszöbén, hogyan választottál egyetemet?

Öt évfolyamos képzésre jártam, nyelvi előképzőre, aminek nagyon örülök, mert ott tanultam meg az angol nyelvet rendesen, aminek a későbbiekben is nagy hasznát vettem. Akkor még nem igazán tudtam, hogy mi szeretnék lenni, főként a sporttal szerettem volna foglalkozni, így először humán knieziológia szakra jelentkeztem, mert nagyon szeretem a biológiát és a kémiát is. Mivel sajnos oda nem vettek fel, ezért körülnéztem, hogy hol mennyi is volt a ponthatár, amikor is megláttam, hogy az orvosira is simán bekerültem volna, ami mindig is az álmom volt. Mivel korábban a tanáraimtól sosem kaptam visszajelzést, hogy ez nekem menne, így nem mertem jelentkezni, de mint látszik, bátornak kell lenni. Így egy év múlva már az orvosira jelentkeztem, ahová fel is vettek.

Hogy jött az orvosi képzés mellett a gazdasági is?

A közgáz úgy jött, hogy szerettem volna valami olyasmit tanulni, amit a későbbiekben hasznosítani tudok. Mivel az orvosi elvégzése után több irányban is gondolkodom, ahová jól jön majd a gazdasági tudás, ezért jelentkeztem ide is. Úgy gondolom, hogy az életben szükséges ez a tudás, hogy jól tudjunk boldogulni. Nagyon örülök, hogy ezt is megléptem és elkezdtem a másik szakom mellett.

Nem nehéz két képzést végezni egyszerre és a sportra is ennyi időt fordítani?

Úgy gondolom, hogy ha jól összehangolod mindezt, akkor igazából mindent meg lehet csinálni. Bár én talán nem vagyok a legjobb példa, mert csúsztam az egyetemen, meg a közgázon sem megy annyira a matek, de szerintem, ha mindig egy dologra helyezzük a hangsúlyt és mindig tudjuk, hogy melyik időpontban mit kell csinálni, akkor össze lehet hangolni. Nem 100%-osan, de meg lehet csinálni és én is bízom abban, hogy az évek során ez összeáll és minden a helyére kerül.

Miért a gazdálkodási és menedzsment szakot választottad?

Szerintem ez jó alapot ad egy cég vezetéséhez. Ha a későbbiekben esetleg magánban helyezkedem el, vagy ami nagy álmom, hogy öregek otthonát alapítok, akkor az itt megszerzett tudás tökéletes kiindulópont lenne hozzá. Mindenképp az orvoslás a fő szakmám, viszont szeretném jól csinálni, és tudni, hogyan tudom felvirágoztatni, éppen ezért döntöttem úgy, hogy elkezdek egy gazdasági képzést.

Hogyan látod magad öt év múlva?

Szeretném minél hamarabb befejezni a közgáz képzést, elsődlegesen ezzel szeretnék haladni. Utána pedig az öregek otthonával szeretnék foglalkozni, de ez még igazán távlati terv, hiszen előbb be kell fejeznem az orvosit, aztán szakosodnom is kell. A sporttal pedig addig szeretnék foglalkozni, ameddig egyetemre járok, hiszen addig van realitása.

Van valamilyen tanácsod azoknak, akik most felvételiznek?

Én mindig azt szoktam mondani a fiatalabb judos társaimnak, hogy bár a tanárok nagyon riogatnak minket az érettségitől, de nem kell mindenben jónak lenni és mindenből ötösnek lenni. Sokkal ijesztőbbnek mondják az egészet, mint amilyen valójában, és ha beleteszed a munkát és tanulsz, akkor annak meglesz az eredménye. Merjetek belevágni. Én is nagyon féltem anno a felvételinél, és nem mertem először beadni oda a jelentkezésem, ahová szerettem volna, pedig elsőre is felvettek volna. Tanuljatok ebből Ti is!

Elért eredményeihez ezúton is gratulálunk és további sok sikert kívánunk mind a sportban mind pedig a tanulásban!

Kapcsolódó Híreink

Mesterdiploma akár 1 év alatt?

Lendületben vagy. Épphogy végeztél, vagy a szakdolgozatírás rejtelmes világában bolyongsz. Érthető, hogy most inkább a..

Alma Mater Ösztöndíj - pályázati kiírás

A Közgazdaságtudományi Kar vezetése a 2022/2023-as tanév őszi félévére is meghirdeti Pécsiközgáz Alma Mater Ösztöndíj..

MTA Vendégkutatói Program - pályázati felhívás

A Magyar Tudományos Akadémia ebben az évben is meghirdeti a 2023. évre vonatkozó Vendégkutatói Program pályázatot.

Elhunyt Dr. Fojtik János

Sajnálattal tudatjuk, hogy elhunyt Dr. Fojtik János címzetes docens, karunk volt oktatója.

Elhunyt Dr. Csébfalvi György

Elhunyt Dr. Csébfalvi György egyetemi magántanár, Karunk volt oktatója.

Fooled by Randomness

A Pécsi Tudományegyetem Közgazdaságtudományi Kara és a Mathias Corvinus Collegium (MCC) szervezésében Zoltán J. Ács, a..

Magyar Közigazgatási Ösztöndíjprogram

Az MKÖ a Miniszterelnökség tíz hónapos karrierindító programjaként a 30 év alatti, diplomás, idegen nyelveken beszélő..

Ismerje meg új mesterképzéseinket is !

A PTE Közgazdaságtudományi Kara 2022. október 14-én, pénteken 14 órától tájékoztatót tart a 2023. februári kezdéssel..