Az EconNet Kutatócsoport a CEU Data Stories 2022 kiállításon

2022. május 25. 15:28

A CEU Data Stories a társadalmi és viselkedési témájú kutatási vizualizációk kiállítása, ami május 23-tól látogatható.

Nagy örömmel jelentjük be, hogy a kiállításon Braun Erik, Gyimesi András (PTE KTK, EconNet Kutatócsoport) és Kovács Eszter (PTE MK) közös munkája is megjelent "Az összes UEFA Bajnokok Ligája mérkőzés időbeli hálózata" címmel, melyet korábbi kutatásuk ihletett.

A vizualizáció az UEFA Bajnokok Ligája (BL) többrétegű időbeli hálózatát jeleníti meg, ahol a csomópontok a csapatokat, az élek pedig a közöttük lejátszott BL-mérkőzések számát jelölik. A párosítások adatait az elofootball.com oldalról lettek összegyűjtve. A három időbeli réteg három különböző korszakot mutat be: (1) a 90-es évek, amikor kezdetben csak a bajnokok kvalifikálhattak, (2) a 2000-es évek, amikor bevezették a 32 csapatos csoportkör formátumot, és (3) a 2010-es évek, amikor a nyereményalap drasztikusan növekedni kezdett, és bevezették a pénzügyi fair play szabályozást. A projekt célja a mag-periféria struktúra alakulásának megragadása. A nemzetközi közönség számára a legismertebb csapatok azok, amelyek gyakrabban játszanak, ezért a 20 legnagyobb létszámú csapatot magként, míg a csak egyszer kvalifikáltakat perifériacsapatként kezeltük. Az időbeli dinamika hálózati ábrázolása azt mutatja, hogy a magcsapatok csoportja lassan fejlődik, csak néhány hirtelen felbukkanó csapat van, mint a Manchester City és a Paris Saint-Germain a 2010-es években, a kieső csapatoknál pedig, mint az AC Milan. A legerősebb kapcsolatok a magcsapatok között vannak, amelyek gyakran a csoportkör befejezése után kerültek egymással párba, ami néhány kialakuló rivalizáláshoz vezethet. Ezeknek a mag-mag kapcsolatoknak a tanulmányozása fontos, mivel hozzájárulnak a torna globális vonzerejéhez. Az időbeli dinamika vizualizálásával nyomon követhetjük az egyes csapatok útját a globális hírnév vagy a homályba veszés felé.

Gratulálunk a kiállításhoz, további eredményes munkát kívánunk!

Kapcsolódó Híreink

Mesterdiploma akár 1 év alatt?

Lendületben vagy. Épphogy végeztél, vagy a szakdolgozatírás rejtelmes világában bolyongsz. Érthető, hogy most inkább a..

Alma Mater Ösztöndíj - pályázati kiírás

A Közgazdaságtudományi Kar vezetése a 2022/2023-as tanév őszi félévére is meghirdeti Pécsiközgáz Alma Mater Ösztöndíj..

MTA Vendégkutatói Program - pályázati felhívás

A Magyar Tudományos Akadémia ebben az évben is meghirdeti a 2023. évre vonatkozó Vendégkutatói Program pályázatot.

Elhunyt Dr. Fojtik János

Sajnálattal tudatjuk, hogy elhunyt Dr. Fojtik János címzetes docens, karunk volt oktatója.

Elhunyt Dr. Csébfalvi György

Elhunyt Dr. Csébfalvi György egyetemi magántanár, Karunk volt oktatója.

Fooled by Randomness

A Pécsi Tudományegyetem Közgazdaságtudományi Kara és a Mathias Corvinus Collegium (MCC) szervezésében Zoltán J. Ács, a..

Magyar Közigazgatási Ösztöndíjprogram

Az MKÖ a Miniszterelnökség tíz hónapos karrierindító programjaként a 30 év alatti, diplomás, idegen nyelveken beszélő..

Ismerje meg új mesterképzéseinket is !

A PTE Közgazdaságtudományi Kara 2022. október 14-én, pénteken 14 órától tájékoztatót tart a 2023. februári kezdéssel..