Home Office: Áldás vagy átok az otthoni munkavégzés?

2022. március 25. 16:46

A pandémia okozta kényszerhelyzet komoly fejtörést okozott az elmúlt időszakban, nem csupán a nagyobb, de a kisebb vállalkozásoknak egyaránt.

A pandémia okozta kényszerhelyzet komoly fejtörést okozott az elmúlt időszakban, nem csupán a nagyobb, de a kisebb vállalkozásoknak egyaránt. Többek között kérdésessé vált számukra, hogyan oldják meg a munkavégzést anélkül, hogy munkahelyükön érintkezniük kelljen. Erre megoldásul, globális szinten bevezették az atipikus foglalkoztatás egy, már korábban ismert módját, a home office-t, vagyis otthoni munkavégzést.

Az otthoni munkavégzésnek köszönhetően, mindenki a saját otthonából láthatja el feladatait és intézheti ügyeit. Emellett a szomszédos országok által felkínált munkalehetőségek is vonzóbbá váltak a munkavállalók számára, hiszen azt is kényelmesen, akár otthonukból el tudják végezni, magasabb bérért cserébe.

A Trade Magazin cikke is azt támasztja alá, hogy a munkaadóknak azért fontos rendszeresen felmérni a táv- és hibrid munkavégzéssel kapcsolatos visszajelzéseket, meglátásokat, valamint elvárásokat, hogy lássák, a munkatársaknak milyen elvárásaik vannak a téma kapcsán.

De hogy milyen előnyökkel és hátrányokkal is jár az otthoni munkavégzés, arra az alábbi felsorolás ad kielégítő választ.
 

A TÁVMUNKA ELŐNYEI

   Nem jelenthet akadályt a megváltozott munkaképességűek elhelyezkedése sem a piacon, hiszen a mozgássérülteknek az otthonuk elhagyása nélkül is kedvező munkakörök betöltésére nyílik lehetőségük.

 

  A legtöbb esetben a munkahelyre való eljutáshoz naponta több kilométert is meg kell tennünk, de a távmunkának köszönhetően időt takaríthatunk meg az ingázás elhagyásával.

 

    A megtakarított időnek köszönhetően a hétköznapok során is több szabadidővel és rugalmasabb időbeosztással rendelkezünk. Így elintéznivaló ügyeinket vagy bevásárlásunkat akár napközben is könnyedén letudhatjuk, így a családdal is több időt tudunk ezáltal tölteni.


      Nem csak időt takarítunk meg, de kevesebb mennyiségű szén-dioxidot is juttatunk a levegőbe. Ha otthon maradunk, jelentősen csökkenhet karbonlábnyomunk.
 

 A megtakarított idő kevesebb stresszel is jár, hiszen a reggeli készülődésre több időnk marad, valamint a munkahelyi nézeteltéréseket is könnyebb elsimítani, több időnk van gondolkodni, magunkra is időt fordítani.
 

A TÁVMUNKA HÁTRÁNYAI

Mindenki örül annak, hogy a home office-nak köszönhetően napi szinten órákat takaríthatunk meg, azonban ezáltal könnyen túlhajszolhatjuk magunkat. Nem tudjuk olyan könnyen elkülöníteni a munkát és a magánéletet, ha a nappali egyben az irodánk is.

    A távmunka adta lehetőségeknek köszönhetően, szétszórt munkaidőben vagyunk hajlamosak dolgozni és azt igyekszünk reggel vagy késő este bepótolni.

 

    Talán a legnagyobb hátránya a home office-nak, hogy jelentősen kevesebb személyes kapcsolatot létesítünk és kevesebb inger ér minket. A közös kávézások, ebédek nem csak kapcsolatainkra, de a lelkünkre is pozitív hatást gyakorolnak.
 

  Mivel az otthonunk a munkahelyünkké is válik, ebből kifolyólag jelentősen megnövekedhet annak rezsiköltsége is.
 

   Az otthonunk adta kényelemnek további hátránya, hogy kimarad a mindennapjainkból a mozgás. Érdemes erre is figyelmet fordítani és kisebb sétákat, különböző mozgásformákat beiktatni.

 

TIPPEK ÉS TANÁCSOK

A munkavállalók mindennapjainak menedzselése és a távmunkára való átállás megkönnyítése érdekében egyre több cég alkalmaz hiteles tanítókat, coachokat, valamint mentorprogramokat, melyek által segítséget nyújthatnak munkavállalóik számára.
 

HOGYAN TOVÁBB?

A Citrix System tanulmányából derült ki, hogy az 1981 után születettek, másnéven a digitális bennszülöttek generációjának 90 százaléka nem szeretne teljes mértékben visszatérni az irodai munkavégzéshez a jövőben. A válaszadók több, mint fele olyan hibrid modellt részesít előnyben, ahol az idő nagy részében vagy a teljes munkaidő alatt otthonról dolgozhatnak, míg 18 százalékuk olyan hibrid modellt szeretne, ahol a munkaidő jelentős részét az irodában töltheti.

 

Ha szívesen olvasnál további tartalmakat a témával kapcsolatban, akkor az alábbi linken megtalálod a PTE KTK Marketing és Turizmus Intézet és a the CoRe lab által készített, covid 19-cel kapcsolatos kutatások eredményeit.

 

FORRÁSOK

Otthoni munkavégzés: 15 pro és kontra (linkedin.com)

A terjedő távmunkavégzés egy lépés a globális munkaerőpiac felé | Trade magazin

work-2035-the-born-digital-effect.pdf (citrix.com)