Beszámoló az NTP-HHTDK-20 pályázatról

Az elmúlt OTDK időszak a Pécsiközgáz életében valószínűleg az egyik legszokatlanabb időszak lesz a kar 50 éves (és majd idővel a 100 éves) történetében is. A koronavírus alapvetően változtatta meg életünket, tanulmányainkat, oktatásunkat és bizony a tudományos diákköri tevékenységet is.

A Karon működő TDK műhely még 2020 őszén nyert a fenti címben idézett pályázaton anyagi forrást arra, hogy a kari TDK konferenciák kapcsán, és a TDK tevékenységhez szükséges munkálatokat, beszerzéseket finanszírozni tudja. A projekt tervezetekor gondoltunk a majdani oklevelekre, a kari TDK népszerűsítésére nagy rendezvényekkel, a kari fordulókon szendvicsebédekre stb. Ezek a koronavírus következtében gyökeresen átalakult, módosult formában valósultak meg végül, de megvalósultak. A jelen évben tartottunk egy TDK fordulót ősszel, két TDK kurzust (ősszel és tavasszal), valamint Dr. Pelles Márton minden OTDK-ra kvalifikált hallgatóval, egyenként legalább 3–3 órányi egyéni konzultációt tartott az OTDK prezentációs fordulója előtt, volt, akivel többet is.

Ezen erőfeszítéseknek köszönhetően a 2021-es 35. OTDK-n 28 hallgatónk vett részt – az persze árnyalja a képet, hogy kvalifikációt 37-en szereztek –, melyből 15-en helyezést is elértek. Az ő névsoruk az alábbi volt:

Első helyezett:

  • Szabó Dorottya Anna, Bosnyák Krisztián;

Második helyezett:

  • Braun Emese, Kocsis Réka, Ásványi Marcell, Fischer András, Varga Patrik Zsolt;

Harmadik helyezett:

  • Tárnoki Nikolett, Gorjanecz György, Kiss Gergely;

Különdíjas:

  • Wilhelm Réka, Fábián Dóra, Takács Réka, Bujtor Evelin, Pail Milán;

További részvevő hallgatók:

Maláti Dalma, Vajdics Attila, Varga Vivien (két dolgozattal), Halpert Erik, Szigeti Tímea, Kozma Barbara; Istenes Krisztián Attila, Cserna Benjámin, Magyar Ágnes, Győri Eszter, Tóth Noémi, Nyírő Alexandra.

Az idén másodszor átadott Roska Tamás Tudományos Előadás Díjat, pedig karunk doktorandusza Pelles Márton nyerte el. A dolgozatok mellett köszönjük azon kollégáink munkáját, akik vállaltak témavezetéseket, és/vagy zsűrizést is.

Mi, a kari TDK szervezői bízunk benne, hogy munkákkal segíteni tudtuk az elmúlt időszak TDK-zó hallgatóit és a következő években is még sok kutatás elindulását motiválhatjuk. Ezek anyagi vonzatainak finanszírozásáért pedig köszönetet mondunk az NTP-HHTDK pályázati forrásnak, és a pályázat adminisztrálásában dolgozó kollégáknak, akiknek a munkája számunkra tudósoknak, felbecsülhetetlen.

 

Kari TDK bizottság:

Prof. Dr. Kaposi Zoltán DSc.

Dr. Pelles Márton, PhD