A világ zöld egyetemeinek élmezőnyében és a legkörnyezettudatosabb hazai egyetem a PTE!

2020. december 9. 10:04

A Pécsi Tudományegyetem (PTE) idén az előkelő 59. helyre került a regisztrált 84 ország 912 egyeteme között a világ környezettudatos felsőoktatási intézményeit rangsoroló, hétfőn közzétett listán. Ez egyúttal azt jelenti, hogy immár a magyar egyetemek között a leginkább környezettudatos intézmény a PTE.

A „Zöld Egyetem” gondolat összetett rendszer, magában foglalja az épített környezetet, a környezettudatos üzemeltetést, az ehhez kapcsolódó attitűdök kialakítását, valamint az oktatási, kutatási háttér megteremtését. A világ egyetemeinek „zöld rangsorát” 2010 óta minden évben összeállítja a University of Indonesia a fenntartható környezeti fejlődés elősegítésére és támogatására. Mekkora zöld területek találhatók az egyetemek campusain, mennyire törekszenek a klímaváltozás hatásainak csökkentésére, szelektíven gyűjtik-e a hulladékot, használnak-e víztakarékos berendezéseket, illetve vezettek-e be egyéb olyan intézkedéseket, amelyek környezettudatos hozzáállást tükröznek – ezek a fő szempontok a Green Metric Ranking of World Universities listán. Míg a felméréshez az első évben mindössze 35 ország 95 intézménye szolgáltatott adatokat, tavaly már 780 felsőoktatási intézmény mérettette meg magát, idén pedig már az ezret közelítette ez a szám, 84 országot képviselve.

 

Miseta Attila, a Pécsi Tudományegyetem rektora így értékelte a friss eredményt: „Jól látszik az objektív mérőszámokon alapuló rendszerben egyetemünk folyamatos fejlődése, hiszen évről évre jelentősen javított helyezésén a PTE. Míg 2016-ban a 355. volt a listán, tavaly már bekerült intézményünk a top 100-ba, és még ehhez képest is tudtunk fejlődni, előre lépni. Az 59. hely már valóban a világ élmezőnye, az pedig külön büszkeséggel tölthet el bennünket, hogy ezzel az eredménnyel Magyarország legzöldebb egyetemévé váltunk. Ebből is látszik, hogy komoly lépéseket tettünk az elmúlt években a fenntartható fejlődés érdekében, és hiszem, hogy még innen is van feljebb.” – mondta a PTE rektora.

A lista szerint a világ “legzöldebb” egyeteme – megőrizve ezzel tavalyi elsőségét – a holland Wageningen University & Research, amelyet a brit University of Oxford, illetve a szintén brit Nottingham University követ.

 

A frissen megjelent rangsor a http://greenmetric.ui.ac.id/overall-rankings-2020/ webcímen érhető el.

 

További információ és érdekességek.

Kapcsolódó Híreink

2023-as publikációs jelentés

Megjelent a PTE Közgazdaságtudományi Kar 2023-as évre vonatkozó részletes kutatási jelentése, amely az alábbi linken..

Krekó Béla díj

A Gazdaságmodellezési Társaság (GMT) Elnöksége által 2000-ben alapított Krekó Béla díjat a gazdaságmodellezés területén..

Nemzeti Tehetség Program új pályázati felhívásai

Megjelentek a Nemzeti Tehetség Program új pályázati felhívásai!

FDSZ díjat adományoztak Karunk egy munkatársának

A Pécsi Tudományegyetem idén május 25-én tartotta meg hagyományos Pedagógusnapi és Díszoklevél-átadó Ünnepi Szenátusi..

IDÉN ELŐSZÖR ADTÁK ÁT A NEMZETKÖZIESÍTÉSI DÍJAKAT

Idén már negyedik alkalommal rendezte meg a Nemzetközi Igazgatóság a Nemzetközi Pikniket a Rektori Hivatalban.

Mikrotanúsítványt adó képzések, regionális impaktmérések és a tantervek átalakítása

Ebben a félévben is megtartottuk az Intézeti és Kari Tanácsadó Testületi üléseket, melyek keretében partnereinkkel..

Battyáni Réka Rektori Dicséretben részesült

Az idei évben Rektori Dícséretben részesült kolléganőnk, Battyáni Réka.

Arany Katedra díjat kapott a KTK oktatója

Újabb, jeles kitüntetésekkel díjazták Karunkat az ünnepi szenátusi ülésen.