Hallgatói tájékoztatás a koronavírussal kapcsolatban

2020. március 11. 08:02

Kedves Hallgatóink,

a koronavírus magyarországi megjelenése kapcsán a Pécsi Tudományegyetem elkötelezett aziránt, hogy az Egyetem polgárai biztonságos környezetben folytathassák munkájukat és tanulmányaikat. Mindannyiunk egészségének megőrzése érdekében a PTE-n felállt operatív stáb folyamatosan követi a fejleményeket és ezeknek megfelelő intézkedéseket hoz.

 

A Pécsi Tudományegyetem fontosnak tartja, hogy polgárai a lehető legnagyobb biztonságban folytathassák tanulmányaikat, végezhessenek oktató, kutató munkát, vegyenek részt szakmai gyakorlatokon. A szezonális, főleg közösségben terjedő megbetegedések megelőzése érdekében az egyetem vezetése a kezdetektől folyamatosan lépéseket tesz, szakszerű intézkedéseket hoz a főhatóságok iránymutatásai alapján.

Mint talán Ön által is ismert 2019 végén Wuhanban (Kína) kialakult egy főleg légúti tünetekkel járó megbetegedés (COVID-2019), aminek a hátterében egy új koronavírust (SARS-CoV-2) azonosítottak.A vírus emberről-emberre történő átvitele igazolt, terjedési módja cseppfertőzés és a fertőzött váladékokkal történő direkt vagy indirekt kontaktus. Lappangási ideje 2-14 nap, átlagosan 5 nap. Fontos hangsúlyozni, hogy egyelőre érintett betegről a Pécsi Tudományegyetemen nincs tudomásunk. 

Az utóbbi napokban a vírus terjedésének a gócpontjaként nemcsak ázsiai országok kerültek detektálásra, hanem európai országok is, sőt hazánkban is jelentettek vírusfertőzést. A legfontosabb érintett területek jelenleg: Kína, Szingapúr, Hong Kong, Japán, Dél-Korea, Irán és Olaszország.  Az aktuális helyzetről és újabb érintett területekről tájékozódni lehet a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) honlapján is (https://www.nnk.gov.hu/), továbbá felvilágosítás kérhető két országos zöld számon: 06-80-277-455 és a 06-80-277-456. Az információs vonalakon a hét minden napján 24 órában, mobil- és vezetékes telefonról is tárcsázhatók. Továbbá http://www.egeszseg.hu/koronavirus-tajekoztatok linken tájékoztató anyagok érhetők el.

Mindezek tükrében a Pécsi Tudományegyetem operatív szakmai stábja, összhangban a hatóságok szakmai ajánlásaival, nem javasolja azon területekre az utazást, amiket a járvány a hivatalos értesítések szerint érint. Amennyiben az elmúlt 14 napban Ön mégis járt ezekben az országokban, Magyarországra érkezése után 14 napig maradjon otthon, és csökkentse minimálisra a másokkal való kontaktust, (óralátogatás alóli felmentést az útlevelében szereplő dátumbélyegző bemutatásával szerezhet a tanulmányi osztályon).

Ha az elmúlt 14 napban a fent jelölt országokban járt, vagy érintkezett olyan emberrel, aki ott járt,ÉS lázas, száraz köhögése gyötri, vagy légzési nehézségei, légszomja van, és a fentiek alapján koronavírus fertőzés gyanúja felmerül, akkor kérjük, az alábbiak szerint járjon el:

  1. maradjon otthon,
  2. haladéktalanul hívja a PTE szakemberei által, kizárólag a PTE külföldről hazatérő hallgatói számára létrehozott információs vonalat: +36 30 577 3764 (PTE hotline),
  3. kövesse az orvos utasításait.

Fordulhat továbbá a PTE KK Sürgősségi Betegellátó Osztályhoz (7624 Pécs, Ifjúság útja 13.) vagy a Háziorvosi Szolgálathoz (https://haziorvos.pte.hu/) is.

Szekszárdon a Tolna Megyei Balassa János Kórház Sürgősségi Osztályához (Szekszárd, Béri Balogh Ádám u.),

Szombathelyen a Markusovszky Kórház Sürgősségi Osztályához (Szombathely, Markusovszky u. 5.),

Kaposváron a Somogy Megyei Kaposi Mór Kórház Sürgősségi Osztályához (Kaposvár, Tallián Gyula u. 20–32.)

Zalaegreszegen a Zala Megyei Szent Rafael Kórház Sürgsségi Osztályához (Zalaegerszeg, Zrínyi Miklós u. 1.)

 

A fenti rendelkezések betartásáért mindenki személyes felelősséggel tartozik, a mulasztás kötelezettségszegésnek és mások veszélyeztetésének minősül.

A 14 napos otthon tartózkodás (önkéntes karantén) esetén a szükséges egészségügyi intézkedések betartása miatt bekövetkező hiányzásokat igazoltnak tekintjük.

A félév tanulmányi kötelezettségeinek teljesítési szabályairól az elkövetkezendőkben küldünk tájékoztatást.

A fenti tájékoztató és intézkedési terv a jelenleg aktuális helyzetre vonatkozik, melyet szükség esetén a PTE Operatív Stáb felülbírálhat és az új helyzethez igazíthat.

 

Kérjük, hogy az aktuális teendőkkel kapcsolatos tájékoztató leveleinket, amelyekben folyamatosan megosztjuk a lényeges információkat, kísérjék fokozott figyelemmel.

 

Jó hír, hogy a fertőződés kockázata jelentősen csökkenthető néhány egyszerű higiéniai szabály betartásával, melyeket az alábbiakban foglaltunk össze. Kérjük, hogy e szabályok betartására fokozott figyelmet fordítsanak – akár csak a jelenleg is még folyamatban lévő influenzajárványra való tekintettel is.

  • Rendszeresen mosson szabályosan kezet és tartsa be az alapvető higiénés ajánlásokat és köhögési/tüsszentési etikettet! Hívja fel mások figyelmét is arra, hogy így tegyenek!
  • Mosatlan kézzel ne nyúljon a szemeihez, a szájához, vagy az orrához. Kerülje a fizikai érintkezéssel járó szokásos köszöntési formákat, mint például az kézfogás, csók, stb.
  • Kérjük, kövesse az egyetemi campusokon elhelyezett instrukciókat a helyes kézmosásról, és higiéniai rendszabályokról, valamint használják a főbejáratoknál elhelyezett kézfertőtlenítőket!
  • Sebészi szájmaszkot (egészségügyi maszkot) csak akkor viseljen, ha már influenzás tünetei vannak.
  • Tájékozódjon megbízható forrásokból! Kövesse a WHO honlapján (www.who.int/) elérhető helyzetjelentéseket.

 

Tájékoztatom, hogy a PTE KTK közösségi tereiben, mosdóiban biztosítjuk a kézfertőtlenítés lehetőségét, és a járványügyi helyzet változásairól folyamatosan tájékoztatni fogjuk Önöket.

Az egyetem működése mindezen szabályok betartása mellett – ellenkező intézkedésig –  üzemszerű és folyamatos!

 

Köszönöm, hogy felelős viselkedésével és a felesleges pánikkeltés elkerülésével hozzájárul egészséges Egyetemünk fenntartásához.

 

Prof. Dr. Miseta Attila

Rektor

és 

Prof. Dr. Schepp Zoltán

Dékán

 

A PTE által publikált összefoglaló a gyakran ismételt kérdésekről.

 

TOVÁBBI DOKUMENTUMOK ÉS INFORMÁCIÓK A HTTPS://WWW.NNK.GOV.HU/ OLDALON. 

 

A NEMZETI NÉPEGÉSZSÉGÜGYI KÖZPONT KORÁBBI TÁJÉKOZTATÓ ANYAGAI

Tájékoztató az új koronavírus okozta járványról - 2020. március 2.

Eljárásrend a 2020. évben azonosított új koronavírussal kapcsolatban - 2020. március 2.

 

 

 

Kapcsolódó Híreink

2023-as publikációs jelentés

Megjelent a PTE Közgazdaságtudományi Kar 2023-as évre vonatkozó részletes kutatási jelentése, amely az alábbi linken..

Krekó Béla díj

A Gazdaságmodellezési Társaság (GMT) Elnöksége által 2000-ben alapított Krekó Béla díjat a gazdaságmodellezés területén..

Nemzeti Tehetség Program új pályázati felhívásai

Megjelentek a Nemzeti Tehetség Program új pályázati felhívásai!

FDSZ díjat adományoztak Karunk egy munkatársának

A Pécsi Tudományegyetem idén május 25-én tartotta meg hagyományos Pedagógusnapi és Díszoklevél-átadó Ünnepi Szenátusi..

IDÉN ELŐSZÖR ADTÁK ÁT A NEMZETKÖZIESÍTÉSI DÍJAKAT

Idén már negyedik alkalommal rendezte meg a Nemzetközi Igazgatóság a Nemzetközi Pikniket a Rektori Hivatalban.

Mikrotanúsítványt adó képzések, regionális impaktmérések és a tantervek átalakítása

Ebben a félévben is megtartottuk az Intézeti és Kari Tanácsadó Testületi üléseket, melyek keretében partnereinkkel..

Battyáni Réka Rektori Dicséretben részesült

Az idei évben Rektori Dícséretben részesült kolléganőnk, Battyáni Réka.

Arany Katedra díjat kapott a KTK oktatója

Újabb, jeles kitüntetésekkel díjazták Karunkat az ünnepi szenátusi ülésen.