fbpx Hallgatói tájékoztatás a koronavírussal kapcsolatban | Pécsi Tudományegyetem Közgazdaságtudományi Kar

Hallgatói tájékoztatás a koronavírussal kapcsolatban

2020. március 11. 08:02

Kedves Hallgatóink,

a koronavírus magyarországi megjelenése kapcsán a Pécsi Tudományegyetem elkötelezett aziránt, hogy az Egyetem polgárai biztonságos környezetben folytathassák munkájukat és tanulmányaikat. Mindannyiunk egészségének megőrzése érdekében a PTE-n felállt operatív stáb folyamatosan követi a fejleményeket és ezeknek megfelelő intézkedéseket hoz.

 

A Pécsi Tudományegyetem fontosnak tartja, hogy polgárai a lehető legnagyobb biztonságban folytathassák tanulmányaikat, végezhessenek oktató, kutató munkát, vegyenek részt szakmai gyakorlatokon. A szezonális, főleg közösségben terjedő megbetegedések megelőzése érdekében az egyetem vezetése a kezdetektől folyamatosan lépéseket tesz, szakszerű intézkedéseket hoz a főhatóságok iránymutatásai alapján.

Mint talán Ön által is ismert 2019 végén Wuhanban (Kína) kialakult egy főleg légúti tünetekkel járó megbetegedés (COVID-2019), aminek a hátterében egy új koronavírust (SARS-CoV-2) azonosítottak.A vírus emberről-emberre történő átvitele igazolt, terjedési módja cseppfertőzés és a fertőzött váladékokkal történő direkt vagy indirekt kontaktus. Lappangási ideje 2-14 nap, átlagosan 5 nap. Fontos hangsúlyozni, hogy egyelőre érintett betegről a Pécsi Tudományegyetemen nincs tudomásunk. 

Az utóbbi napokban a vírus terjedésének a gócpontjaként nemcsak ázsiai országok kerültek detektálásra, hanem európai országok is, sőt hazánkban is jelentettek vírusfertőzést. A legfontosabb érintett területek jelenleg: Kína, Szingapúr, Hong Kong, Japán, Dél-Korea, Irán és Olaszország.  Az aktuális helyzetről és újabb érintett területekről tájékozódni lehet a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) honlapján is (https://www.nnk.gov.hu/), továbbá felvilágosítás kérhető két országos zöld számon: 06-80-277-455 és a 06-80-277-456. Az információs vonalakon a hét minden napján 24 órában, mobil- és vezetékes telefonról is tárcsázhatók. Továbbá http://www.egeszseg.hu/koronavirus-tajekoztatok linken tájékoztató anyagok érhetők el.

Mindezek tükrében a Pécsi Tudományegyetem operatív szakmai stábja, összhangban a hatóságok szakmai ajánlásaival, nem javasolja azon területekre az utazást, amiket a járvány a hivatalos értesítések szerint érint. Amennyiben az elmúlt 14 napban Ön mégis járt ezekben az országokban, Magyarországra érkezése után 14 napig maradjon otthon, és csökkentse minimálisra a másokkal való kontaktust, (óralátogatás alóli felmentést az útlevelében szereplő dátumbélyegző bemutatásával szerezhet a tanulmányi osztályon).

Ha az elmúlt 14 napban a fent jelölt országokban járt, vagy érintkezett olyan emberrel, aki ott járt,ÉS lázas, száraz köhögése gyötri, vagy légzési nehézségei, légszomja van, és a fentiek alapján koronavírus fertőzés gyanúja felmerül, akkor kérjük, az alábbiak szerint járjon el:

  1. maradjon otthon,

  2. haladéktalanul hívja a PTE szakemberei által, kizárólag a PTE külföldről hazatérő hallgatói számára létrehozott információs vonalat: +36 30 577 3764 (PTE hotline),

  3. kövesse az orvos utasításait.

Fordulhat továbbá a PTE KK Sürgősségi Betegellátó Osztályhoz (7624 Pécs, Ifjúság útja 13.) vagy a Háziorvosi Szolgálathoz (https://haziorvos.pte.hu/) is.

Szekszárdon a Tolna Megyei Balassa János Kórház Sürgősségi Osztályához (Szekszárd, Béri Balogh Ádám u.),

Szombathelyen a Markusovszky Kórház Sürgősségi Osztályához (Szombathely, Markusovszky u. 5.),

Kaposváron a Somogy Megyei Kaposi Mór Kórház Sürgősségi Osztályához (Kaposvár, Tallián Gyula u. 20–32.)

Zalaegreszegen a Zala Megyei Szent Rafael Kórház Sürgsségi Osztályához (Zalaegerszeg, Zrínyi Miklós u. 1.)

 

A fenti rendelkezések betartásáért mindenki személyes felelősséggel tartozik, a mulasztás kötelezettségszegésnek és mások veszélyeztetésének minősül.

A 14 napos otthon tartózkodás (önkéntes karantén) esetén a szükséges egészségügyi intézkedések betartása miatt bekövetkező hiányzásokat igazoltnak tekintjük.

A félév tanulmányi kötelezettségeinek teljesítési szabályairól az elkövetkezendőkben küldünk tájékoztatást.

A fenti tájékoztató és intézkedési terv a jelenleg aktuális helyzetre vonatkozik, melyet szükség esetén a PTE Operatív Stáb felülbírálhat és az új helyzethez igazíthat.

 

Kérjük, hogy az aktuális teendőkkel kapcsolatos tájékoztató leveleinket, amelyekben folyamatosan megosztjuk a lényeges információkat, kísérjék fokozott figyelemmel.

 

Jó hír, hogy a fertőződés kockázata jelentősen csökkenthető néhány egyszerű higiéniai szabály betartásával, melyeket az alábbiakban foglaltunk össze. Kérjük, hogy e szabályok betartására fokozott figyelmet fordítsanak – akár csak a jelenleg is még folyamatban lévő influenzajárványra való tekintettel is.

  • Rendszeresen mosson szabályosan kezet és tartsa be az alapvető higiénés ajánlásokat és köhögési/tüsszentési etikettet! Hívja fel mások figyelmét is arra, hogy így tegyenek!
  • Mosatlan kézzel ne nyúljon a szemeihez, a szájához, vagy az orrához. Kerülje a fizikai érintkezéssel járó szokásos köszöntési formákat, mint például az kézfogás, csók, stb.
  • Kérjük, kövesse az egyetemi campusokon elhelyezett instrukciókat a helyes kézmosásról, és higiéniai rendszabályokról, valamint használják a főbejáratoknál elhelyezett kézfertőtlenítőket!
  • Sebészi szájmaszkot (egészségügyi maszkot) csak akkor viseljen, ha már influenzás tünetei vannak.
  • Tájékozódjon megbízható forrásokból! Kövesse a WHO honlapján (www.who.int/) elérhető helyzetjelentéseket.

 

Tájékoztatom, hogy a PTE KTK közösségi tereiben, mosdóiban biztosítjuk a kézfertőtlenítés lehetőségét, és a járványügyi helyzet változásairól folyamatosan tájékoztatni fogjuk Önöket.

Az egyetem működése mindezen szabályok betartása mellett – ellenkező intézkedésig –  üzemszerű és folyamatos!

 

Köszönöm, hogy felelős viselkedésével és a felesleges pánikkeltés elkerülésével hozzájárul egészséges Egyetemünk fenntartásához.

 

Prof. Dr. Miseta Attila

Rektor

és 

Prof. Dr. Schepp Zoltán

Dékán

 

A PTE által publikált összefoglaló a gyakran ismételt kérdésekről.

 

TOVÁBBI DOKUMENTUMOK ÉS INFORMÁCIÓK A HTTPS://WWW.NNK.GOV.HU/ OLDALON. 

 

A NEMZETI NÉPEGÉSZSÉGÜGYI KÖZPONT KORÁBBI TÁJÉKOZTATÓ ANYAGAI

Tájékoztató az új koronavírus okozta járványról - 2020. március 2.

Eljárásrend a 2020. évben azonosított új koronavírussal kapcsolatban - 2020. március 2.

 

 

 

Kapcsolódó Híreink

A TE UTAD A PÉCSIKÖZGÁZON - PÓTFELVÉTELI 2020

Lezajlottak az érettségik, megvannak a ponthatárok, sokan örülhetnek, mert bekerültek az általuk áhított egyetemi képzésre. Vannak azonban olyanok is..

Pótfelvételi eljárás keretében meghirdetett képzések (2020/2021)

Kedves Felvételiző, az alábbiakban ismertetjük a pótfelvételi eljárás keretében meghirdetett szakjainkat és a felvételi eljáráshoz kapcsolódó..

Ponthatárok 2020 normál felvételi eljárás

Kedves Felvételiző, reméljük pontjaid alapján bejutottál a megpályázott képzésünkre és szeptemberben téged is köszönthetünk a Pécsiközgáz campusán..

Pótfelvételi a Pécsiközgázon, újratervezés indul!

Július 27-én kezdetét vette a pótfelvételi időszaka, ami egy újabb izgalmas epizód a felvételizők számára.