A világ 21. legzöldebb egyeteme a PTE!

2022. december 14. 09:18

A Pécsi Tudományegyetem 2022-ben hetedik alkalommal mérette meg magát a „UI GreenMetric World University Rankings” nemzetközi programban. A Pécsi Tudományegyetem a világ „zöld egyetemeinek” élmezőnyében 1050 egyetem részvételével az előkelő 21. helyen végzett, és a rangsorban szereplő 11 magyar egyetem közül immár harmadszorra a legjobbnak bizonyult, kiérdemelve a legzöldebb hazai egyetem címet 2022-ben is.

„A PTE számára fontos, hogy csökkentse saját tevékenységéből származó környezeti terhelést, valamint az infrastruktúrájának és tevékenységének kitettségét és sérülékenységét a helyi környezeti hatásokkal szemben, valamint támogassa együttműködő partnereit ugyanennek megvalósításában. A rendszerszinten gondolkodás, a komplex fenntarthatósági irányvonal és partneri kooperáció lehetőséget biztosítanak a kihívásokra adandó válaszok holisztikus kezelésére. Összességében ez az eredmény jól mutatja, hogy a modellváltáskor a fenntarthatóság területén megfogalmazott 4-5 éves célokat sikerült másfél év távlatában megközelíteni. A PTE a legzöldebb hazai egyetemként sikereket tud felmutatni, ugyanakkor nyilvánvaló, hogy folyamatosan nyitottnak, fogékonynak kell lenni az ökológiai lábnyomot csökkentő újdonságok iránt. Egyrészt töretlenül inspirálja intézményünket a verseny szelleme, gondolatisága, másrészt permanensen arra késztet, hogy valamennyi, a PTE oktatási-kutatási portfóliójába tartozó diszciplína foglalkozzon a témával” – emelte ki dr. Szili Katalin, a PTE fenntarthatóságért felelős kuratóriumi tagja.

 

 

„A Pécsi Tudományegyetem Zöld Egyetem Programján keresztül tovább kívánja fokozni a fenntarthatósági törekvéseit, mindent megtesz annak érdekében, hogy népszerűsítse a környezettudatos szemléletformálást minden ágazatban, és a fenntartható megoldások vertikálisan és horizontálisan elterjedjenek kiemelten a Dél-dunántúli régió, valamint hazai és nemzetközi színtér természeti-, társadalmi- és gazdasági környezetében. A környezettudatosság cselekvéssé formálása számos elemtől függ, de alapvetően az alternatíva nyújtását és a lehetőség biztosítását jelenti, hogy az egyetem dolgozói, oktatói és hallgatói számára legyen lehetőség a természet, a környezet iránt érzett felelősséggel cselekedni, megteremtve az esélyt a még inkább környezetbarát életvitelre” – tette hozzá Decsi István, a PTE kancellárja.

 

„Tudatos, fegyelmezett környezeti ambícióinak és a fenntartható fejlődési célok eléréséért tett erőfeszítéseknek köszönhetően a PTE évről évre előre tudott lépni az egyre bővülő nemzetközi rangsorban. A PTE Zöld Egyetem Program katalizátora a fenntartható fejlődési célok megvalósítását célzó zöld innovációknak. Jól látszik az objektív mérőszámokon alapuló rendszerben a Pécsi Tudományegyetem folyamatos fejlődése. Az egyetem elkötelezett a zöld gondolat mellett, és ennek megfelelően tervezi fejlesztéseit a jövőben is” – mondta el Kulcsár Tünde, a PTE Zöld Egyetem programkoordinátora.

 

A lista szerint 2022-ben a világ “legzöldebb” egyeteme – megőrizve ezzel tavalyi elsőségét – a holland Wageningen University & Research, amelyet a brit Nottingham Trent University, illetve a szintén brit University of Nottingham követ.

 

A frissen megjelent rangsor itt elérhető.

Kapcsolódó Híreink

Summer School at HAN International School of Business

HAN International School of Business offers two 3 weeks Summer School Programmes in Arnhem, the Netherlands.

Pályázati Felhívás - Neumann János élete és munkássága

A lakiteleki Népfőiskola Alapítvány és a Neumann János Egyetemért Alapítvány Neumann János születésének 120. évfordulója..

Kiírásra került az Alma Mater Ösztöndíj

A szociális kedvezménnyel kapcsolatban változás történt.

A Pécsiközgáz oktatói a Gazdaságmodellezési Társaság fórumán

Meghívott előadóként vett részt a Pécsiközgáz négy oktatója a Gazdaságmodellezési Társaság által rendezett Fiatal..

Épület nyitvatartás januárban

2023. január 22-31. között a KTK épülete zárva lesz.

Januári nyílt napunk képekben

A január 18.-ai nyílt napunkon hatalmas érdeklődés volt képzéseink iránt, több száz felvételizőt köszönthettünk..

Work as a Marketing Intern!

The candidate needs to be familiar with social media, mostly LinkedIn and Facebook posting and tagging, and Meetup.

2024-es pontszámítás

Elég pontom lesz, hogy bejussak a Pécsiközgáz valamelyik képzésére? Mennyi pontot kell elérnem? Miből érettségizzek?