Emlékkötet Farkas Ferenc születésének 70. évfordulója alkalmából

2019. december 18. 11:30

Vezető és menedzser címmel készítettek emlékkötetet Farkas Ferenc születésének 70. évfordulója alkalmából.

A kötet, amellyel több volt kollégája, munkatársa és hallgatója tiszteleg Farkas Ferenc emlékének kiváló szakkönyv. Garantálja ezt a több egyetemen kutató és oktató - tapasztalt és fiatal szerzői gárda, valamint a tanulmányok minősége és sokszínűsége. A témák híven tükrözik Farkas Ferenc gazdag életútját, aki maga is betöltött vezetői és menedzseri pozíciókat és oktatta is ezt a tudományt: management, leadership, szervezeti magatartás és -kultúra, szervezet-fejlesztés, motiváció, HR, etika, döntéshozatal és konfliktuskezelés, vezetői tanácsadás és változásvezetés. E témakörök és komplex megközelítésük méltóak Farkas Ferenchez.

A kötet tanulmányai kifejezetten azzal a szándékkal készültek, hogy azok a szervezeti működést vizsgálók, a gyakorlati készségeket fejlesztők számára, az oktatásban és a gyakorlatban is hasznosíthatóak legyenek. Emeli a mű értékét az, hogy angol nyelven olvasható tanulmányok is vannak a kötetben. Mindez jelenti azt, hogy a tanulmányok egyaránt használhatóak a PhD, az MBA, illetve az alap- és mesterszintű, valamint a posztgraduális képzésekben. Az emlékkötet továbbviszi Farkas Ferenc örökségét azáltal, hogy generációk tanulhatnak belőle. 

Dr. Farkas Ferenc életútja nagyon gazdag volt, ambiciózus és célratörő ember lévén határtalan szorgalommal és munkabírással ténykedett. Utolsó pillanatáig tevékenykedett, szellemi (szakmai és erkölcsi) örökségéből sokáig táplálkozhatunk még. Farkas Ferenc 1972-ben végzett a budapesti Marx Károly Közgazdaságtudományi Egyetemen és még ebben az évben bekapcsolódott az 1970-ben indult pécsi nappali tagozatos közgazdászképzésbe - vezetés és szervezés tárgykörben. Ezt követően az oktatói ranglétra valamennyi fokát bejárta. Egyetemi doktori címet 1977-ben, kandidátusi fokozatot 1984-ben szerzett. 1996-ban habilitált. Ezt követően lett egyetemei tanár. Oktatási és kutatási tevékenységének súlypontjai a menedzsment különféle területei voltak: a szervezeti magatartás, az emberi erőforrás menedzsment, a változásmenedzsment és a szervezetfejlesztés témakörök oktatásában és tananyagainak kidolgozásában is meghatározó szerepet játszott. Tudományos kutatási munkája középpontjában is ezek a témakörök állottak. Oktatói-kutatói eredményei közül kiemelkedő az a tevékenység, melynek nyomán az emberi erőforrás menedzsment nemzetközi kisugárzású műhelye jött létre a karon.

Farkas Ferenc életútjának szerves részét képezte a gyakorlatban végzett vezetői tevékenysége. Különféle vezetői posztokon (tanszékvezető, dékán helyettes, dékán, rektor helyettes) összességében másfél évtizeden keresztül szolgálta a Közgazdaságtudományi Kart, illetve a Pécsi Tudományegyetemet. Dékáni tevékenységének pozitív következménye a Kar országos reputációjának megszilárdítása és máig fontos új képzési területek kialakítása. Általános és stratégiai rektor helyettesként (2007-2010) nagy energiát fordított arra, hogy sokkarú és sokszínű egyetemünk a tényleges integráció útjára lépjen. 

Az emlékkötet bemutatójára 2019. december 17-én került sor a MTA Székházában Pécsett, melyen volt kollégái, hallgatói, barátai és családja méltó módon emlékezhettek meg Farkas Ferenc életútjáról.

 

 

Kapcsolódó Híreink

Újabb nemzetközi akkreditációs siker a KTK-n: EFMD BSIS label

A Közgazdaságtudományi Kar a tavalyi évben újabb 5 évre kiérdemelt EFMD programakkreditáció után újabb jelentős lépést..

Pécsiközgáz Bootcamp 2024

A Pécsiközgáz újra meghirdeti nyári táborát olyan gimnáziumi diákok számára, akik érdeklődnek a közgazdász képzések..

Hackathon 2024

Március 20-21. között került megrendezésre a Simonyi Hackathon ötletverseny a Fenntarthatósági Központ és a Hidrogén..

WoP week

Megrendezésre került a WoP Week (World of Practice Week) március 18-22. között, melynek keretében 20 vállalati partner..

ReSem Kutatói Szeminárium a KTK-n

Mestersége címere: A.I. A Mesterséges Intelligencia, MI, avagy divatos nevén az AI volt a fő témája a Pécsi..

PTE szimulációs Kupa - verseny felhívás 2024 tavasz

A verseny az EcoSim online szimulációját veszi alapul. A szimuláció során egy virtuális tech vállalatot kell irányítani..

Díszoklevél igénylés

A Pécsi Tudományegyetemen vagy jogelőd intézményeiben 50 éve diplomát szerzett közgazdász végzettségű egykori hallgatók..

BGE Gazdasági Szaknyelvi Vizsga

A jelentkezők középfokú egynyelvű gazdasági szakmai nyelvvizsga A szóbeli, B írásbeli és C komplex típusát választhatják..