Gazdasági kurzusok a Gyógyszerzésztudományi Karon!

2021. február 12. 09:52

A Pécsi Tudományegyetem Gyógyszerésztudományi Kara közösen a Közgazdaságtudományi Karral megálmodta majd megvalósította az 'Üzleti ismeretek gyógyszerészhallgatóknak' című képzési programot.

 Ennek célja, hogy a hallgatók a képzésük során olyan gazdasági alapismereteket és marketing szemléletmódot sajátítsanak el, amelyek egy sikeres gyógyszertári vállalkozás működtetéséhez elengedhetetlenek.

A PTE Gyógyszerésztudományi Karán felismerték, hogy a gyógyszerész szakmában maradtak még kiaknázatlan területek, így olyan diszciplínákkal lehet összekapcsolni a gyógyszerészetet, amely a későbbi karrier során elengedhetetlen kvalitásokkal és tudással vértezi fel a hallgatókat.  A gyógyszerészet és gyógyszerellátás valamennyi területén szükség van gazdasági ismeretekre és megfelelő marketingszemléletre.

A program célja: gyógyszerészhallgatók számára olyan gazdasági részképzés nyújtása, amely kettős célt szolgál:

  • a későbbi munkájuk (gyógyszertár menedzselése) során a gyógyszerészeti ismeretek mellett elengedhetetlen üzleti ismeretek és képességek, készségek átadása,
  • a közgazdász mesterdiplomára is vágyó gyógyszerészhallgatók számára az üzleti mesterképzésekbe való belépés feltételét képező minimum 30 gazdasági kredit megszerzésének elősegítése (részletesebben lásd a GYIK részben).

A program szakmai irányultsága: a program az üzleti ismeretek közül kiemelten a pénzügyi-számviteli-adózási és a marketing ismeretekre koncentrál.

A program időtartama: 7 félév

A program illeszkedése a gyógyszerész-képzés tantervéhez:

A program a 10 féléves gyógyszerészképzéssel párhuzamosan, az ajánlott előrehaladás szerint a 3-9. félévekben teljesíthető, melyből az első öt (3-7.) félévben félévente egy, a KTK által meghirdetett 6 kredites kurzust, további két (8-9.) félévben pedig a GYTK gyógyszerész-képzésének részét képező kötelező illetve opcionális kurzusokat tartalmaz. Az öt félévnyi KTK-s tartalom összesen 30 kredit értékű, amely 3 kötelező tárgyat (összesen 18 kredit) és 4 specializációs tárgyat foglal magában („marketing” illetve „pénzügy” irányokra bontva 2-2 tárgy, melyekből összesen kettőt kell teljesíteni 12 kredit értékben). Ezekhez adódik hozzá a további két félévben a GYTK tanterve szerint teljesített tárgyak kreditértéke (max. 8 kredit).

Kapcsolódó Híreink

2023-as publikációs jelentés

Megjelent a PTE Közgazdaságtudományi Kar 2023-as évre vonatkozó részletes kutatási jelentése, amely az alábbi linken..

Krekó Béla díj

A Gazdaságmodellezési Társaság (GMT) Elnöksége által 2000-ben alapított Krekó Béla díjat a gazdaságmodellezés területén..

Nemzeti Tehetség Program új pályázati felhívásai

Megjelentek a Nemzeti Tehetség Program új pályázati felhívásai!

FDSZ díjat adományoztak Karunk egy munkatársának

A Pécsi Tudományegyetem idén május 25-én tartotta meg hagyományos Pedagógusnapi és Díszoklevél-átadó Ünnepi Szenátusi..

IDÉN ELŐSZÖR ADTÁK ÁT A NEMZETKÖZIESÍTÉSI DÍJAKAT

Idén már negyedik alkalommal rendezte meg a Nemzetközi Igazgatóság a Nemzetközi Pikniket a Rektori Hivatalban.

Mikrotanúsítványt adó képzések, regionális impaktmérések és a tantervek átalakítása

Ebben a félévben is megtartottuk az Intézeti és Kari Tanácsadó Testületi üléseket, melyek keretében partnereinkkel..

Battyáni Réka Rektori Dicséretben részesült

Az idei évben Rektori Dícséretben részesült kolléganőnk, Battyáni Réka.

Arany Katedra díjat kapott a KTK oktatója

Újabb, jeles kitüntetésekkel díjazták Karunkat az ünnepi szenátusi ülésen.