Mesterképzés. Megéri?!

2019. január 25. 10:06

Sokat hallunk a mesterképzés fontosságáról, azonban kíváncsiak voltunk arra is, hogy a Pécsiközgázosok miként vélekednek róla más-más élethelyzetben. Anna 21 éves és a Pécsiközgáz angol programján tanul gazdálkodás és menedzsmentet, most harmadéves. Gábor pedig a nyáron végzett marketing mester szakon. Na de, vajon mit mondanak, megéri mesterszakot végezni? Érdemes még két évig koptatni az egyetemi padokat?

Anna

2016-ban kezdtem az egyetemet rögtön érettségi után és az a helyzet, hogy sosem gondoltam volna, hogy ennyire tetszeni fog. Mikor bekerültem az egyetemre még minden nagyon új volt, de szerencsére már a gólyatáborban kaptunk egy képet arról, hogy milyen sok és sokrétű lehetőségeink lesznek a közgázon. Én már ott eldöntöttem, hogy nem szeretném úgy tölteni az egyetemi éveimet, hogy csak tanulok, suliba járok és bulizok. Mindenképp szerettem volna tapasztalatokat is szerezni minél több területen. Első évben is szerveztem már apró rendezvényeket aztán később teljesedett ki mindez jobban. Magától adódóan éreztem magamban a készséget, hogy szervezzek másoknak programokat, és egyre inkább tisztázódott, hogy milyen terület érdekel, és milyen területen szeretnék majd elhelyezkedni is akár.

Nagyon tetszik a választott szakom, mert kapok egy általános képet minden gazdasági területről, azonban az nem feltétlenül kristálytiszta az elejétől, hogy mit szeretnék csinálni az egyetem elvégzése után. Mindig is bennem volt a kreativitás és az, hogy szeretnék olyan munkakörnyezetet, ahol kiélhetem mindezt. Éppen ezért vállaltam el az EHÖK-nél és a Kappában is különböző rendezvények és programok szervezését, illetve a kreativitást igénylő feladatokat, ami mára kész szenvedéllyé vált nálam. Úgy gondolom, hogy nem feltétlenül az egyetemi padban tanulod meg mindazt, amire később szükséged van, hanem inkább a suli adta lehetőségek teszik teljessé a képet. Vannak azok a dolgok, amiket a könyvekből nem tudsz megtanulni, de a közgázon mégis megtalálhatod a lehetőséget, hogy kipróbáld és tapasztalatot szerezz benne, ami szerintem szuper. 

Az alapképzés után mindenképpen meg szeretném csinálni a mestert, mert ambíciózus ember vagyok és maximalista. Ha elvégzem majd a mestert, akkor úgy gondolom, sokkal többre fogom vinni, mint egy alapszakkal. Nyilván mindenki más beállítottságú és mindenkinek mások a céljai, de úgy, hogy ott van a kezedben a mesterdiplomád, a határ a csillagos ég. Szerintem egy alapdiplomával nem tudsz olyan magas pozícióban elhelyezkedni, és bár nem vagyunk ugyanolyanok, éppen ezért nem mindenkinek ez a vágya, de én főleg ezért is szeretném elvégezni a mestert. Még nem tudom, hogy milyen munkarendben, de nem hagynám ki.

 

Gábor

Én alapképzésen a műszaki karon végeztem és utána jöttem a Pécsiközgáz marketing mesterképzésére. Az alapdiplomám megszerzése előtt is sokat jártam már a közgázra különböző előadásokra és workshopokra, mert nagyon érdekelt ez a téma. Sok ismerősöm volt, akik ide jártak, és őket kérdezgettem, hogy mit is csinálnak és milyenek a tanárok, mit is tanulnak pontosan. Ekkor jött az ötlet, hogy az alapképzés után mesteren marketinget tanuljak. Mindig is érdekelt a vállalkozói világ, ahol az itt megszerzett tudást jól tudnám hasznosítani, mert bár most még alkalmazottként dolgozom, egyszer szeretnék vállalkozást alapítani.

Összességében azért érte meg számomra a mesterképzés, mert teljesen más szakmát és nézőpontot kaptam. A gépész szakmámban éles vonalak és szabályok vannak, itt viszont nincsenek, és rengeteg olyan helyzet van, ahol kihasználhatom a kreativitásom. Úgy gondolom, hogy rendkívül hasznos volt elvégezni ezt is, mert így egyrészt olyan tudást szereztem a gyakorlatorientált képzésnek köszönhetően, ami korábban nem volt a birtokomban, másrészt pedig olyan kapcsolati hálóra tettem szert, ami a későbbiekben is jól hasznosítható. A társasági élet sokkal aktívabb itt, mint máshol, nagyon jó ez a közvetlenség és nyitottság, amit a Pécsiközgázon tapasztaltam.

Ehhez kapcsolódóan egy jó tanáccsal élnék azok számára, akik még az egyetemi éveiket töltik. Ne becsüljétek alá a kapcsolatok kiépítésének fontosságát. Az egyetem és a közgáz pedig kifejezetten jó helyszín ezek kialakítására. Én mindig úgy voltam ezzel, hogy inkább kapjak egy jeggyel rosszabbat egy-egy tárgyból, de menjek el a szaktársakkal és ismerjem meg őket jobban. Használjátok ki azokat a lehetőségeket, amiket itt nyújtanak, legyen szó akár az Erasmusról vagy épp a Campus Mundi ösztöndíjról vagy bármi másról. Azt látom, hogy kevesen élnek ezekkel a lehetőségekkel, holott ezek olyan hasznos programok, amiket az egyetem is támogat. Én mindig csak kapkodtam a fejemet, hogy milyen rengeteg lehetőség van itt… Élni kell ezekkel!

Kapcsolódó Híreink

2023-as publikációs jelentés

Megjelent a PTE Közgazdaságtudományi Kar 2023-as évre vonatkozó részletes kutatási jelentése, amely az alábbi linken..

Krekó Béla díj

A Gazdaságmodellezési Társaság (GMT) Elnöksége által 2000-ben alapított Krekó Béla díjat a gazdaságmodellezés területén..

Nemzeti Tehetség Program új pályázati felhívásai

Megjelentek a Nemzeti Tehetség Program új pályázati felhívásai!

FDSZ díjat adományoztak Karunk egy munkatársának

A Pécsi Tudományegyetem idén május 25-én tartotta meg hagyományos Pedagógusnapi és Díszoklevél-átadó Ünnepi Szenátusi..

IDÉN ELŐSZÖR ADTÁK ÁT A NEMZETKÖZIESÍTÉSI DÍJAKAT

Idén már negyedik alkalommal rendezte meg a Nemzetközi Igazgatóság a Nemzetközi Pikniket a Rektori Hivatalban.

Mikrotanúsítványt adó képzések, regionális impaktmérések és a tantervek átalakítása

Ebben a félévben is megtartottuk az Intézeti és Kari Tanácsadó Testületi üléseket, melyek keretében partnereinkkel..

Battyáni Réka Rektori Dicséretben részesült

Az idei évben Rektori Dícséretben részesült kolléganőnk, Battyáni Réka.

Arany Katedra díjat kapott a KTK oktatója

Újabb, jeles kitüntetésekkel díjazták Karunkat az ünnepi szenátusi ülésen.