fbpx Publikációs siker a PTE Közgazdaságtudományi Karán | Pécsi Tudományegyetem Közgazdaságtudományi Kar

Publikációs siker a PTE Közgazdaságtudományi Karán

2021. július 19. 12:17

Hosszú kutatómunka hozta meg a gyümölcsét a Pécsi Tudományegyetem Közgazdaságtudományi Karán (PTE KTK). Szerb László professzor vezetésével a karon működő kutatócsoport legújabb publikációját az elismert „Papers in Regional Science” tudományos lap a 2020-as esztendő legjobb publikációjának választotta. A díjat most először kapta magyar szerzeményű publikáció.

„Komoly elismerés ez mind a Pécsiközgáz, mind a kutatócsoportunk számára” – mondta el a díj kapcsán Szerb László egyetemi tanár, a publikáció első szerzője, témavezetője. „Ez a díj bizonyítja, hogy érdemes dolgozni, kutatni, publikálni, mert kemény munkával igenis be lehet kerülni a nemzetközi vérkeringésbe. Bízom benne, hogy a publikációnkból sokan fognak idézni, hiszen a citációszám az egyik fő értékmérője ezeknek a tanulmányoknak.” – tette hozzá a professzor.

A publikáció első szerzője tehát Szerb László volt, a kutatásban részt vett még Rachel Ortega-Argilés a Birminghami Egyetem képviseletében, és Dr. Ács Zoltán az egyesült államokbeli George Mason Egyetemről, valamint Dr. Komlósi Éva a Pécsi Tudományegyetemről. A publikáció fő témája az volt, hogy az Európai Unió innovációs politikájának a legfontosabb része az intelligens szakosodási stratégia, amely az egyes régiók, térségek néhány, magas növekedési potenciálú ágazatát helyezi a fejlesztés fókuszába. Az ún. priorizációs folyamat során a helyi gazdasági szereplők és más érdekeltek kompetenciáira, tudására, tapasztalataira és ötleteire támaszkodva kerülnek meghatározásra azok a kulcsiparágak, amelyek a régiók növekedését stimulálhatják.

Ahhoz azonban, hogy az innovatív ötletek megvalósuljanak, és az iparágak megújuljanak, új, magas növekedési potenciálú cégekre van szükség. Az ilyen cégeket pedig ott tudják létrehozni, ahol a helyi vállalkozói ökoszisztéma megfelelően működik. A vállalkozói ökoszisztémák hiányosságai alááshatják az iparági specializációs célokat, hiszen nem jönnek létre a megújulást elősegítő gyors növekedésű vállalkozások. Ez a helyzet különösen problematikus lehet a kevésbé fejlett térségekben, ahol a prioritások kijelölése előtt a vállalkozói ökoszisztéma fejlesztése szükséges. A Regionális Vállalkozói és Fejlődési index (REDI) segítséget nyújthat ahhoz, hogy a vállalkozói ökoszisztémák gyenge elemeinek erősítése révén az erőforrások hogyan optimalizálhatók a régiókban.

A tanulmány ezen a linken olvasható.

 

További információ:

Dr. Szerb László

egyetemi tanár

PTE KTK

szerb.laszlo [at] ktk.pte.hu

Kapcsolódó Híreink

Pótfelvételi a doktori iskolákban

Karunk doktori iskolái pótfelvételit hirdetnek.

PONTHATÁROK 2021 - NORMÁL FELVÉTELI ELJÁRÁS

Kedves Felvételiző, reméljük pontjaid alapján bejutottál a megpályázott képzésünkre és szeptemberben téged is köszönthetünk a Pécsiközgáz campusán..

Számvevő gyakornok pozíciót hirdet az Állami Számvevőszék

Az Országgyűlés legfőbb pénzügyi és gazdasági ellenőrző szerve, az Állami Számvevőszék pályázatot hirdet "számvevő gyakornok" munkakör betöltésére.

Új szakmai díjak, projektmenedzser szakembereknek a Deutsche Telekom IT Solutions és öt vezető, hazai egyetem támogatásával

A PMI fontosnak tartja, hogy a projektmenedzser szakembereknek lehetőséget nyújtson a megmérettetésre, eredményeik megismertetésére a tágabb szakmával..