fbpx Rólunk | Pécsi Tudományegyetem Közgazdaságtudományi Kar

Rólunk

Aktualitások >>

Küldetés

A regionális innováció- és vállalkozáspolitika központi helyen áll az EU 2014-től indult reformált Kohéziós Politikájában, de döntő szerepet játszik az USA valamint Ázsia fejlett és feltörekvő országainak fejlesztéspolitikáiban is. A Regionális Innováció- és Vállalkozáskutató Központ (Regional Innovation and Entrepreneurship Research Center – RIERC) célja a Pécsi Tudományegyetem Közgazdaságtudományi Karán (PTE KTK) több mint egy évtizede zajló, nemzetközi és hazai szakmai körökben komoly tudományos visszhangot kiváltó kutatómunka műhely-jellegének hatékonyabbá tétele, a csoportszintű megjelenés erősítése.

A RIERC négy, a PTE KTK-n évek óta működő és több szálon folyamatosan egymással kapcsolatban álló kutatócsoportot integrál, melyek a következők: 

  • a Regionális innováció kutatócsoport (ökonometriai vizsgálatok, innovációs hálózatelemzés, ágens alapú innovációs kutatások),
  • a Regionális vállalkozáskutatások csoportja (a REDI (Regional Entrepreneurship and Development Index) kidolgozása, GEM (Global Entrepreneurship Monitor) kutatások), 
  • a Kisvállalati versenyképességi kutatócsoport (kisvállalati, regionális versenyképességi vizsgálatok, a kisvállalati versenyképességi index kidolgozása), 
  • a Fejlesztéspolitikai hatásmodellező kutatócsoport (a regionális innovációs és vállalkozási szakpolitikai beavatkozások gazdasági hatásait vizsgáló modellek kifejlesztése). 

A RIERC kutatásait számos nemzetközi és hazai pályázat támogatásával végzi.

 

Videók

Évente hatalmas összegeket költenek el a nemzetek világszerte regionális fejlesztésre. Utakat építenek, vállalati beruházásokat támogatnak, oktatást fejlesztenek, ígéretes kutatásokat finanszíroznak, vagy a vállalkozási feltételek javítására áldoznak. Nagyjából egy évtizede léteznek olyan módszerek a közgazdaságtanban, melyek a regionális fejlesztések gazdasági hatásait mérik. Az előadás sok esettel színesítve, közérthető stílusban ad betekintést a közgazdászok által alkalmazott eszközök világába, végül példákon keresztül mutat rá a számítások gazdaságpolitikai jelentőségére.

Szerb László előadásában rámutat arra, hogy bár a mérés a tudományban kellő szakmaiságot feltételez, és meglehetősen egyértelműnek gondolnánk a tudományban, ennek az értelmezése nem feltétlenul mutathat egy irányba. Előadásában választ kapunk azokra a kérdésekre is, hogy a tudományos pályafutást hogyan és milyen módon lehet mérni, számszerűsíteni.

Az előadás két egyetemista lány példáján keresztül mutatja be, hogy hogyan lehet életre kelteni az egyetem falai között egy gondolatot. Ez egy komplex feladat, megoldandó problémákkal.

Az egyetemi kutatók mára már vállalkozói szerepet is betöltenek a tudomány innovációja érdekében, az előadásól többek között kiderül az is, hogy hogyan állják meg a helyüket ebben a szerepben.