Megjelent Kaposi Zoltán könyve

2019. június 12. 08:36

Megjelent oktatónk, Dr. Kaposi Zoltán Uradalmak, Földbirtokosok és birtokforgalom a Dél-Dunántúlon a 19. században című könyve a Magyar Mezőgazdasági Múzeum és Könyvtár gondozásában.

A hazai gazdaság- és társadalomtörténet-írásnak mindig népszerű kutatási témája volt a történeti Magyarország uradalmainak változása, fejlődése. Ennek legfontosabb oka valószínűleg az, hogy egy régi nagybirtok működésében egyszerre látható a korabeli gazdálkodás, a birtokigazgatás, az igazságszolgáltatás, a családtörténet és más társadalmi jelenségek változása, vagyis a vidéki Magyarország fejlődésének igen fontos folyamatai.

Dr. Kaposi Zoltán évtizedek óta foglalkozik a történeti Magyarország uradalmainak múltjával. E kötetben a Dél-Dunántúl, s azon belül főleg a történeti Somogy megye mintáján arra keresi a választ, hogy az ún. "hosszú 19. században" milyen változások következtek be a nagybirtokok tulajdonlásában, milyen családi stratégiák menték változhattak a birtokviszonyok, s ebben milyen szerepük lehetett a külső (jogi, politikai, hatalmi) tényezőknek. Oktatónk könyvében összeveti az 1848 előtt is igen élénk birtokforgalmat a 19. század második felére, vagyis a piacgazdaság korára vonatkozó átalakulással, és rámutat arra, hogy a tőkés gazdaság létrejöttével az uradalmak tulajdonosi köre is jelentősen megváltozott: olyan rétegek is megjelentek már nagybirtokosként, akiknek korábban semmi közük nem volt az agráriumhoz. A kötetben a század két részére vonatkozóan 4-4 kisebb esettanulmány is szerepel, olyan uradalomtörténeti mintázatok, amelyek segíthetnek az olvasónak a nagy gazdasági és társadalmi folyamatok mögé látni.

Dr. Kaposi Zoltán az MTA doktora, a Pécsi Tudományegyetem Közgazdaságtudományi Kar professzora. Eddig 247 szaktudományos munkája jelent meg, köztük hét önálló monográfia Magyarországon és egy Németországban. Szaktudományos munkásságának fele agrártörténethez és uradalomtörténethez kapcsolódik. Számos hazai és külföldi tudományos szervezetnek tagja vagy vezetője, gyakori szereplője nemzetközi konferenciáknak.

Ezúton is gratulálunk a kötethez és további sok sikert kívánunk pályáján!

Kapcsolódó Híreink

Mesterdiploma akár 1 év alatt?

Lendületben vagy. Épphogy végeztél, vagy a szakdolgozatírás rejtelmes világában bolyongsz. Érthető, hogy most inkább a..

Alma Mater Ösztöndíj - pályázati kiírás

A Közgazdaságtudományi Kar vezetése a 2022/2023-as tanév őszi félévére is meghirdeti Pécsiközgáz Alma Mater Ösztöndíj..

MTA Vendégkutatói Program - pályázati felhívás

A Magyar Tudományos Akadémia ebben az évben is meghirdeti a 2023. évre vonatkozó Vendégkutatói Program pályázatot.

Elhunyt Dr. Fojtik János

Sajnálattal tudatjuk, hogy elhunyt Dr. Fojtik János címzetes docens, karunk volt oktatója.

Elhunyt Dr. Csébfalvi György

Elhunyt Dr. Csébfalvi György egyetemi magántanár, Karunk volt oktatója.

Fooled by Randomness

A Pécsi Tudományegyetem Közgazdaságtudományi Kara és a Mathias Corvinus Collegium (MCC) szervezésében Zoltán J. Ács, a..

Magyar Közigazgatási Ösztöndíjprogram

Az MKÖ a Miniszterelnökség tíz hónapos karrierindító programjaként a 30 év alatti, diplomás, idegen nyelveken beszélő..

Ismerje meg új mesterképzéseinket is !

A PTE Közgazdaságtudományi Kara 2022. október 14-én, pénteken 14 órától tájékoztatót tart a 2023. februári kezdéssel..